Ana sayfa Ekipman İnceleme Makro close up filtreler – Raynox DCR-250, MSN-202

Makro close up filtreler – Raynox DCR-250, MSN-202

tarafından Güray Dere

Bu yazıyı birkaç kez baştan yazıp her seferinde içeriğe bir şey daha eklemiş oldum. Başta sadece Raynox’lara değinmeyi planlarken sonra close-up filtre konusu daha geniş bir şekilde ortaya çıktı, hepsini bir seferde ele almaya karar verdim.

Daha önce de anlatmıştım, herşey Tamron 90mm lens ile başladı. Bunu aldıktan sonra “Artık makro çekim yapabiliyorum” diyerek konuyu kapatmış, uzun bir zaman boyunca ihtiyacımı çözdüğümü düşünmüştüm. Raynox’lar hakkında birşeyler duyana kadar üzerinden birkaç yıl geçmiş ve ben 90mm’yi makrodan çok portre lensi olarak kullanmıştım. Küçük eklentiler ile lenslerin büyütme miktarını arttırabileceğimi öğrenince hemen araştırmaya başladım. Herkesin dilinde bir Raynox vardı ve gördüğüm fotoğraflar gerçekten heyecan vericiydi. DCR-250 ile tanışmam böyle oldu. Makro konusunda Tamron 90’dan sonra ilk aldığım ve sonrasında da en çok kullandığım ekipman olacaktı.

Raynox’lara geçmeden önce close-up filtre konusunda genel bilgi vermek istiyorum.

Makro close-up filtre

Kavram olarak hepimizin bildiği ama belki pek azımızın kullandığı, denediği araçlar bunlar. Lensimizin izin verdiği mesafeden daha yakın çekim yapmak istediğimizde elimizde birkaç seçenek var. Tüp kullanmak ilk akla gelen yöntem ama lens odak değeri büyüdükçe çok uzun tüplere ihtiyaç olacağı için tele lenslerde tüp yerine close-up filtre kullanmak güzel bir seçenek oluyor.  Bildiğimiz bir büyüteç görevi gören close-up filtreler büyütme gücüne göre +1, +2, +3 gibi isimler alıyorlar.  Uygun değerdekini seçerek lensin filtre yuvasına takıp yakın çekim fotoğrafımızı çekiyoruz.

Diyoptri

Close-up filtreler her lenste farklı büyütme etkisi yaratır.

+1, +2, +3 demişken bunun ne olduğunu açıklamak gerek. Bu kesinlikle bir x2, x3, x4 anlamı taşımıyor. Bir close-up filtre teleconverter gibi x2 değer taşımaz. Bu şekilde yanıltıcı reklamlar görüyorum. Hatta Raynox kendisi bile MSN-202 üzerine 4X gibi bir yazı koymuş.  Bunlar doğru değil, aklınızda olsun. Filtreler birlikte kullanacağımız lensin optik özelliklerine göre farklı büyütme verir.

Diyoptri’ye dönersek, merceklerin optik gücünü ifade eden bu rakam odaklama mesafesinin farklı bir söyleniş biçimidir.  Formül olarak verirsek 1/f diyebiliriz. Yani +2 bir close-up filtre 1/2 metre = 50cm mesafeye odaklama yapar. +5 için odaklama 1/5 metre = 20cm mesafede olacaktır. Kullandığımız gözlüklerin derecesi de bu şekilde verilir. Benim gözüm 0.5 derece bozuk dediğimizde aslında 0.5 diyoptri değerinde bir gözlük merceğine ihtiyacımız olduğunu söyleriz. Büyütme ya da küçültme durumuna göre de diyoptri eksi ya da artı değer alır.

Odak mesafesi yerine diyoptri kullanmanın pratikte bir kolaylığı var. İki merceği üst üste koyarsak birlikte nasıl davranacaklarını hesaplarken basitçe diyoptri değerlerini toplarız. Yani +1 ve +2 değerdeki iki close-up filtre birlikte kullanıldığında +3 değerde bir filtre ile kabaca aynı şekilde davranacaktır. Bu şekilde close-up filtreler üst üste kullanım imkanına sahiptir. Ama ben +1 ve +2 birlikte kullanmaktansa tek bir +3 kullanmayı tercih ederim.  Üst üste ekledikçe ışık geçirgenliğinin azalması, iç yansımalar vs. gibi sorunlar yüzünden netlik azalacaktır.

Close-up filtre ne kadar etkili

Test yapmadan bu sorunun cevabını veremiyorum. Çünkü etki kullandığımız lense göre değişiyor. Üstelik sadece odak mesafesine göre de değil. Mesela tüm 50mm lenslerde aynı büyütme oluşur diyemeyiz. Çünkü her lensin en yakın odak mesafesi farklıdır. O yüzden bunu deneyerek göreceğiz.

+1, +2 ve +3 değerinde close-up filtreler
+1, +2 ve +3 değerinde close-up filtreler

Büyütme potansiyeli daha yüksek olduğu için tele lensler ile test yapmayı seçiyorum. Tamron 90mm ve Pentax K 135mm f2.5 ile test edeceğim. Elimdeki filtreler 52mm çapında lensler için yapılmış. Ama hiç sorun değil. Filtre çapı dönüştürücü adaptörler ile her iki lensimiz üzerinde kolayca kullanabiliyoruz.

Tamron 90mm ve close-up filtre kullanımı

K135+1-Olcum

Büyütme değerlerini hesaplarken milimetrik kağıt üzerinde yaptığım çekimleri kullanıyorum. Tamron 90mm ile 1X büyütmede çekilmiş fotoğrafın piksel ölçüleri ile kıyaslayarak yeni fotoğraflardaki büyütmeyi hesaplıyorum. Hassas olması açısından doğrudan piksel sayısı üzerinden hesap yapıyorum.

Günlük çekimlerde ise kabaca hesaplamak yetiyor. Bunu kolaylaştırmak için farklı büyütme değerlerini aynı kağıt üzerinde işaretledim. Bu işaretlemeyi yaparken sensör ölçünüz önemli. Kullandığınız fotoğraf makinasının sensör ölçüsünü biliyorsanız aynı uzunlukta bir çizgi çektiğinizde bu 1X çizgisidir. Çekilen bir fotoğrafta bu çizgi kadrajı dolduruyorsa 1X büyütme alıyorsunuz demektir. Aynı şekilde oranlayarak farklı büyütmelere ait çizgiler çizilebilir. Ben öyle yapıyorum.

close-up-filters-1-2-3-together

 Close-up filtreleri kullanırken +1, +2 ve +3’ü ayrı ayrı kullandıktan sonra bir de hepsini üst üste takarak elde ettiğim +6 değerini test edeceğim. Dediğim gibi bunlar üst üste kullanılabiliyor.

Tamron 90 için örnek fotoğraf vermiyorum. Çünkü hepsi birbirine çok yakın sonuç verdi. Kullanıma göre elde edilen büyütmeler şu şekilde:

Ekipman Büyütme
Tamron 90mm 1X
Tamron 90mm + 1 close-up 1.07X
Tamron 90mm + 2 close-up 1.17X
Tamron 90mm + 3 close-up 1.26X
Tamron 90mm + 1 + 2 + 3 close-up 1.47X

Gördüğünüz gibi fark fazla değil. Tamron 90mm zaten bir makro lens olduğu için yakına odaklama yapıyor ve 1X büyütme veriyordu. Close-up filtreler ile bu miktar biraz arttırıldı. Ama elde edilen fark kalite kaybına değmez. Sadece bu kadar miktarda bir büyütme artışı amaçlıyorsak Tamron 90’ı makro tüp ile kullanmak daha mantıklı.

Pentax SMC K 135mm f2.5 ve close-up filtre kullanımı

Bu lenste close-up filtre daha ciddi bir değişim yaratacak. Bunu test etmeden söyleyebilirim. Günlük lenslerde yardımcı makro ekipmanları çok büyük değişim yaratıyor. Fakat günlük lensler çoğu zaman makro için uygun olmuyor. Buna dikkat etmek gerek. Keskin bir lens seçimi ile başlanmalı.

Önce lensi çıplak hali ile test edelim. 1.5m mesafeden yapılan tam kadraj çekim 135mm ile şu şekilde sonuç veriyor.

Close-up filtre taktığımız zaman ciddi bir değişim görüyoruz. +1, +2, +3 ve son olarak hepsini birlikte kullanıp +6 değerlerinde elde ettiğimiz fotoğraflar sırayla şu şekilde:

Makro için tasarlanmayan bir lens için hiç fena değil.  Bunlar tek çekim fotoğraflar, focus stacking uygulanmadı. Bu yüzden büyütme arttıkça alan derinliği azalıyor. Değerlendirme yaparken net çıkan bölge üzerinden karar vermek gerek. İlk çekimler iyi ama özellikle son fotoğrafta, 3 filtrenin birden üst üste kullanılması keskinlikten birşeyler götürmüş. Modern filtreler daha iyi sonuç verecektir, bendeki ürün oldukça eskiydi.

Sırada Raynox’lar var. Onlar teknolojiden faydalanıyor. Detaylı olarak incelemeden önce aynı lens ve aynı test objesi üzerinde kıyaslama yapalım. Lensimize Raynox DCR-250 takıyoruz.

Pentax 135mm ile elde ettiğimiz büyütme değerlerini bir tabloda toplarsak şöyle bir sonuç çıkıyor:

EkipmanBüyütme
K135 0.11X
K135 + 1 Close-up 0.25X
K135 + 2 Close-up 0.40X
K135 + 3 Close-up 0.57X
K135 + 6 Close-up 0.96X
K135 + DCR-250 1.32X

Raynox daha yüksek büyütmeyi çok daha keskin bir sonuç ile verdi. Her iki fotoğraftan detay gösterebilmek için crop alıp yan yana veriyorum. Soligor +1 ve +2’de iyi görünüyordu ama +3 ve +6’da isteneni veremedi. Solda yer alan Soligor +6 (üçü birlikte) close up filtre sadece keskinlik bakımından değil CA renk bozulmaları açısından da tam bir facia. Kırmızı-mor haleler yüksek kontrastlı bölgeleri bozmuş. Sağdaki Raynox DCR-250, +8 diyoptri değeri ile hem keskinlik, hem de renk açısından çok başarılı.

Soligor close-up filtreler Raynox'a karşı
Soligor close-up filtreler Raynox’a karşı

Raynox close-up eklentiler

Raynox MSN-202 ve Raynox DCR-250
Raynox MSN-202 ve Raynox DCR-250

Tekrar özetlersek close-up filtre seçiminde iki özellik öne çıkıyor:

  1. Büyütmeyi arttırma yönünde bize ne katacağı.
  2. İmaj kalitesine ne kadar zarar vereceği.

Büyütme miktarı diyoptri değerine bakarak tahmin edilebiliyor. İmaj keskinliği de ürünün genel kalitesi ve modern kaplamalara sahip olması ile ilgili. Bu konuda Raynox markası piyasada haklı bir şöhret edinmiş. Aynı zamanda fiyat olarak uygun seviyedeler. $75 civarına alınabiliyorlar ve bu durum ayrıca takdir ediliyor.

Raynox’un makro amaçlı 4 farklı filtre modeli var. İçlerinde MSN-505, 32 diyoptri ile en yüksek büyütmeyi veren model ama malesef şimdiye kadar bunu test etme imkanı bulamadım. DCR-150, en düşük büyütmeli olan, 4.8 diyoptri değerinin hafif kalabileceğini düşündüğüm için henüz ilgilenmiş değilim. Elimdekiler, DCR-250 uzun zamandır severek kullandığım bir model ve diğeri Adnan Demir arkadaşımın test etmem için gönderdiği MSN-202. Adnan’a teşekkür ederim.

Raynox filtreler kendileri doğrudan filtre yuvalarına takılabiliyor. Ama çapları biraz küçük. Bu yüzden bir adaptör ile birlikte geliyorlar. Bu adaptör yardımıyla geniş bir aralıkta farklı filtre çapına sahip lensler ile kullanılabiliyorlar. İstersek birlikte gelen adaptör yerine kendi filtre çapı dönüştürme adaptörümüzü de kullanabiliyoruz.

Şimdi DCR-250 ve MSN-202’ye detaylı olarak bakalım.

Raynox DCR-250

DCR-250 modeli +8 diyoptri değeri ile en çok tercih edilen ve en geniş kullanım imkanı bulan model. Özellikle elde çekimlerde kullanılabilecek bir eklenti. Büyütmeyi aşırı arttırmıyor, alan derinliği elde çekim yapılabilecek seviyede oluyor. 1X ile yetinmeyip biraz daha üzerine çıkmayı düşündüğümüz durumlarda imdada yetişiyor. Neredeyse elimizdeki tüm lenslerle birlikte kullanarak makro fotoğraf çekebiliyoruz.

Raynox Dcr-250 ve Msn-202
Raynox Dcr-250 ve Msn-202, 49mm-37mm filtre dönüştürücü adaptör ile birbirine bağlanabiliyor

DCR-250’nin her iki tarafında filtre yuvası bulunuyor. Arka tarafı 43mm, ön tarafı ise biraz daha geniş, 49mm. Yani DCR-250’nin üzerine 49mm genişliğinde başka filtreler de takabilirsiniz.

Galeri sayfaları altında DCR-250 ile çekilmiş çok sayıda fotoğraf bulabilirsiniz. Bir miktar örnek koymak gerekirse:

Raynox MSN-202

MSN-202, +25 dioptri değeri ile yüksek büyütme vadediyor. Elde çekimler için çok uygun değil çünkü alan derinliği çok dar olacak. Focus stack yapmak bu filtre ile kesinlikle bir ihtiyaç haline geliyor. MSN-202’nin sadece arka tarafında 37mm’lik filtre vidası var. Üzerine başka bir filtre ekleyemiyoruz. Boyutları küçük olduğu için böyle bir karar verilmiş olabilir. Filtre eklemekte ısrar ediyorsak MSN-202’yi en üste eklememiz gerek.

Hemen testlere geçelim. Raynox testlerinde sonuçları doğru yorumlayabilmek için focus stack uygulaması yaparak tam bir alan derinliği elde ettim. Daha iyi fikir vermesi açısından fotoğraflarda oynama yapmadım. Photoshop müdahalesi ya da crop yok, makinadan çıktığı gibi. Aydınlatmada sürekli ışık kullandım. Işık kaynağı olarak 2 tane Ikea Jansjö led lamba görev yaptı. Difüzör olarak kağıt bardak kullandım. Lensimiz ise Tamron 90mm. Önce çıplak lens ile nasıl bir fotoğraf elde ettiğimizi görelim:

Tamron 90mm 1X örnek
Tamron 90mm 1X büyütme örnek

İğne üzerine yapıştıcı ile tutturulmuş bu küçük böcek için 1X büyütme yetersiz kalıyor. Fazla detay göremiyoruz. DCR-250 ile tekrar denemek gerek

Tamron 90mm ve DCR-250, 1.7X büyütme
Tamron 90mm ve DCR-250, 1.7X büyütme

1.7X çok güzel bir değer. Hem detay alabiliyoruz, hem de kullanımı çok kolay. Elde çekimlerde sürekli kullandığım bir değer. Fotoğraf keskinlik açısından çok başarılı. Raynox’un gözle görülür bir yan etkisi yok. MSN-202 kullandığımızda ise 3.16X büyütme alıyoruz.

Tamron 90mm ve MSN-202 ile örnek, 3.16X büyütme
Tamron 90mm ve MSN-202 ile örnek, 3.16X büyütme

Keskinlik açısından ikisini kıyaslarsak merkez bölgelerde her iki lens çok başarılı. Bize bir çok detay gösteriyorlar. Kenar bölgelerde ise MSN-202 oldukça soft kalıyor. DCR-250’de kenarlardaki kayıp bu kadar belirgin değil. Aşağıdaki detay crop’lara bakarsak hemen farkedebiliriz.

DCR-250 merkez detayı
DCR-250 merkez detayı
MSN-202 merkez detayı
MSN-202 merkez detayı
MSN-202 kenar detayı
MSN-202 kenar detayı

Kenarlardaki bu durum MSN-202’yi kesinlikle kötü bir filtre yapmıyor. Genellikle en önemli bölgeler merkezde kaldığı için ortaya çıkan fotoğraflara örneklerden de görüldüğü gibi kötü demek mümkün değil. Ama çalışması kolay bir lens de değil. Tamron 90mm kullanırsak 1.5-2cm gibi çok yakın bir mesafeden çekim yapıyoruz. Aydınlatmada lensin tam önünde kalan bölgenin gölgede kalmaması için biraz çaba sarfetmek gerekiyor.

Tamron 90mm, Raynox DCR-250 ve MSN-202 ile birlikte
Tamron 90mm, Raynox DCR-250 ve MSN-202 ile birlikte

Sonrasında elbette DCR-250 ve MSN-202’yi birlikte kullanarak bir test yaptım. Diyoptri değerlerini topladığımızda 8 + 25 = 33 gibi bir değere gelmesini bekliyoruz. %32’lik bir büyütme artışına denk gelmesi gereken bir durum var. Ama teori ile pratik yine birbirini tutmuyor. Her ikisini birlikte kullandığımda sadece MSN-202’ye göre %5 büyütme artışı alıyorum. Çift filtre kullanmanın getirdiği kayıplara değmeyecek bir artış. Bu seçeneği plandan çıkarıyorum.

Peki günlük lenslerde denersek ne elde ederiz?

MSN-202’yi 135mm lens ile denedim. Fakat büyütme çok yüksek olup alan derinliği de çok ince seviyelere indiği için titreşim hassasiyeti Pentax K-x gövdenin kaldırabileceğinden öte bir seviyeye geçti. Net fotoğraflar alamadım. Flaş kullanarak ya da uygun gövde ile; yani bazı aynasız makinalar ile bazı Canon modellerinde bulunan EFSC özelliği ile bu çekimler yapılabilirdi. Ben 135mm’yi kenara koyup daha mütevazi olan Pentax SMC M 50mm lensim ile devam ediyorum.

50mm lens ve MSN-202 ile örnek
50mm lens ve MSN-202 ile örnek

Genellikle hepimizde bulunan 50mm lensler ile bu seviyede makro çekimler yapılabileceğini görmek güzel 🙂 Ters bağlantı ve tüp kullanarak da aynı fotoğrafı almak elbette mümkün. Ama MSN-202 gibi bir eklenti ile çok hafif ve kompakt bir çözüm elde edip aynı zamanda bunu tele lenslere de uygulayarak çok yüksek büyütmelere çıkılabilir.

Agrandizör lensi ile Raynox DCR-250 kullanımı

Gelelim agrandizör lenslerine… Bu arada yazıyı da iyice uzattım ama dediğim gibi hepsini birden ele almak istedim.

Rodagon WA 40mm ile DCR-250 kullanımı
Rodagon WA 40mm ile DCR-250 kullanımı

Agrandizör lenslerini ters bağlayarak kullanıyoruz. Bu durumda Raynox nasıl bir konum alacak? M39 bayonet olan agrandizör lensleri için 43mm-37mm filtre çapı düşürücü ile bu sorunu çözebilirim. Ama kurduğum düzeneği bozmamak ve farklı birşey denemek için Raynox’u ters çevirip iç tarafa bağlamayı seçiyorum. Garip bir bağlantı olacak, bir çok bağlantı elemanına ihtiyaç var.

Rodagon WA 40mm ile DCR-250 kullanımı
Rodagon WA 40mm ile DCR-250 kullanımı
  • En dışta m39 uzatma tüpünden yapılmış gölgelik/hood
  • Ters bağlı Rodagon WA 40mm agrandizör lensi
  • 40.5mm – 49mm filtre dönüştürücü
  • 49mm – 43mm filtre dönüştürücü
  • Raynox DCR-250 (ters bağlı)
  • 49mm – PK bayonet ters bağlantı adaptörü

Hepsini birbiri üzerine bağladığımızda yandaki gibi güzel görünen garip bir lens ortaya çıktı. İç yansımaları azaltıp keskin bir görüntü elde etmek için dışta m39 hood içinde ve içte 40.5mm-49mm adaptöründe mat siyah halka şeklinde ışık emici materyal kullanıyorum. Bunların gözle görülür olumlu etkileri var. Raynox ile bu şekilde birleşmenin getirdiği yeni optik dizilimin nasıl bir etki yaratacağını hiç kestiremiyorum. Merakla testlere geçiyorum.

Lensler körük üzerine bağlı. Büyütmeyi en düşük seviyede tutmak için ilk çekimde körüğü sonuna kadar kıstım.

Rodagon WA 40mm ve Raynox DCR-250 her ikisi ters bağlı
Rodagon WA 40mm ve Raynox DCR-250 her ikisi ters bağlı, 3.1X büyütme.

Gayet sıkı bir büyütme veriyor: 3.1X. Bu değer birçok stüdyo çalışmasında kullanılabilir. Zaten çok keskin olan Rodagon WA 40mm, Raynox ile iyi geçiniyor. Detay kaybı pek hissedilmiyor. Şimdi körüğü sonuna kadar açıp tekrar çekim yapmak gerekiyor. Bakalım büyütme hangi değere kadar çıkacak?

Rodagon WA 40mm ve Raynox DCR-250 her ikisi ters bağlı
Rodagon WA 40mm ve Raynox DCR-250 her ikisi ters bağlı, 6X büyütme

Büyütme 6X değerine çıktı. Bu değerlerde artık mikroskop lenslerine geçiş yapılmış olmalı. Sınırı biraz zorladığımız için bir miktar detay kaybı var. Aydınlatma ise iyice zorlaşmış durumda. Yine birkaç cm mesafeden çekim yapıyoruz. Neyse ki CA renk bozulması yok. Elde ettiğimiz fotoğraf bence gayet kabul edilebilir seviyede.

Bir sonuç çıkarmam gerekirse, Raynox DCR-250 harika bir eklenti. Kaybeder ya da bozarsam hemen yenisini alırım. MSN-202 ise çok iyi olmakla beraber benim şahsi kullanım alanımın dışında kalıyor. Ekipman yelpazem geniş ve yüksek büyütmeler için başka çözümler kullanıyorum. Ama rahatlıkla tavsiye edilebilecek kullanım alanı geniş bir ürün.

Raynox’ları doğrudan Amazon’dan sipariş edebilirsiniz. Kısa sürede geliyorlar. Ben aldığımda Türkiye fiyatından daha uygundu.

Not: Raynox’lar için (özellikle DCR-150 ve DCR-250 modelleri) burada ele almadığım başka bir kullanım alanı mevcut. Infinity tipi mikroskop lenslerinde normalde 200mm lens ile sağladığımız tüp lens ihtiyacını basitçe ve güzelce çözüyorlar. İleride elime infinity tipi mikroskop lensi geçerse bu durumu da birlikte inceliyor olacağız.

Bunlar da ilginizi çekebilir

106 yorumlar

bayram 05 Mart 2014 - 23:41

Eline sağlık…Çok güzel bilgiler. Diyoptrinin ne demek olduğunu bilmiyordum. Benim gözler 1.75, vizörü gözlüksüz kullanmak için ufak bir diyoptri ayar kadranı bulunuyor makinelerde tek bildiğim buydu, sayende öğrendik 🙂 Fotoğraflar da çok iyi… Benim acilen bir Raynox edinmem lazım, neden ertelediysem?

Reply
guraydere 06 Mart 2014 - 00:14

Teşekkürler Bayram, Raynox iyidir diye her zaman söylerim 🙂 Pişman olursan ben alırım senden yedek olsun diye

Reply
adnan 17 Haziran 2014 - 18:14

süper bilgiler ve çok yardımzı oluyor yalnız bişiy sormak istiyorum acaba her lense uygunmudur
elimde canon 18-55 tamron 70-300 var

Reply
guraydere 18 Haziran 2014 - 15:49

Merhaba,

Raynox bu adaptör ile birlikte geliyor. Tekrar almaya gerek yok. 52mm ile 67mm arasındaki tüm lenslere takılabiliyor. Bunun dışında filtre çapınız varsa onu 52-67 aralığına dönüştürerek yine bağlayabilirsiniz. 18-55 ve 70-300 için sorun olmayacaktır.

Reply
Emre 23 Eylül 2014 - 08:22

Bu güzel ve rehber niteliğindeki derleme için çok teşekkür ederim.

Reply
guraydere 23 Eylül 2014 - 12:58

Rica ederim, faydalı gördüyseniz ne mutlu bana 🙂

Reply
KAMİL 20 Kasım 2014 - 17:20

Güray bey siteniz mükemmel bir bilgi kaynağı olmuş , ilk önce çok çok teşekkürler. Buradaki bilgilerle makro dünyasına adım attım, daha önce resim çekerdim fakat artık güçlü bir hobi edindim.Bazen sorularım olabilir sormamda bir mahzur olur mu? sevgilerle…

Reply
guraydere 20 Kasım 2014 - 23:06

Teşekkür ederim. Elbette sorabilirsiniz. Hatta email ile ulaşırsanız daha detaylı konuşabiliriz.

Reply
Kesim Kesgin 19 Ocak 2015 - 11:45

Güzel inceleme olmuş elinize sağlık. Ben mi göremedim bilemiyorum ama, raynox 250 2,5 büyütme sağlıyor yanılmıyorsam mesela nikon 50mm 1,8d ise 1/6.6 , buna raynox takarsak 6,6/2,5= 1:2.64 büyütme mi elde etmiş oluyoruz?

bir de netleme mesafesi nasıl oluyor örneğin 55-300 gibi bir lens mesela 300 mm de 1m den ancak netler buna raynox takınca netleme (haliyle büyütme ) nasıl etkileniyor?

Selamlar..

Reply
guraydere 20 Ocak 2015 - 18:36

Merhaba, sorulara net cevap vermem zor çünkü bu değerler tamamen ana lensin optik özellikleri ile ilgili. Raynox 250 = 2.5X dersek yanılırız. Ama yaklaşık konuşabilirim.

Raynox gibi close-up eklentiler 70mm-135mm gibi lensler için en iyi sonuçları veriyor. 70mm’nin altı için büyütmeye büyük katkı sağlamıyor. Odağı büyük tele lenslerde ise büyütme fazla kaçıyor. Lens zorlandığı için netlik azalıyor. Alan derinliği ise çok çok inceliyor. Standart 50mm lens ile 1X’e yaklaşamazsınız diye tahmin ediyorum. 50mm ile çok anlamlı olmayacaktır. 55-300 ile güzel kullanabilirsiniz. 200 mm altı kullanırsanız iyi olur. Büyütme 1.5X -2X civarı olabilir. Çalışma mesafesi de 10cm gibi olabilir. Bunlar hep tahmini. Lens üzerinde denemeden çok bilemiyoruz.

Yakın zamanda ucuz tele zoom lens + Raynox şeklinde bir test yapıp sonuçları paylaşmak istiyorum.

Reply
şehmus zengin 28 Ocak 2015 - 09:58

Merhaba.. Öncelikle bu detaylı bilgi bankasını usanmadan severek hazırladığınız için teşekkürler. . Ne kadar faydali oldu tahmin bile edemezsiniz..
Size birkaç sorum olacaktı. .
Ben henüz yeni bir sony a6000 ve 16-50 kit lens ve 55-210 zoom lens sahibiyim.. fotoğraf çekmek konusunda çok bilgili değilim ama bu konuda çok hevesliyim. . Fotoğraf çekerken asıl amacım hem çok yakınımdaki hemdeuzagimdaki nesnelerin macro fotoları çekmek ve mümkün olduğu kadar uzaktaki nesnelerin net ve guzel fotoları çekmek. . Zaten zoom lens almaktadır amacım da buydu.. ama yavaş yavaş çekmeye başladıkca 16-50 lensin 30 cm minimum odak uzaklığı ve 55-210 lensi n yaklaşık 1 mt olan odak uzaklığı beni çok üzdü. .
Size sorum: 1- raynox msn 202 lens ile her iki lens ile de minimum odak mesafesi hangi değerlere iner..
2-A6000 ile kullanımımda bir sorun yaşarmiyim.. (optik ve her iki lens üzerinden manuel Fokus özelliği mevcut)
3 – bu ekipmanlar ile bana DCR 250 mi yoksa msn 202 mi önerirsiniz. .

Şimdiden teşekkürler. .

Reply
guraydere 28 Ocak 2015 - 18:52

Merhaba, ben teşekkür ederim 🙂 A6000 ve elinizdeki lensler makro için kullanılabilir. Ancak uzak çekimler için tele lens gerekir. Bu kısım biraz masraflı. Pahalı bir tele lens almadan memnun olmanız zor.

Raynox 250, 55-210 ile gayet iyi geçinir. Çalışma mesafesi 10cm civarı olur. 16-50 ise biraz geniş açı gelir. Bunu 202 ile kullanabilirsiniz. O zaman aşağı yukarı aynı seviyeye gelir. Ya da 16-50’yi tüp üzerinde bağlayarak makro çekim yapabilirsiniz. Bunlar tabi gerçek makro çözümleri değiller. Benim tavsiyem genellikle körük üzerine ters bağlı agrandizör lensleri oluyor. Ucuz ve çok keskin lensler bunlar.

Reply
seşehmus zengin 28 Ocak 2015 - 20:29

Teşekkürler cevap için. . 🙂
Ben büyük ölçüde msn 202 almaya karar verdim gerek kullanım kolaylığı gerekse de 25 diyoptri olsun ilgimi çekti. . Sorum ise şu olcak..
16-50 lens ile ve 55-210 lens ile minimum çalışma mesafesi ne olur.
Bide 55-210 a taktım diyelim full zoom a aldıktan sonra mesela 20 metre öteden adamın göz bebeğini çekebilirmiyim. . Yani yakınımdaki nesneye makro yaptım ama uzaktaki nesneye de zoom u arttırır mi.. zoom lensi telezooma çevirir mi..
Kusura bakmayın ayni soruyu sormuş gibi oldum ama bi türlü kafamda canlanmadi ondan..

Bu arada istanbulda iseniz bi çay ikram etmek isterim o kadar faydaniz dokundu ki..

Reply
guraydere 28 Ocak 2015 - 22:51

Raynox olsun, tüp, körük gibi diğer çözümler olsun yaptıkları şey lensi daha yakın mesafeye odaklamaya zorlamak. Bu şekilde ne kadar yakına odak yapabiliyorsak doğal olarak o kadar yüksek büyütme elde ediyoruz. MSN-202 çalışma mesafesini çok düşürüyor. Sadece birkaç cm mesafeden çekim yapıyoruz. Bu sayede büyütme yüksek oluyor.

20 metreden göz fotoğrafı çekmek ise sanırım herhangi bir şekilde mümkün değil. Biraz formül araştırdım. Sonra bu formülü çektiğim birkaç fotoğraf ile denedim. Doğru görünüyor. Aynı hesabı 20m’den tam kadraj insan gözü için uygularsam 10bin mm’lik bir tele lens ihtiyacı görünüyor! Hubble teleskobu gibi birşey yani. Alternatif çözümler var. Buna yakın çok yüksek tele lens ihtiyacını kompakt makinaya dürbün bağlayarak çözüyorlar. Fotoğraf kalitesi DSLR seviyesine ulaşmasa da yakınlaştırma çok yüksek oluyor.

Çay teklifini değerlendirebilirim, İstanbul’da yaşıyorum 🙂

Reply
sehmus zengin 01 Şubat 2015 - 19:31

Selam tekrar 🙂 galiba son kararimi vermek uzereyim..
Ben sonunda dcr-250 macro lens ‘ve meike 10 ‘ve 16 mmlik toplamda 26 mmlik macro extension tup almaya karar verdim.. sizce nasil olur.. 16-50 ‘ve 55-210 lenslerim var bunlarla tam uyumlu Olur mu..

Reply
guraydere 02 Şubat 2015 - 12:52

DCR-250 güzel seçim. Çok kaliteli bir ürün. Pişman olanı görmedim. Makro tüpe gelirsek, ürünü görebilirsem iyi olur. Makro tüplerde autofocus desteği gereksiz ama diyafram destekliyorsa iyi olur. Bu tüpü 16-50 ile daha etkin kullanabilirsiniz. 55-210’da daha az etki eder. Ama yine de hem tüp hem Raynox birlikte güzel çalışabilir. Bence güzel bir tercihler, sadece tüpün diyafram desteklediğine emin olun.

Reply
Șehmus zengin 04 Şubat 2015 - 18:54

http://m.gittigidiyor.com/urun/147437741

Urun meike macro extension tube.. E mount.. 10 mm ve 16 mm ic ice gececek sekilde.. Ama diafram ayarlanabiliyor mu bilemiyirum.. Eger diyafram ayarlanmiyorsa hangisini onerirsiniz macro extenaion tup olarak.. Ama e mount uyumlu olmali..

Reply
guraydere 04 Şubat 2015 - 21:09

Ürün güzel, diyafram ve autofocus destekliyor. Fakat her zamanki gibi Türkiye fiyatını çok abartmışlar, 2 katını bile aşmış. Ürün ücretsiz kargo ile £21 fiyata satılıyor. Bu yüzden her zaman eBay tercih ediyorum.

http://www.ebay.ie/itm/MeiKe-Automatic-Auto-Focus-af-Macro-Extension-Tube-Adapter-for-Sony-NEX-E-mount-/181140935618?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_adaptors_ET

Reply
Hasan Hüseyin Barış 02 Mart 2015 - 12:00

Derlemeniz için çok teşekkür ederim.Merak ettiğim bir konu Raynox MSN-202 4x Süper Makro Adaptör veya 250 adaptörün Sony DSC R1 fotoğraf makinesinde kullanılıp kullanılamayacağı.Makinede Dönüştürücü Objektif Uyumluluğu VAR (Geniş Uç: 0,8x, Tele Uç: 1,7x) Filitre çapı ise 67 mm bu konuda bilgilendirmeniz mümkün olursa çok memnun olurum.Teşekkürler. iyi çalışmalar

Reply
Güray Dere 02 Mart 2015 - 20:25

Merhaba, DSC R1 fitre takılabilir bir lens kullanıyor. Filtre yuvası olan her lense Raynox takılabilir. 52mm-67mm arası için birlikte gelen universal adaptörü kullanabiliyoruz. Yani DSC R1 ile kolayca bağlayıp kullanmak mümkün görünüyor. Universal adaptör kullanmak istemezseni ya da bir şekilde sorun çıkarırsa filte çapı dönüştüren basit bilezik şeklindeki adaptörlerle yine bağlantı yapılır.

Alıp kullanırsanız sonuçlar görmek isterim 🙂

Reply
Hasan Hüseyin Barış 04 Mart 2015 - 10:32

Sayın Dere açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.Şimdi gönül rahatlığı ile makro lensi alabilirim.

Reply
Güray Dere 04 Mart 2015 - 23:14

Açıklamalar faydalı olduysa çok sevindim.

Reply
hakan kaan 05 Mart 2015 - 21:05

hocam bende 18-55 stm, 55-250 ve 50mm lens var DCR 250 mi önerirsiniz MSN 202 4X mi

Reply
Güray Dere 06 Mart 2015 - 21:46

Merhaba. 55-250 lens ile birlikte DCR-250 öneririm. MSN-202’den daha keskin sonuç verir ve zoom lens olması dolayısıyla farklı büyütmelere, farklı kadrajlara izin verir.

Reply
Demir Özer 24 Mart 2015 - 19:53

Siteniz makro konusun da çok iyi,ben sizden şunu öğrenmek isterim;helikon fokus ve fotoşopda stacking yapımını Türkçe anlatan bir adres var mı?Şimdiden çok teşekkürler,selamlar.

Reply
Güray Dere 25 Mart 2015 - 10:34

Teşekkür ederim.

Helicon Focus ben hiç kullanmadım. Kısa bir araştırma ile de Türkçe kaynak bulamadım. Photoshop ile yapmak ise oldukça kolay. Linkteki videoyu izlerseniz yardımcı olacaktır. Bununla beraber focus stacking için Zerene Stacker programını tavsiye ederim. En iyisi bu. Photoshop yüksek sayıda fotoğrafta kötü sonuç veriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=ifoIMcTHRz0

Reply
Nihat Baysal 25 Mart 2015 - 10:35

Raynox dcr 250 close up filtreyi 62 mm çapındaki lense taktığımda çektiğim fotoğrafların kenarında yuvarlak siyah kısımlar beliriyor.Bu problemin çözümü hakkında bilginiz var mı?

Reply
Güray Dere 25 Mart 2015 - 10:44

Merhaba,

Lensinizin cam çapı oldukça büyük. Raynox ise on tarafta buna kıyasla çok küçük kalıyor. Kararma bundan kaynaklanıyor. Makro fotoğraf çekiminde genellikle açık diyaframlar kullanılmaz. Lensin diyaframını kısarsanız, mesela f8 gibi kullanırsanız köşe kararması kalkacaktır diye tahmin ediyorum. f8 kalite açısından da uygun düşecektir. Gerekirse diyaframı daha da fazla kısabilirsiniz.

Reply
Nihat Baysal 25 Mart 2015 - 10:52

Yok denedim onu. f8 f7 hatta f5 e kadar düşürdüğüm halde aynı siyahlık devam ediyor.

Reply
Güray Dere 25 Mart 2015 - 11:36

f5.6, f8 ve f11 ile çekilmiş 3 tana foto yollayabilir misiniz bana? [email protected] adresine

Reply
Nihat Baysal 25 Mart 2015 - 12:02

İstediğiniz diyafram değerlerinde resimler çekip yolladım

Reply
Nazile Keskin 05 Nisan 2015 - 17:22

Nikon d7000 makinam, 18-105 kit lens ve 50 mm.1.8 lensim var.Fotograf merakım eski olmasına rağmen henüz fırsat bulabildim.makro lens öneriler daha çok tamron 90 mm. Ve sigma 105 oldu.Ayrıca raynox 250 ile 50 mm.lensimle güzel makro cekebilicegim soylendi.henüz almadım araştıriyorum.Sizin çalışmanız oldukca kapsamlı vd faydalı olmuş.Sizin bana öneriniz ne olabilir? ? Teşekkür ederim. Saygılarımla.

Reply
Güray Dere 06 Nisan 2015 - 13:54

Merhaba,

Raynox 250, 50mm ile kullanmak için uygun değil. Bu ikili ile fazla büyütme alamazsını. Çekimler makro gibi olmaz. 18-105’i 105mm’de Raynox ile kullanmak daha iyi olur. Tabi bütün tavsiyelerin temelinde bütçe var. Makroya başlangıç için en kolay yol 90mm ya da 105mm bir makro lens ve önüne takacağınız Raynox olacaktır. Sonrasında eliniz alışınca yüksek büyütmeler için sınırsız alternatif yöntem var. Yavaş yavaş onlara geçiş yapabilirsiniz… Bu arada makro tüp almanız da iyi olur. AF desteği aramayın. Basit ama markalı, kaliteli bir ürün seçerseniz çok uzun süre kullanırsınız. Makro tüp her makro severde bulunmalı. Lensleri hem ters hem düz bağlayarak güzel sonuçlar alınabilir.

Reply
Hasan 10 Nisan 2015 - 23:30

Merhabalar, macro tüp ve raynox birlikte kullanılabiliniyor mu 90 mm dr, çok teşekkürler

Reply
Güray Dere 11 Nisan 2015 - 09:01

Tabi birlikte kullanılabilirler. Tüp arkada, Raynox önde daha yüksek büyütmelere çıkılabilir. Bir ara ben de böyle kullandım. Fakat ağır lensleri tüp ile kullanmak yorucu oluyor. Lensi alttan desteklemek gerek. Yoksa bayonete fazla yük binebilir. Buna dikkat ederseniz iyi olur.

Reply
Serkan 11 Nisan 2015 - 11:16

Selamlar. Sitenizi ilgi ile takip ediyorum. Canon FF bir makine ve 100mm L serisi macro lensim var. Ama açıkçası performansından çok memnun değilim daha yakın detaylar için bu filtre ile ne tür yardımcı ekipmanlar önerebilirsiniz?

Reply
Güray Dere 11 Nisan 2015 - 22:58

Teşekkür ederim. 100mm lensinizi Raynox DCR-250 kullanarak 2X büyütmeye çıkarabilirsiniz. 2X benim en çok kullandığım büyütme değeri, mutlaka hoşunuza gidecektir. Daha da fazla arttırmak için farklı yöntemler var. Yine en kolaylarından biri teleconverter kullanmak. Elinizde varsa lens ile birlikte kullanabilirsiniz. 2X teleconverter’ler biraz bozulma yapıyorlar. 1.4X ya da 1.5X gibi olanlar gayet kullanışlı oluyor. Raynox ile TC birlikte kullanılabilir… Daha da yüksek büyütmeler için önerim ters bağlı agrandizör lensleri olacaktır. Tüp ve körük ile bunları kullanabilirsiniz ki yine benim en sevdiğim seçenek budur… Focus stacking için gereken ray sistemini de elinizde yoksa ihmal etmeyin.

Reply
Serkan 12 Nisan 2015 - 12:22

Peki MSN-202 konusunda fikirleriniz değişti mi bir yazınızda edinmek istediğinizi okumuştum sanırım? teleconverterim yok malesef. Birde uzatma tüpleri ve ters bağlantıda autofocus yapmaya yarayan adaptörler var sanırım onlarla ilgili deneyiminiz var mı acaba?

Reply
Güray Dere 12 Nisan 2015 - 23:07

MSN-202’yi ben tercih etmiyorum. Evet yüksek büyütmelere çıkabiliyor ama özellikle kenar keskinliğinden çok kaybettiriyor. Ters bağlantı ve tüp tercih ederim. Öyle çok daha keskin görüntü alıyorum.

Makroda autofocus olmaz. İşi bozar. Ters bağlantı kullanıyorsak zaten belli bir büyütmenin üzerine çıkıyoruz ve focus stack yapıyoruz demektir. Bunu yapmazsak örneğin sineğin sadece kanadının ucunu net çıkarabiliz. Diğer her yer bulanık çıkar. Net alan bu kadar dar oluyor. Böyle bir durumda netlemenin nereye yapılacağını makinaya bırakırsak olmaz. Çok hassas bir şekilde odağı manual olarak biz ayarlamalıyız. Bu yüzden o adaptörlere para tuzağı olarak bakıyorum.

Reply
Yasin 16 Haziran 2015 - 19:43

Canon sx 50 ile 0 cm den makro yapilabiliyor. Ben daha detayli goruntuleme yapmak istiyorum sizce ev verimli eklenti ne olur? +10 close up filtre sipariş ettim sizce extension tüpü mu raynox mu ilave etmeliyim?

Reply
Güray Dere 18 Haziran 2015 - 10:46

Merhaba, SX50 lensi değişen bir makina değil. Bu yüzden seçenekler çok kısıtlı. Tüp kullanma gibi bir imkanımız yok. Raynox düşünebilirsiniz ama +10 close-up da aynı işi yapacaktır. Şu linkte Raynox DCR-250 eklenerek çekilmiş bir video var. Fikir verebilir:
https://www.youtube.com/watch?v=rtKh5Uik9Sg

Reply
Important 18 Temmuz 2015 - 01:47

Merhaba.
Msn-202 ile Tamron 16-300 uyumlu mudur?

Reply
Güray Dere 18 Temmuz 2015 - 11:32

Merhaba, 16-300 ile MSN-202’nin iyi geçineceğini sanmıyorum. DCR-250 daha uygun olur. Tamron’un filtre çapı 67mm görünüyor. DCR-250 ile birlikte gelen adaptör 67mm’ye takılabilmesini sağlıyor.

Çekim yaparken geniş açı değerlerinde iyi sonuç alamazsınız. Hem büyütme olmaz, hem de kenarlar kararma yapar. Lensi tele değerlerde kullanmak gerekir.

Reply
Erkan 15 Kasım 2015 - 01:54

Merhabalar, msn 202 almak istiyorum elimde olympus 14-42 (37mm) lens var. İkisi birbirine uyumlu mudur? Sıkıntı yaşar mıyım? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Reply
Güray Dere 16 Kasım 2015 - 15:12

MSN 202’nin bağlantısı 37mm. Lens de 37mm olduğuna göre doğrudan, hiç bir adaptör kullanmadan lensin önüne bağlayabilirsiniz. Yaşayacağınız tek sıkıntı yüksek büyütmenin getirdiği çalışma zorluğu olacaktır. Başka teknik bir sorun çıkacağını hiç sanmıyorum.

Reply
CENGİZ 01 Aralık 2015 - 11:16

Hocam elinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş.Anladığım kadarıyla 2.5x söylemi biraz reklam kokuyor lensi alacağım yere sorduğumda her lenste 2.5x büyütme yapar dediler sanırım çok bilgi sahibi değiller.CANON 100MM F2 VE SİGMA 105 MM macro lensim var bu lenslerde yaklaşık ne kadar büyütme elde ederim?

Reply
Güray Dere 01 Aralık 2015 - 15:25

Teşekkür ederim.

2.5X tamamen yanlış bir ifade. Her lens ile farklı büyütmeler alınacaktır. Canon 100mm’yi kestirmem biraz zor. Normal 100mm lens ile hiç deneme yapmadım. Tahminen 1X-1.5X arası bir sonuç verecektir. Ama 105mm makro varken diğer lensi kullanmak anlamsız olur. Sigma 105 ile 2X’e çok yakın bir değer alırsınız. Tamron 90mm 1.7X veriyor.

Sigma ile lensi sonsuza odaklarsanız 0.25X-0.5X arası düşük büyütmelerde çalışırsınız, en yakına odakladığınızda 2X alırsınız. Yani değişken bir aralıkta genel makro kullanımı için sadece Sigma yeterli.

Reply
Kürşat Alper 23 Ocak 2016 - 11:46

Merhaba,
Canon 18-55mm kit lens ile birlikte raynox kullanırsam verim alabilir miyim?

Reply
Güray Dere 24 Ocak 2016 - 01:57

Raynox kullanılacaksa 18-55 gibi geniş açı lenslerde Raynox’un MSN-202 modeli daha uygun olur. DCR-250 ile istediğiniz yakınlaşmayı yapamazsınız.

Ama bence 18-55’i Raynox yerinde tüp üzerinde ters bağlı olarak kullanırsanız daha verimli ve daha keskin olacaktır.

Reply
İrade 05 Mart 2016 - 01:23

Nikon coolpix p900 için hangi makro lens almalıyım.

Reply
Güray Dere 06 Mart 2016 - 00:36

Raynox DCR-250 uygun olacaktır. Şuradaki linkte oldukça başarılı çekimler var. Adeta mikroskop gibi: http://www.ianperegian.com/My_FZ35_38_Webpage/P900_with_Raynox_DRC-250.html

Reply
Tolga Demir 02 Nisan 2016 - 21:14

Merhabalar.. Nıkkor 105mm f/2.8 macro lensime Raynox msn – 202 eklentisi düşünüyordum. Bilgi ve tecrübelerinize dayanarak fikrinizi almak isterim. Tavsiye eder misiniz ? Teşekkür ederim.

Reply
Güray Dere 04 Nisan 2016 - 13:21

Merhaba, 105mm bir makro lens için MSN-202 çok uygun olmayacaktır. Yüksek büyütme alırsınız ama köşe kararması ve kenarlarda netlik kaybı gibi sorunlar yaşarsınız. 105mm ile Raynox DCR-250 daha iyi geçinecektir. 2X civarında büyütme verecektir. Bunu yetersiz buluyorsanız ters lens ya da mikroskop lensi gibi başka çözümlere yönelmekte fayda var.

Reply
KAAN 05 Nisan 2016 - 12:07

Hocam merhaba. Elimde aynasız makine var olympus e-p5. üzerinde de panasonic 12-32mm lens. lensin filtre çapı 37mm. msn-202’yi alıp denemek istiyorum. benim beklentim çok aşırı büyütmeler değil zaten. ancak çekincelerim birincisi lensi bu lensin üzerinde manuel odak halkası yok dolayısıyla raynoxla birlikte AF çalışır mı? ikincisi elde çekim yapmak istiyorum öyle stack yapmakla uğraşmak istemiyorum.

Reply
Güray Dere 05 Nisan 2016 - 15:52

Merhaba. 12-32 lens geniş açı olduğu için MSN-202’den azı yetersiz kalır. Bu lens için doğru seçim 202 olur. Fakat sorunun 2. kısmında sıkıntı var. Elde çekimde istediğiniz noktaya netleme yapmanız biraz tesadüfe kalacak. AF’nin kafası karışacak diye tahmin ediyorum. Şu linkte bir hesap makinesi var:

http://extreme-macro.co.uk/raynox-adapter-techniques/

Buradan MSN-202 seçip Panasonic 12-32’nin değerlerini girin. “Focal length of your lens, in mm” 12 ya da 32 arası olacak. “Macro magnification ratio of your lens” değeri .13 girilecek, “Minimum focus distance of lens” ise 20cm. Bu değerlerde 12mm yaklaşık 0.5X büyütme veriyor ve 3.5 mesafeye netliyor. 32mm’de ise 1X veriyor. Net alanı arttırmak için diyaframı f16 seviyelerine kısmanız gerekebilir. Bu sefer de düşük ışık yüzünden AF ve pozlama süresi sorunları çıkabilir. Ayrıca flaş desteği şart olur… Elde çekimin böyle farklı ihtiyaçları var.

Mümkünse 90-100mm gibi bir lens ile birlikte DCR-250 kullanmak istediğiniz sonucu verebilir. Ya da 0.4X yeterli derseniz DCR250’yi 12-32 ile de kullanabilirsiniz. Alan derinliği artar, AF daha düzgün çalışır.

Başka lenslere ait değerlerle Raynox seçeneklerini yukarıdaki linkte test edebilirsiniz. Diğer lenslerin büyütme değerleri ve minimum netleme mesafeleri için internete biraz bakmak gerekecektir. 12-32 için kolayca buldum.

Reply
KAAN 06 Nisan 2016 - 13:59

cevap için teşekkür ederim. benzeri şekilde elimdeki 40-150 lens için değerleri girdim. 150mm’de 4.89:1 şeklinde bir sonuç çıkıyor. bunun anlamı nedir?

Reply
Güray Dere 06 Nisan 2016 - 20:34

4.89X büyütme vereceğini söylüyor. Oldukça yüksek bir değer. Bir mikroskop lensi kadar keskin fotoğraflar beklememek lazım ama kullanılabilir tabi.

Reply
Ömer 11 Nisan 2016 - 01:30

elimde omd e-m10 mark ii ve 12-32mm panasonic ve 40-150 olympus lens mevcut. sizce dcr-250 mi yoksa msn-202 mi daha mantıklı tercih olur?

Reply
Güray Dere 11 Nisan 2016 - 16:04

Aynı soru başka bir arkadaştan da gelmişti, yukarıda detaylı cevabı bulabilirsiniz. Açıklamadaki linkte bulunan hesap makinesiyle her iki lens için büyütme ve çalışma mesafesi değerlerini hesaplatabilirsiniz. Sonuç olarak 12-32 yerine 40-150 ile birlikte DCR-250 kullanılmasını tavsiye ederim. Daha keskin bir görüntü oluşacaktır.

Reply
Oğuz 19 Nisan 2016 - 11:27

Merhaba;
Makinem Sony Nex-5R ve 18-55mm. 55-210mm. leslerim var.
Raynox lens almayı düşünüyorum, fakat elimdeki lenslerin çapı 49mm.
Raynox çapı ise 52mm. Raynox’u 49mm. de kullanabilmek için dönüştürücü var mıdır?
Eğer varsa marka ve model adı rica ediyorum.
Eğer kullanılabiliyorsa DCR-250 mi, MSN-202 mi tavsiye edersiniz.

Reply
Güray Dere 19 Nisan 2016 - 13:22

Merhaba, MSN-202 daha yüksek büyütme veren bir model ama daha fazla büyütmek her zaman daha iyi demek olmuyor. Tavsiyem DCR-250 olur. Keskinliğe zarar vermez.

Raynox’ların yanında gelen bağlantı adaptörü 52mm ile 67mm arası filtre çaplarını destekliyor. Yani 2 seçeneğiniz var. Ya elinizdeki lense 49mm-52mm step up filtre adaptörü takacaksınız ya da Raynox’u universal adaptörden çıkarıp 43mm olan kendi filtresi üzerinden bağlayacaksınız. Bunun için yine bir dönüştürücüye, 49mm-43mm step down adaptöre ihtiyaç var. Bunlar çok ucuz ama Çin’den geldikleri için biraz edinmesi biraz uzun sürüyor.

Tavsiyem set halinde alın ileride benzer ihtiyaçlar için kullanırsınız.

http://www.ebay.com/itm/Lens-Filter-Step-up-Step-down-Rings-set-18pcs-37mm-82mm-82mm-37mm-as-hood-/221182019098

Burada örnek bir set var. Bu set içinde 43mm bulunmadığı için önerdiğim çözümlerden ilki ile hareket edebilirsiniz. Ben bu tür setlerin farklı değerler için yapılan 2 farklı türünü aldım. Tüm ihtiyacıma cevap veriyor.

Reply
Oğuz 19 Nisan 2016 - 15:13

Güray bey,
Fotografium destek ekibinden bir şahıs 49-52mm. dönüştürücüye oturmayabilir dedi.
Kafam karışık….
Yardımlarınız için teşekkürler…

Reply
Güray Dere 19 Nisan 2016 - 17:51

Kafanız karışmasın. 52mm’ye güzelce oturuyor. Şimdi sizin için denedim.

Reply
Oğuz 20 Nisan 2016 - 08:33

Cevabınız için teşekkürler,
Bir de sizin tamron 90mm. de çektiğiniz sonuçları ben 18-55mm. veya 55-210mm. ile alabilir miyim ?
Yoksa ben de sony’nin 30mm. tek makro lensini almalımıyım ?

Reply
Güray Dere 20 Nisan 2016 - 11:29

55-210 ve Raynox ile benzer sonuçlar alınabilir. Bu konuda bir yazı yazmıştım. Ucuz zoom lens ile makro çekimi adlı. Burada olabilecek en kötü lenslerden biriyle neler yapılabileceğini göstermek istedim. Sizdeki lensler mutlaka daha iyi sonuç verecektir:
http://makrodunyasi.com/ucuz-zoom-lens-ile-makro-cekim/

30mm makro lens biraz farklı bir kulvar. Geniş açıya giriyor. Çalışma mesafesi çok kısa ama geniş bakış açısı sunan bir yapıda. Bunu konuştuğumuz sistemle kıyaslamamak lazım.

Reply
Oğuz 22 Nisan 2016 - 16:18

Güray bey tekrar merhaba,
Böcek makrolarını çekerken kullandığınız iğne tutan mandallı aparatı,
ve fotoğraf makinesini bağladığınız raylı aparatı uygun yollu (yeni başlayacağım için)
nereden temin edebilirim ?

Reply
Güray Dere 22 Nisan 2016 - 23:35

Tutucuların tam isimleri linkini paylaştığım fotoğrafın altında yer alıyor. Bunların tamamını eBay üzerinden temin ettim. eBay’de aynı isimle arama yaparsanız gelecektir

https://www.flickr.com/photos/guraydere/15162596077

Ray ise çok da uygun yollu olmuyor malesef. Sistemdeki en pahalı parçalardan biri Newport ray. 2. eli $200 + %20 gümrük vergisi + posta masrafı şeklinde olabiliyor. Tabi bulabilirsek… Türkiye’de Hakan Uğurlu arkadaşımız kendisi imal ediyor. Onunla iletişime geçip fiyat sorabilirsiniz.

http://makrodunyasi.com/forum/index.php?topic=165

Bir tane de forumda satılık var

http://makrodunyasi.com/forum/index.php?topic=240.msg3596

Reply
Cihat 28 Nisan 2016 - 15:49

Merhaba sizce raynox dcr 250 nasıl macro olarak

Reply
Güray Dere 28 Nisan 2016 - 23:25

Raynox DCR-250 bence Raynox’lar arasındaki en kullanışlı model ve her makro sevdalısında bulunması gerekir.

Reply
fuat 17 Mayıs 2016 - 20:57

merhaba
elimle olympus m1 ve 60mm 1.1 makro lens var. 1.1 makro genel anlamda yeterli gelse de zaman zaman daha detaya inmek istiyorum. en fazla karınca portresi gibi yakınlaşma istiyorum. makro lensimin önüne takabileceğim hangi aksesuarı önerirsiniz? raynox 250, raynox 202, mikroskop lens vs? körük, uzatma tüpü vs istemiyorum lensimin otofokusunu daha doğrusu otomatik focus bracketing özelliğini kullanmak istiyorum.
ilginiz için şimdiden teşekkürler

Reply
Güray Dere 18 Mayıs 2016 - 00:03

Merhaba. Bir karıncanın yüzünü fotoğraflamak istiyorsanız bunun tek yolu mikroskop lensleri. Büyütme oranı da orta boy bir karınca için 10X civarı olacaktır. Bu tür bir amaç için focus bracketing kullanabileceğinizi sanmıyorum.

Mesela : https://www.flickr.com/photos/guraydere/26698457560/ Bu fotoğraf için 10X mikroskop lensi ve 174 kare çekim gerekti.

https://www.flickr.com/photos/guraydere/22371563778 Bu ise 20X mikroskop lensi ile çekilen biraz daha küçük bir karınca ve 175 fotoğraf kullanıldı.

Bunu autofocus bir sistemin yapması mümkün değil. Raynox gibi eklentilerle de bu büyütmelere çıkamıyoruz. Beklentinizi karşılamayacak sanırım ama mesela autofocus destekli bir tüp ile 2X gibi değerlere rahatlıkla çıkıp focus bracketing kullanabilirsiniz.

Reply
fuat 18 Mayıs 2016 - 21:30

Güray Bey
lensimi ısrarla kullanmak istememin nedeni makinenin bu lensle birlikte 999 kareye kadar farklı odak aralıklarında fotoğraflar çekmesi. dolayısıyla el ile tek tek çekmeye gerek kalmadan kaydırak kullanmadan makro çekimini kolaylaştırıyor. benim istegim bu lensi çıkarmadan ek aparatlarla 5-7x büyütme sağlayabilmek. bu konuda önerilerinize açığım.
teşekkürler

Reply
Güray Dere 20 Mayıs 2016 - 10:37

Makinenin otomatik çekim özelliklerini korumanın yolu lensi düz olarak bağlamaya devam etmek. Düz bağlantıda büyütmeyi arttırmanın iki yolu var.
1-Tüp kullanmak. Otomatik çekimi korumak için AF destekli tüplerden bakmak gerek.
2-Lensin önüne close-up filtre bağlamak. Bunu iki şekilde yapabiliriz. Raynox’un güçlü modeli olan MSN-202 kullanılabilir. Ya da geniş açı bir lensi ters olarak 60mm’nin önüne bağlayabilirsiniz. Lens önün ters lens bağlantı ile ilgili bir yazı yayınlamıştım: http://makrodunyasi.com/cift-lens-lens-uzerine-ters-lens/

Tahminim bir çok teknik sorun çıkacak. Görüntünün köşelerde kararması, focus stacking adımın yeterli hassasiyete sahip olmaması ve genel görüntü keskinliğinin yetersizliği vs. Ama deneyin tabi. Bazen şaşırtıcı şeyler olabiliyor. Sonucu da paylaşırsanız çok sevinirim.

Reply
cüneyt 27 Mayıs 2016 - 16:00

Raynox MSN-202 4x Macro Lens modelini yada Raynox DCR-250 Süper Macro Lens bu iki modeli sony rx10 II modelindeki carl zeiss t* lensin önüne takarak kullanmak istiyorum uygun olurmu nsl sonuç alırım hangisini almamamı önerirsiniz

Reply
cüneyt 27 Mayıs 2016 - 16:03

Birde sony RX10 II T* 24-200mm lensin önüne bir aparatla zoom arttırmak için farklı başka lens ekleyebilirim. yada farklı lensler takabilmem adına yardımcı aparatlar varmı bilgi verirseniz sevinirim rx 10 II deki tele lens sabit çıkarılamayan bu arada

Reply
Güray Dere 27 Mayıs 2016 - 20:17

24-200mm lensiniz için 62mm filtre çapı görünüyor. Raynox takmakta sorun olmayacaktır. Ben olsam DCR-250 modelini tercih ederdim. Lensi 100mm-200mm aralığına alıp Raynox ile kullanırsanız çok yakın çekim makro fotoğraflar elde edilebilir. MSN-202 büyütmeyi çok arttırıyor ama sonuçlara bakınca DCR-250 kadar tatmin edici olmuyor.

Reply
fuat 05 Haziran 2016 - 23:06

Merhaba Güray Bey,
daha önce de sizden öneri isteğinde bulunmuştum (5yorum yukarda)
60mm makro lensimin önüne aksesuar takarak ekstrem makro çekmek istediğimi belirtmiştim.
makro lensiimde ısrar etmemin sebebi lensin otomatik ardışık focus bracketing çekime izin vermesiydi. elime canon EF-S 10-18mm geniş acı geçti ben de bunu 60mm macro lensin önüne koyup deneme yaptım. eneme şartları son derece amatördü, ışık yetersizdi, lensi ters çevirim makro lensimin önüne koydum sadece. beklediğim gibi kenarlarda ciddi kararma yaptı. makinemin makro kaydırma aralığı hassasiyeti baya yüksekmiş.1-10 hassasiyet aralığı var. ben en küçük aralığı seçtim. tam 500 adet çekim yaptımakine ve netlik sineğin gözünün arka kısmına kadar gidebildi. 1000kare çekseydim net alan daha da artardı.
sonuçları sizinle paylaşıyorum.

60mm lens 1.1 makro 180 kare
https://www.dropbox.com/s/lx59liztatybh2l/z1.jpg?dl=0

60mm + 10-18mm ters 500kare
https://www.dropbox.com/s/p2odllvedkkxj73/z2.jpg?dl=0

Reply
Güray Dere 06 Haziran 2016 - 10:53

Teşekkürler. Gerçekten hassasmış. Şaşırtıcı… O zaman AF destekli bir tüp, Raynox MSN-202 gibi bir eklenti düşünebilirsiniz. Gerisini gövde ve lens halledebilir.

Reply
Adnan 22 Haziran 2016 - 12:31

Merhaba Güray Bey,

Ben 2-3 yıldır makro fotoğrafçılık ile uğraşıyorum. Fotoğraf makinem Nikon D90 (umarım yakında değiştireceğim) objektifim ise Nikon 105mm macro lens.. Çoğunlukla kelebek ve böcek fotoğrafları çekiyorum, kelebekte pek gerek duymuyorum ama böcek fotoğraflarında bazen daha çok detaya ihtiyaç duyuyorum. Ancak focus stacking yapacak kadar da büyütme elde etmek istemiyorum. Bu nedenle Raynox DCR-250 alsam, Nikon 105mm ile istediğim şekilde alan derinliğini çok düşürmeden elde çekim yapabilecek bir performans alabilir miyim? Elde çekimde beni zorlar mı? Optimum pratik çözümü elde edebilir miyim, yoksa başka seçeneklere mi bakmam daha doğru olur..

Şimdiden teşekkür ederim, iyi günler..

Reply
Güray Dere 22 Haziran 2016 - 22:08

Merhaba, zaten doğru seçeneği bulmuş görünüyorsunuz. DCR-250 ile birlikte 105mm çok iyi geçinecektir. Sürekli takılı tutacağınıza eminim. Kelebek için lensi sonsuza alıp biraz uzaktan çekim yapıp küçük böceklerde en yakın odak mesafesine alarak 2X büyütmenin tadını çıkarabilirsiniz. Tamron 90mm + Raynox 250’yi çok uzun süre elde çekimler için kullandım ve çok sevdim. En kolay ve en etkin çözüm bu.

Alan derinliğine gelirsek, ne kullanırsanız kullanın büyütme arttıkça alan derinliği hızla küçülür. Başka bir çözüme yönelseniz de aynı sorunla yüzleşmek zorundasınız. Bu yüzden Raynox kullanırken diyaframı fazlaca kısıp f16 gibi değerlerde çalışabilirsiniz. İstediğinizi alacağınızı düşünüyorum. Olmadı yine elde çekim 2-3 kare focus stacking yapabilirsiniz. Ne kadar uyguladınız şimdiye kadar bilmiyorum ama düşündüğünüzden çok daha kolay bir işlem. Daha açık diyaframlar daha fazla keskinlik getireceği için focus stacking kalitesi bambaşkadır.

Reply
emel 29 Haziran 2016 - 02:49

merhaba Güray Bey,
ben lensler konusunda biraz acemiyim tez çalışmam için böcek fotoları çekmek istiyorum daha önce canon ile 18-55mm makro lens kullandım fakat çok işimi görmedi 1mm lik böcekleri bile net ve kaliteli çekebilen ayrıca büyük böceklerde de işime yarayabilecek bir lense ve filitreye ihtiyacım var bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
önerileriniz için şimdiden teşekkürler….

Reply
Güray Dere 29 Haziran 2016 - 11:02

Merhaba, bahsettiğiniz durum çok geniş bir büyütme aralığına denk geliyor. Normalde size en az 4 tane lens önermem gerekir. Özellikle 1mm seviyesinde 10X mikroskop lensi ve bunu destekleyecek çok sayıda yan donanım kullanmanız gerekir. Her bir fotoğrafın oluşturulması için 150-200 civarı çekimin focus stacking ile birleştiriyoruz. Yaklaşık 1 saat süren bir çekim süresi ve 3 saat kadar süren fotoğrafın işlenmesi aşamaları var. Eğer böceğin tüm vücudu net bir şekilde fotoğrafta yer alsın diyorsanız bu çabadan kaçınmak mümkün değil. 2X – 3X büyütme ile fotoğraf sayısı 50-100 seviyesine iner ama yine böyle uğraşmak gerekiyor.

10X yerine 5X’e kadar çekim yeterli diyebilirsek o zaman Canon’un MPE 65mm makro lensi ile 1X – 5X aralığında çalışmanız mümkün. En kolay bu şekilde olur. Çok da kaliteli sonuçlar verir. Tabi ucuz bir lens sayılmaz.

Reply
murat akkaya 12 Ağustos 2016 - 11:42

Merhaba Güray Bey,
Elimde 18-135mm ve 50mm lens var. Önüne macro lens düşünüyorum ,ne tavsiye edersiniz. Şimdiden teşekkür ederim.

Reply
Güray Dere 12 Ağustos 2016 - 14:23

Merhaba, 18-135 ile dcr-250 iyi uyum sağlayacaktır. Lensi 135mm’ye yakın değerlerde kullanın. Yoksa büyütme yetersiz kalır ve kenarlarda kararma yapabilir. Diyaframı da çok açık kullanmayın. f8-f11 arası verimli olacaktır.

Masrafsız olacağı için 2. alternatif önerebilirim: 50mm lensi ters olarak 18-135’in önüne bağlamak. 50mm tam açık diyaframda olsun, diğeri yine tele değerlerde kullanılmalı.

Reply
Mete Turan 17 Ekim 2016 - 00:04

Merhaba Güray bey,

elimde nikon 35 mm 1.8 ve 18 105 vr kit lensim var. epey bir okuyup araştırmama rağmen tam çözemediğim bir mesele var. anladığım kadarı ile ben dcr-250 ve 18-105 lensimi beraber kullanırsam 1:1 e yakın bir performans elde ediyorum sanırım yanlış anlamadıysam. elbette anladım ki ben yakınlaşma mesafemi azaltıp 5 cm gibi mesafelerden netleyip çekim yapabiliyorum. peki ben netleme alanımın uzaklığını da değiştirecek miyim bu lens ile? yani benim 18 105 lensim normalde 15 metre uzaktaki bir odağa netleme yapabiliyor . peki bu dcr 250 ile birlikte kullandığımda ben artık kaç metre mesafeye odak yapabileceğim? 1:1 büyütmeyi kastetmiyorum sadece uzaktaki bir mesafeye lensin standard özelliği olarak netleme yapabilecekken acaba bu dcr 250 gibi close up filtre ile sadece 30 cm gibi bir uzağa mı netleme yapabileceğim. yani netleme alanım kısıtlanacak mı? amacım macro ile aynı zamanda uzakta bir nesne yakaladığımda netleme yapabilmek. yani özetle 18 105 nikon bir lens ile dcr 250 beraber kullanıldığında 105 mm zoom a aldığımda minimum ve maximum odak mesafem ne olabilir ? umarım çok karşmaşık olmamıştır…
şimdiden teşekkürler.

Reply
Güray Dere 17 Ekim 2016 - 10:46

Merhaba,

Raynox filtreler birer close up eklentiler olduğu için görevleri elimizdeki lensi yakına odaklamaya zorlamak. Yani lensi sonsuza alsanız bile oldukça yakın bir mesafeye netleme yapacak. Dediğiniz gibi en uzak odaklama 30cm gibi mesafelere düşecektir. Burada büyütmeyi sağlayan tek şey lensin odaklama mesafesi. Ne kadar yakına odaklarsak o kadar büyük gösterir. Uzaktaki bir nesneye odaklanabilsek bile büyütme olmayacaktır. Raynox kullanmadan olan durum ile aynı olur.

Lensin teknik verilerinde en yakın odaklama mesafesi ve büyütme oranı bilgilerini aldığımızda bazı hesap makineleriyle Raynox ile ne olacağına kabaca bakabiliriz.

http://extreme-macro.co.uk/raynox-adapter-techniques/#calculator

linkindeki hesap aracıyla 18-105 lensi 105mm’de kullandığımızı varsayarsak 45cm odaklama mesafesi ve 0.2 büyütme oranını girerek 9.8cm ile 12.5cm arasında netleme yapabileceği bilgisini alıyorum. Ne kadar doğrudur denemek lazım.

Reply
Bedirhan Çıbuk 19 Ocak 2017 - 14:37

Merhaba Güray Bey, araştırmalarınızı ve deneyimlerinizi büyük bir ilgiyle okudum. Ben de uzun zamandır profesyonel fotoğrafçılık yapıyorum, ara ara macro çekimlerim de oldu ama bu kadar profesyonelce hiç denememiştim. Sayenizde muazzam bir ilgi uyandı bu alanda bende. Açıkcası, acaba ürün çekimleriyle ilgili atılımlarda mı bulunsam diye de düşünmedim değil :)) Müsadenizle size acemice bir kaç soru sormak istiyorum (daha doğrusu yönlendirme rica edicem)

Elimdeki makine Nikon D800. Ancak lens, filtre olarak bu alana yönelik ekstra bir aksesuarım mevcut değil bir kaç standart lens dışında… Fiyat performans açısından Lomo 3.7x lens sanırım başlangıç için çok uygun bir lens. Fakat sizin yazılarınızdan sonra biraz da kıyaslamayla bu lensin örneğin bir pırlanta çekimi için yüksek olduğu kanısına vardım (yanılıyormuyum bilemedim). Eğer öyleyse alternatif lens önerinizi ve beraberinde gerekli olan aparatların bir listesini tavsiye edeceğinizi ümit ediyorum. İlginiz için şimdiden şükranlarımı sunuyorum 🙂 iyi çalışmalar

Reply
Güray Dere 19 Ocak 2017 - 17:48

Merhaba. Teşekkür ederim 🙂 Faydalandığınıza sevindim.

Lomo 3.7X bir böceğin portresini çekebilecek seviyede büyütme yapıyor. Takı çekimi için fazla gelecektir. Pırlantayı sadece taş olarak bile çekseniz bir sineğin başı büyüklüğündeki taşlarla çalışmanız gerekir. Yani bunun yerine körük/tüp önüne ters bağlı agrandizör lenslerini tavsiye ederim. 80mm daha iyi olur ama 50mm ile de yapılabilir. Componon/Rodagon/El-Nikkor gibi modeller tercih edilebilir.

Ray edinmeniz önemli. Körük rayı düşük büyütmelerde kullanılabilir. Çift raylı bir körük edinmenizi tavsiye ederim. Yüksek büyütmelerde ise mikrometreli raylara geçiş yapmak gerekecektir. İhtiyacınıza göre bu şimdilik bekleyebilir.

Lens dışında asıl büyük zorluk ışığı ayarlamak olacaktır. Özellikle pırlanta gibi parlak ve iç yansımalar üreten bir kristali focus stacking tekniğiyle çalışmak çok zor olabilir. Polarize filtre ile yansımaları belli bir miktar kesmek işi kolaylaştırabilir ama faydasını çok da kestiremiyorum. Taşın albenisini öldürmemek gerek. Benzer şekilde çapraz polarize ya da yarı çapraz polarize yöntemler denenebilir. Focus stacking yazılımı ve de onu kullanan siz çok zorlanacaksınız bunu tahmin edebiliyorum.

Reply
Remzi TURHAN 22 Ocak 2017 - 22:52

Merhaba Güray bey! Çok faydalı çalışma ve paylaşımınız için teşekkür ediyorum.
Size sorulanları ve cevaplarınızı büyük ölçüde inceledim. Bende Canon 70-300mm IS USM lens (L değil, 58mm filtre çaplı) ve uzatma tüpü var. Anladığım kadarıyla Raynox DCR 250’yi rahatlıkla kullanabileceğim. Ama yine de kaliteyi artırmak için bir prime lens (tavsiyenize göre 50mm veya üzeri) almak istiyorum.
Merakım ise şudur: Raynox DCR 250 ile kullanacağımız lenste image stabilizer olması, az da olsa işe yarar mı? Zira, ekseriyetle tripodsuz olarak makro çekim yapmaya çalışıyorum.
Tekrar çok teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim.

Reply
Güray Dere 23 Ocak 2017 - 11:35

Merhaba, evet 70-300 ile DCR-250 kullanılabilir. Kaliteyi arttırmak için ise 100mm civarında bir makro lens seçilebilir. Keskinlik olarak ciddi fark yaratacaktır. Aslında tüm bunlar makro çekimin hangi tipiyle ilgilendiğimize bağlı olarak değişiyor. Aklıma gelen ihtimalleri derlediğim “Hangi makro lensi almalıyım?” yazısında fikirlerimi belirtmiştim.

Elde çekim yapmayı tercih ettiyseniz 2X büyütmeyi aşmayacaksınız demektir. O zaman standart bir makro lens ve Raynox ikilisi en uygun çözüm olur. Yalnız IS özellikleri makro çekimde beklediğimiz iyileştirmeyi getiremiyor. Minik bir titreşimin bile tüm kadrajı değiştirdiğini düşünürsek IS’ten çok şey bekliyoruz demektir. Az da olsa işe yarayabilir evet ama yeterli olmayacaktır. Bu yüzden difüzör bağlı bir flaş eşliğinde çekim yapmanız IS ihtiyacını ortadan kaldıracaktır. Elde çekimde flaş hala bir zorunluluk.

Reply
Remzi TURHAN 26 Ocak 2017 - 00:13

Hocam çok teşekkür ediyorum! Raynox DCR 250 siparişimiz geldi ve focus stacking ile birlikte hayırlısıyla yepyeni bir adım attık makro işinde (kendi çapımızda tabii ki). Çok övüldüğü gibi gerçekten üstün Japon kalitesiyle imal edilmiş, şahsen beklediğimden iyi çıktı. 18-55 ile yaklaşık 1.5x, 18-135 ve 70-300 ile de 2.5x çekim yaptığını tespit ettim. Yalnız 135-150mm’den itibaren pek netlik kalmıyor gördüğüm kadarıyla.
Şimdiki merakım ise; -gerçi makro lens ile kullanmayı tavsiye ediyorsunuz ama- DCR 250, 70-200 F4 L ile kullanıldığında fotoğraf kalitesi artar mı? Yoksa 50mm USM veya 85mm USM daha iyi bir tercih mi olur sizce?

Reply
Güray Dere 26 Ocak 2017 - 20:10

Güle güle kullanın 🙂

Raynox’un fotoğraf kalitesi kullanılan ana lens ile doğrudan alakalı. L serisi lens keskin olacaktır. Raynox ile kullanmak için 50mm biraz geniş kalabilir. Ben 100mm ve üzeri lensleri daha çok tavsiye ederim. Alan derinliği için diyaframı f11’lere kadar kısmanızda sakınca yok. Ama daha fazla kısarsak netlikten kaybetmeye başlarız.

Reply
Remzi TURHAN 31 Ocak 2017 - 20:14

Yaklaşık 10 fotoğrafdan stacking ile elde ettiğim bir başlangıç çalışması hocam:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1552955704733529&set=a.1132836916745412.1073741936.100000573427376&type=3&theater
Sizinkilere göre çok acemice elbette ama sizden alınan ilham ve ders ile ortaya çıkmış bir örnek olarak sayfanızda yayınlayabilirsiniz. Tekrar çok teşekkürler…

Reply
Güray Dere 01 Şubat 2017 - 13:51

Kar tanelerini erimeden güzel yakalamışsınız. Tebrikler 🙂

Reply
ali karakuş 03 Nisan 2017 - 03:28

hocam sony hx300 compaq makinam var raynox 250 den verim alırmıyım

Reply
Güray Dere 03 Nisan 2017 - 13:12

Evet verim alırsınız. Başka compact makinelerle çekilmiş videolardan iki link ekliyorum. Karar vermenizi kolaylaştıracaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=tKJOPNmmqlI

https://www.youtube.com/watch?v=42MszVyl67g

Reply
ali karakuş 20 Nisan 2017 - 01:01

malesef güray hocam hiç bir verim alamadım çok denedim ama ÇOK KÖTÜ, öncelikle nerdeyse yarı oranında görüş açısını daralttı , ve hiç bir yakınlaştırma yapmıyor, SONY hx300 lens çapım 55mm, sizin bir tavsiyeniz öneriniz varmı benmi yanlış kullanıyrm

Reply
Güray Dere 21 Nisan 2017 - 13:26

Hmm, bu kötü oldu. Peki Raynox takılıyken zoom yapıyor musunuz? Zoom yapınca düzelmesi lazımdı.

İstanbul’daysanız buluşup deneyelim diyeceğim. Bendeki Raynox 250 ve 150’yi de takıp bakardık.

Reply
Uygar Doğan 24 Nisan 2017 - 17:31

Merhabalar, ben Makrodünyası ile tanıştıktan sonra Raynox DCR-250 aldım.Makinam Fuji s9500 28-300mm. İlk etapta 3 gün boyunca tek kare net fotoğraf çekemedim, makinamda macro-super macro modlarında da bulanık, net olmayan kareler çekip durdum.
4.günde makinamı tripod ile sabitleyerek 1TL bozuk parayı ileri geri oynatarak yaklaşarak ilk kareleri almaya muvaffak oldum. Naçizane tavsiyelerim aşağıdadır;
-Optik zoom’u sonuna 5x kadar açın (50x başlangıçta tavsiye etmem) bu size alan derinliğini bir nebze korumanızı sağlayacaktır.
-Nesne ve objektif arası yaklaşık 110mm civarında ileri geri hareket edin, makinayı manual focus kullanmanız daha doğru olacaktır. Net görüntü aldıktan sonra kenardaki kararmalar (sony lens 55mm, raynox 43mm) kaybolacaktır, fakat tekrar ileri geri hareketle tekrar netleme yapmanız gerekecektir.
-50x büyütme yaparak da kullanabilirsiniz fakat 109mm civarı alan ancak yassı bir yüzey çekilebilir.
-İzmirdeyseniz denemelere katılmak isterim.
Saygılar.

Reply
Güray Dere 24 Nisan 2017 - 23:44

Merhaba, bilgi için teşekkürler. Kompakt makine kullanıcılarının deneyimlerini duymak değerli.

Reply
Uygar Doğan 28 Nisan 2017 - 16:59

Güray bey, böyle güzel bir site hazırladığınız için asıl ben teşekkür ederim. Vaktinizden çalarak benim de bir sorum olacak, gördüğüm kadarıyla Tamron 90mm macro lens + Raynox DCR-250 ile çekimleriniz var, kenardaki kararmaları nasıl engelliyorsunuz? Benim kullandığım lens odak uzaklığı değişken olduğundan 200-300mm arası kararmayı engelleyebiliyorum.
Saygılarımla.

Reply
Güray Dere 28 Nisan 2017 - 23:49

Tamron 90mm + Raynox DCR-250 kullanımında kenar kararması hiç yaşanmıyor. Hatta full-frame bir gövde kullandığım için APSC gövdelere göre kenar kararmasına karşı daha duyarlı bir sistemim var. Buna rağmen 90mm değerinde kararma olmuyor. Yani ek olarak yaptığım bir şey yok. Bu ikilide diyafram aralığı olarak f6.3 – f14 arasını tercih ediyorum.

Reply
Omer 09 Aralık 2018 - 02:16

Merhaba, siteniz gerçekten çok doyurucu bilgiler içeriyor. Macro konusuna yeni adım atan biri olarak çok faydalanıyorum. Elimde Vivitar 105mm macro lens var. 1:1 büyütme yapabiliyor. Bu lensle tripod üzerinden kullanım için dcr-250 mi yoksa msn-202 mi önerirsiniz? Msn-202 ile elde çekim yapmak mümkün olur mu?

Reply
Güray Dere 09 Aralık 2018 - 17:26

Merhaba, teşekkür ederim. Bu lens için DCR-250 tavsiye ederim. Çok beğeneceksiniz. MSN-202 üretim amacı daha çok küçük sensörlü kompakt fotoğraf makineleri ve video kameralar gibi duruyor. DSLR için verimli bir model değil. Kenar bozulması çok hızlı kendini gösteriyor. Ayrıca alan derinliği elde çekim yapmak için aşırı dar olacaktır. Tripod ile kullanılabilir ama focus stacking yapmadan olmaz. Yani kısaca DCR-250 daha mantıklı bir seçim. Vivitar 105’i 2X seviyesine çıkaracak. Keskinlikte bir bozulma hissetmeyeceksiniz. Daha yüksek büyütme istiyorsanız ters lens ya da mikroskop seçeneklerine yönelmek gerek.

Reply
Araz 17 Temmuz 2021 - 18:01

Gövde olarak Nikon D 7200 kullanıyorum.elimde 50mm f1.8 ve sigma 70-210mm zoom lens var. Her ikisi ile de denedim sonuçlar müthiş.Özellikle zoom lens tarafında Son derece tatminkar ve keskin. Bayağı memnun kaldım. Tek sıkıntı şu oluyor. Zoom lensim sarsıntı engelleyici bir lens değil haliyle tepe flaşı artı böyle bir durum birazcık stabil olmayı gerektiriyor özenmeyi gerektiriyor. Bir de bir abim de Nikon D 7300 mü vardı bilmiyorum Mesela o flu alandan geriye doğru çekilirken en net alanda makine otomatik çekiyordu. benim gövde de bu özellikte yok sanırım ondan dolayı birazcık uğraştırıyor ama. Çok tekrar yaparak sanırımelim alıştı bu duruma önceden çok titrerdi şimdi çok daha stabil.Zoom lenside Çok değiştirmek istemiyorum keskinliğinden çok aşırı memnunumlensin kendinden de. Ama bu durumu elimdeki imkanlarla nasıl daha iyi stabilizasyon sağlarım. O ya da bu en net alanda nasıl hemen çekebilirim ona bir çözüm sunabilirseniz çok sevinirim yoksa şu anki halimden gayet memnunum.focus stack olayını yapmaya kalkarsam zaten çok güzel net alanlar yakalıyorum. yani canlıya sürekli hafif hafif yaklaşıp uzaklaşma tam netleme anını yakalama olayında biraz sıkıntı yaşıyorum. Ona bir çözüm var mı acaba ya da bahsettiğim lens sarsıntı durumu için (tripod hariç )Emekleriniz için çok teşekkür ederim çok faydalı oldu

Reply

Yorum bırakın