Ana sayfa Makro Günlüğü Doğal ışıkta bir makro çekim denemesi

Doğal ışıkta bir makro çekim denemesi

tarafından Güray Dere

Bu yazıyı kaleme aldığım zamanda uzun zamandır doğal ışıklı, flaşsız çekimleri zevkle takip ediyordum. Biraz üşengeçlikten henüz kendim denememiştim. Bunda tripod bağlantısında yaşadığım sorunun da payı vardı tabi. Newport’lu düzeneğimi tripod üzerine oturtmak için uygun vidayı bulamadığım için iş daha sonra Newport modelini değiştirmeye kadar gitti.

Bahçede bulduğum ölü yaban arısı – (Vespa crabro – European Hornet) bana ilk fırsatı yarattı. Oldukça iri bir tür olan hornet’ler 1:1 ya da daha fazla büyütme için uygun değil. Tüm vücudunu kadraja almak için düşük büyütmelere ihtiyaç var, bu yüzden Tamron 90mm lensi tercih ettim.

makro-bocek-fotografi-yaban-arisi-bal-arisi-hornet-wasp-bee
Bal arısı ile kıyaslandığında hornet tam bir dev

Yapay ışıklandırma olmayacağı için son derece sade bir düzenekle işleme başladım. Newport 423 linear stage üzerine Pentax körük ve önüne Tamron 90mm ve Raynox DCR-250 bağlayarak geniş bir büyütme aralığını elde edecek ekipmanı kurdum. Işığın sertliği konusunda hiçbir fikrim olmadığı için 2 tane A4 beyaz kağıdı karşılıklı koyarak ışığı yumuşatmayı hedefledim (Sonradan çok başarılı olmadığım ortaya çıktı.)

Anladım ki aynı düzeneği körük olmadan kursaymışım otomatik diyafram/pozlama kontrolü sağlayacak ve ışık ayarını otomatik yapabilecekmişim. Ek büyütme için kullandığım körük, lensi ve pozlama süresini manual hale getirdi. Aslında bunun çok sakıncası yok. Sadece biraz daha dikkat gerekiyor. Bulut geçişi gibi etkenlerde değişen ışık koşullarını takip edip ayarlara müdahale gerekebilir. Aynasız gövde kullanıyorsanız işiniz daha kolay. Tam manual lenslerde bile gövde her zaman ışık koşullarına uyum sağlayacak şekilde pozlamayı değiştirebiliyor.

Raynox hornet için fazla geldiği için çekimden önce onu da çıkarıp Tamron’u çıplak kullandım. Test çekimi olduğu için arka plana müdahale etmedim. Aslında arkada biraz yeşillik olsa iyi olurdu 🙂

İki farklı açıda focus stacking çekimi yaptım. İlki 20 kareden oluşuyor. f5.6 tercih edildi.

makro-bocek-fotografi-yaban-arisi-hornet-wasp

İkinci denemede önden alıp büyütmeyi daha yüksek tuttum. 24 kare çekimde yine f5.6 tercih edildi.

makro-bocek-fotografi-yaban-arisi-hornet-wasp-2

Beklediğim gibi yumuşak tonlar hemen kendini belli etti. Akşam ışığında çektiğim için renkler biraz fazla sıcak tonlarda çıktı ama olduğu gibi bıraktım, ne de olsa doğal ışık, doğal kalsın. Detay yoğunluğunda istediğimi elde edemedim ama doğal ışık konusuna zaman ayırmak gerektiği ortaya çıktı. Ekipmanlarımı ve kendimi bu yönde geliştirmeye çalışacağım.

Güncelleme 11.08. 2015

Bildiğiniz gibi doğal ışık konusunda daha sonra farklı yazılar yayınladım. Çok kez açık arazide çekime çıkıp deneyim kazanma imkanı buldum. Makro çekimde tartışmasız en iyi ışıklandırma yöntemi bu. Doğal ışık sağlayamıyorsanız yakın kaliteyi başka sürekli ışık kaynakları kullanarak elde edebilirsiniz. Mesela İkea Jansjö masa lambaları bu iş için çok uygun.

Bu şekilde çalışmaya başladıktan sonra flaşı tamamen terkettim. Yaklaşık iki yıldır flaşsız çekimler yapıyorum. Bundan sonra da böyle devam edeceğini söyleyebilirim.

Bunlar da ilginizi çekebilir

3 yorumlar

bayram 16 Eylül 2013 - 20:10

Tecrübelerini merakla bekliyorum…

Reply
Cihan 30 Ekim 2013 - 17:52

Güray bey bahçeniz hayvan mezarlığı gibi mübarek 🙂 şaka bir yana. Sizi 2 gündür takip ediyorum. Macro olayında bu çoklu çekimleri sonradan birleştirme tekniği dışında bir çekimde bu netlikte fotoğraflar elde etmek zor mudur ?

Reply
admin 31 Ekim 2013 - 12:22

Evet bahçe avantajını sonuna kadar değerlendirmeye çalışıyorum 🙂

Bahsettiğiniz durum büyütme miktarı ile doğrudan ilişkili. Elinizde makro lens varsa diyaframı 16’ya kadar kısıp alan derinliğini arttırabilirsiniz. Makro lens diyorum çünkü sıradan lensler f16’de istediğinizi vermeyebilir. Makro’ların geçirgenliği daha yüksektir. Ne kadar uzak mesafeden çekerseniz alan derinliği o kadar artar, böceğin tamamını net çıkarabilirsiniz. Sonuç keskinlik açısından da sizi tatmin eder. Ama 1:1 ve daha yüksek büyütmelerde difayram kısmak da çözüm olmaz. Ayrıca diyaframı kısma sınırını (diffraction limiti) aşarsanız netlik hızla kaybolmaya başlar. Ve büyütmeyi arttırdıkça bu etki artar.

Biliyorsunuz her lensin en iyi olduğu bir diyafram aralığı var. Ben lenslerimi tam açık halinden 2-3 tık diyafram kısarak kullanıyorum. Bu da genellikle f5.6 civarına denk geliyor. Bu değerde net alan çok dar oluyor ama çok iyi detay topluyor. Ve mecburen focus stacking kullanıp fotoğraf birleştiriyorum. Hem yüksek büyütme, hem çok net olsun diyorsak böyle olmak zorunda.

Reply

Yorum bırakın