Ana sayfa Ekipman İncelemeLensler Carl Zeiss 2.5X 0.08 mikroskop lensi

Carl Zeiss 2.5X 0.08 mikroskop lensi

tarafından Güray Dere

Mikroskop lensleri ile olumlu tecrübelerimden sonra düşük büyütmelerde de yavaş yavaş agrandizör lenslerinden mikroskop lenslerine geçiş sürecine girdim. Tabi bu söylediğim stüdyo çalışmaları için geçerli. Elde çekimde mikroskop lensi kullanımı imkansız.

Son olarak efsane lensleri ile tanınan Alman Carl Zeiss firmasının Plan 2.5X 0.08 modeli mikroskop objektifini edindim. Lensimiz elimdeki Lomo objektifler ile kıyaslandığında biraz daha büyük. Onlarla aynı RMS bağlantısını taşıdığı için bağlantısını yapmak sorun olmadı. Körük üzerine RMS adaptör ile bağladım. Lensin adındaki “Plan” ifadesi net alanın tam bir düzlem oluşturduğunu ifade ediyor ki makro çekim için gayet iyi bir şey.

Mikroskop lensleri
Sırasıyla, Zeiss 2.5X, Lomo 2.7X, Lomo 8X, Lomo 20X

Lens gelir gelmez ilk testi gerçekleştirdim. Konu olarak birkaç gün önce ölü olarak bulduğum bir eşek arısını seçtim. Aydınlatma için difüzör bağlı flaş kullandım. Ayrıca lensin etrafına plastik bardak geçirip bunun da üzerine iki kat peçete ile ışığı yumuşattım.

Mikroskop lenslerinin tipik özelliği alan derinliği darlığı yüzünden 127 fotoğraflık bir çalışma yapmak zorunda kaldım. Sonucu paylaşıyorum.

makro-bocek-fotografi-esek-arisi-wasp
Zeiss Plan 2.5X mikroskop lensi ile eşek arısı
Ağız bölgesinden detay

Lensin birkaç zayıf noktası var.

  • 2.5X’ten daha düşük büyütmeye zorladığımızda, hatta 2.5X büyütmede köşe kararması yapmaya başlıyor. Kadraj oluştururken dikkat edilmesi gerek.
  • İkincisi CA renk bozulmaları. APO olmayan lensimizden beklenecek bir davranış olduğu için normal karşılıyorum. İyi difüze edilmiş ışık bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırıyor.
  • Çalışma mesafesi çok sınırlı. Yaklaşık 1cm mesafede çalışıyoruz. Öyle ki arının arka bacağını netlerken antenleri lense değdi. Buna dikkat edip uygun konu seçmek gerek. Ama neyse ki perspektif bozulması yok. Yoksa bu daha büyük bir sorun olurdu.

Fiyat olarak oldukça uygun olduğu için ($40) bu zayıflıkları dert etmeye değmiyor. Önemli olan tüm ekipmanları iyi tanıyıp güçlü oldukları yönde kullanmak.

Güncelleme 11.08.2015

Sonraki zamanlarda çok sayıda mikroskop lensi ve agrandizör lensi ile çalışma imkanım oldu. İlk paragrafta yazılan ifadeye artık katılmadığımı söyleyebilirim. Mikroskop lenslerine tam olarak geçiş mantıklı değil. Agrandizör lensleri çok önemli ve değerli makro ekipmanları olarak düşük büyütmede ilk tercihlerim olmayı sürdürüyor. Düşük büyütmeler için mikroskop lensleri uygun değil. 3X altı mikroskop lenslerinde genel olarak çalışma mesafesi çok kısa oluyor. Konuya aşırı yaklaşmak zorunda kalıyoruz. Buna rağmen alacağımız görüntü agrandizör lenslerinden çok daha iyi değil.

3X altı için en iyi performans agrandizör lensleri ile alınıyor. Elimizin altında diyafram olacağı için net alan derinliği üzerinde kontrol sahibi oluyoruz.

4X gibi değerlerden sonra en keskin görüntüyü istiyorsanız yine mikroskop lenslerine yönelmek zorundasınız.

Bunlar da ilginizi çekebilir

4 yorumlar

bayram 21 Eylül 2013 - 09:33

Hayırlı olsun yeni lensin 🙂 127 kareyle nasıl başa çıktın, çok iyi iş çıkarmışsın…

Reply
admin 21 Eylül 2013 - 16:19

Teşekkür ederim.

Çekim aşaması çok hızlı oldu. Newport sayesinde birkaç dakikada tüm işlem tamamlandı. Ama bilgisayar kısmı çok uzun sürdü. Stacking konusunda bildiğim herşeyi kullandım. Tavsiye edildiği gibi 16 bit TIFF çalıştım. Stack işlemini de parçalı olarak gerçekleştirdim. Bu şöyle oluyor, tüm fotoğrafları bir seferde değil de mesela 10’ar 10’ar birleştiriyorsun. Bir sonraki set bir öncekinden birkaç tanesini de içeriyor ki bunlar da daha sonra kolay birleşsin. Elde ettiğim 15 kadar alt stack’ları tekrar birleştirip işi tamamladım. Proje folder’ı 15 GB’a ulaştı. Tabi bunlar siliniyor daha sonra… Ama SSD disk ihtiyacı netleşiyor. Çünkü harici disk ile işlem 1 saati geçti.

Reply
Cennet 03 Haziran 2018 - 17:15

Merhaba, bu mikroskop lenslerini hangi fotoğraf makinesi ile kullanıyorsunuz, acaba her makineye uyumlu mu bu lensler? Yanlış bir şey soruyorsam affola, sadece bu işte daha çok çok yeniyim.

Reply
Güray Dere 04 Haziran 2018 - 09:36

Merhaba, mikroskop lenslerini normal DSLR makineler ile kullanıyoruz. Gövdeye körük bağlanıyor, lens de körüğün önüne bağlanıyor. Ama bir fotoğraf oluşturmak için focus stacking uygulanması yani 100 civarı çekim yapılması ve birleştirilmesi gerekiyor.

Detaylı bilgileri sitede bulabilirsiniz. Örnek linkler:

http://makrodunyasi.com/mikroskop-objektifi-ile-makro-fotograf/

http://makrodunyasi.com/focus-stacking-teknigi/

Reply

Yorum bırakın