Ana sayfa Ekipman İnceleme Canon mikrofilm lensi ile makro fotoğraf

Canon mikrofilm lensi ile makro fotoğraf

tarafından Güray Dere

Makro çekim yöntemleri arasında belki de en gizemli olanı mikrofilm lensleri kullanmak. Bu lensler hakkında neredeyse hiç bilgi bulamıyoruz. Bir mikrofilm lensimiz varsa elimizde çöp de olabilir bir cevher de!

Eğer daha önce okumadıysanız devam etmeden önce bu konudaki ilk yazıya göz atmanızı öneririm. Bazı temel bilgiler orada yer alıyor: Mikrofilm lensi ile makro çekim

Mikrofilm

Mikrofilm bir arşivleme yöntemi. 100 yıldır kullanılmasına ve bilgisayarların varlığına rağmen hala popüler. Çünkü az yer kaplıyor ve çok dayanıklı. Bir mikrofilm yangından etkilenmeyecek bir yapıya sahip. Doğal ortamda 100 yıl dayanıyor. Özel saklama koşullarında ise 500 yıl!

Bir dokümanı optik işlem ile mikroskopla görülebilecek seviyeye küçültüp bu özel film üzerine yazıyorlar. Ve okumak için yine mikroskop benzeri yüksek büyütme yapabilecek cihazlar gerekiyor.

Ve biz bu cihazların lensleriyle ilgileniyoruz!

Bit pazarına nur yağması

İşte size bu deyimi cümle içinde kullanma fırsatı! Yukarıda linkini verdiğim ilk yazıda Otamat101 20mm f2.8 mikrofilm lensini tanıtmıştım. Bu lensin yapabildikleri ortaya çıktıktan sonra çok kısa sürede tamamı satıldı, stok tükendi. Ben de şanslı alıcılardan biriydim. £20 fiyata sipariş verebildim. Aşağıdaki fotoğraf ben aldıktan birkaç hafta sonrasında aynı satıcının eBay üzerinde açtığı ilanı gösteriyor:

Otamat101 lensinde abartılı fiyat
Otamat101 lensinde abartılı fiyat

Orijinal fiyatın neredeyse 40 katı olan bir ilan! Bu fiyata satış yapabildi mi bilinmez ama ilan bir süre sonra yayından kaldırılmış. Abartılı bir örnek. Ama yaşanmış durumlar var. JML 21 mikrofilm lensini şu anda bulmak imkansız. Orijinal fiyatının 50 katına denk satış rakamlarına ulaşıyor. Performans ve koleksiyon merağı birbirine girince böyle oluyor.

Bilinmeyen Canon lens

Bu yazının konusu bir başka mikrofilm lensi. Mehmet Baykul arkadaşımız $5 fiyata satın almış. Sağolsun incelemem için bana gönderdi. Lensin üzerinde hiç bir yazı, ya da bir işaret yok. Satıcı Canon mikrofilm lensi diye ilan açmış. Ben de Canon diye yazıyorum ama aslında bilmiyorum.

Canon mikrofilm lensi
Canon mikrofilm lensi

Mehmet lensi makinaya bağlayabilmek için 49mm bir filtre adaptörünü siyah bant ile lense sabitlemiş. Bu tür lensler basit bir boru şeklinde oluyor. Bağlantı sorunlarını bir şekilde kendimiz çözmemiz gerekiyor. Fotoğrafta gördüğünüz 49 vs ifadeler bu adaptörün üzerinde yazıyor. Lenste hiçbir yazı yok. Diyafram ya da odak uzunluğu bilinmiyor.

Diyafram derken açılıp kapanan diyafram bıçaklarını düşünmeyin. Bu lenslerde öyle şeyler yok. Her zaman tam açık çalışıyorlar. Bu tam açık değer artık ne ise lens her zaman o diyaframda oluyor.

Canon mikrofilm lensi gövde üzerinde
Canon mikrofilm lensi gövde üzerinde

Lensi Olympus 65-116 değişken uzunluklu tüp ile kullanıyorum. Böylece kadrajı / büyütmeyi ayarlama imkanım olacak. Ve hemen ilk pozu alıyorum. Konu mankenim “melolontha” türü kınkanatlı böcek. Detay verebilecek bir yerinden rastgele çekim yapıyorum.

Melolontha
Melolontha böceği

65mm tüp ile büyütme fazla değil. Zaten çok olmasını da istemiyorum. Aradığım şey keskinlik. Biraz daha kapsamlı inceleyelim. İki ayrı bölgeden kesilmiş detay fotoğraflara bakalım:

Merkezi bölgeden alınan detay
Merkezi bölgeden alınan detay

Lensin merkezde verdiği detay etkileyici. Renklerde bir sorun görünmüyor. Odaklamanın denk geldiği yerlerde tüyler çok net. Gayet başarılı. Fakat dikkatimi çeken bir şey var. Sıkıntı yaratma ihtimali olan bir şey:

Bokeh CA
Bokeh CA

Yukarıdaki fotoğrafta netlik sorunu yok. Kesit özellikle netleme olmayan bir bölgeden alındı. CA renk bozulmasını biliyorsunuz. Kontrast yaratan sınır geçişlerinde kırmızı, yeşil, mor ya da mavi renk taşmaları olur. Yani istenmeyen bir gökkuşağı. CA en çok bokehte rahatsız eder. Burada bayağı bir bokeh CA görüyoruz. Antenin altı mavi, üstü kırmızı şekilde halelenmiş.

Küçük bir endişe belirtisi göstersek de durum çok kötü değil. İki şansımız var. Elimizde Photoshop var. Camera RAW programında CA düzeltme seçeneği bazen mucizeler yaratıyor. Ve ikinci olarak: Tek kare çekim yapmıyoruz, focus stacking yapacağız. Bokeh CA focus stacking ile düzelme, yok olma eğilimindedir. Focus stacking işlemi sırasında bokeh CA olan bölgeye başka bir fotoğraftan odaklanmış net bir görüntü girdiğinde o bölgeyi net fotoğraf dolduracak. Doğal olarak bokeh yok olacak. CA da onunla birlikte tabi… Umuyoruz…

Test çekimi

Sıra gerçek anlamda bir çekime geldi. Böyle zamanlarda teknik yeterliliği ölçen fotoğraflar yerine elimde başka lens yokmuş gibi davranıp sıradaki çalışmamı o lensle yapmayı tercih ediyorum. O zaman tam anlamıyla doğal bir kullanım oluyor. Bu sefer sıradaki fotoğraf bir “drone fly hoverfly” sineğine ait.

Mikrofilm lensi ile drone fly.
Mikrofilm lensi ile drone fly.

Heyecanlı bir çekim sonrası fotoğrafımız oluşuyor. Canon mikrofilm lensi orta büyütmelerde gayet kullanışlı. Merkezde çok iyi bir keskinlik var. Uzak kenarlarda netlik bozuluyor ama çok dert değil. Objemizin genelini merkezde topladığımız sürece hiç sorun yok.

Lensi Olympus 65-116 tüp ile kullandığım için 65mm ve 116mm tüp uzunluklarına karşılık gelen büyütme ve çalışma mesafelerini not aldım. Başka bir tüp ya da körük ile kullanmak istersek bu değerlere göre basit orantı kurmamız gerekir.

65mm tüp için -> Büyütme: 1.4X -> Çalışma mesafesi: 6.5cm

116mm tüp için -> Büyütme: 2.4X -> Çalışma mesafesi: 5cm

Bu değerlere baktığım zaman lensin 50mm civarı bir odak uzunluğuna sahip olduğunu tahmin ediyorum. Ama diyafram konusunda hala bir fikrim yok.

Tamron 90mm önünde Canon mikrofilm lensi

Son olarak biraz uçuk bir fikri denemek istedim. Lensleri kurcalamak her zaman çok eğlenceli olmuştur. Canon mikrofilm lensini Tamron 90mm makro lens önüne takarak neler yapabiliyoruz bakmak istedim. “Macro coupling” adaptörü ile filtre yuvalarını karşılıklı bağlayınca ortaya aşağıdaki şekil çıktı:

Tamron 90mm önünde Canon mikrofilm lensi
Tamron 90mm önünde Canon mikrofilm lensi

Mikrofilm lensi Tamron ile kıyaslayınca çok küçük. Camların çapları birbiriyle çok farklı. Sorun çıkacağını tahmin ediyorum ama yine de denemek istiyorum.

_DSC4604

Yukarıdaki fotoğraf kağıt 5TL üzerindeki yazının bir harfi. Büyütme yüksek fakat full-frame gövdenin arttırdığı etkiyle köşeler iyice kararmış durumda. APS-C kullansak bile görüntü sensörü dolduramayacak. Bu şekilde bir kullanım mümkün olmuyor.

Sonuç

Şansına güvenen, maceracı arkadaşlar, küçük bir miktar parayı riske atıp biraz eğlenmek isteyenler, mikrofilm lenslerine bir şans verin! Mehmet Baykul böylelikle kullanışlı bir lense sahip olmuş. Test için bana gönderip bu yazıya vesile oldu. Tekrar teşekkürler.

Çok yakında bir başka mikrofilm lensi ile buluşmak dileğiyle (Sipariş çoktan verildi bile!)

Bunlar da ilginizi çekebilir

3 yorumlar

can 15 Haziran 2015 - 22:48

canon mikrofilm lensi nerden alabiliriz. internetten araştırdım bulamadım 🙂

Reply
Güray Dere 15 Haziran 2015 - 23:19

Bunlar eBay’de bulunuyor. İstediğimiz modeli her zaman bulmak mümkün değil belki ama adı sanı belli olmayan da çok sayıda var.

Reply
Mehmet Baykul 19 Haziran 2015 - 13:26

Asil ben tesekkur ederim. Ogretici yazilarin sayesinde makro isine girdim ve bu lensi aldim. Eminim benim gibi bircok kisiye ilham veriyorsun. Yazilarin devamini bekliyoruz. Saygilar…

Reply

Yorum bırakın