Etkileyici makro fotoğraflar çekmenin yolu focus stacking uygulamaktan geçiyor. Bunun da ön koşullarından en önemlisi hassas bir makro ray edinmek. Newport cihazları bu iş için biçilmiş kaftan. Ben de bunlardan kullanıyorum ve daha önce tanıtmıştım. Fakat bulması, alması çok zahmetli. Hiç de ucuz değiller.
Aramızdan bazı yaratıcı arkadaşlar (Sefa Kaya ve Güray Ergun) sağolsunlar kendi ürettikleri çözümleri bana tarif ettiler ve bunlar http://makrodunyasi.com/ev-yapimi-hassas-makro-ray/ başlıklı yazıda yayınlandı.
Şimdi bir başka arkadaş, Hakan Uğurlu çok iyi bir iş çıkarmış. Güzel bir yazı ve bol bol fotoğraf eşliğinde bu çözümün tarifini gönderdi. Eli yatkın olanlar Newport peşine düşmektense bu tarifi izleyebilirler. Kendisine çok teşekkür edip sizi hazırladığı yazıyla baş başa bırakıyorum.
Ev yapımı linear stage
Merhaba
Bu yazıda Güray arkadaşımızın kullandığı orijinal linear stage in muadilinin yapımı hakkında bilgi vereceğim. http://makrodunyasi.com/newport-linear-stage/
Maalesef bu alet amatör olarak makro olayı ile ilgilenen meraklılar için biraz pahalı. Bir çok çeşidi olmasına rağmen pratik kullanıma uygun olanı 250-300TL yi bulabiliyor. Ben de makro olayına yeni girmek isteyen bir meraklı olduğum için açıkçası bu parayı bu alet için gözden çıkaramadım. Zaruri bazı parçaları tabi ki temin etmek zorunda kaldım. Körük, makro için bir lens ve dönüştürücü parçalar gibi.
Şimdi gelelim gerekli malzemelere ve açıklamalara:
- Önce yapmak istediğimiz aletin ölçülü bir planını hazırlamamız gerekiyor. (Ben bunu AutoCad kullanmayı bilmediğim için Visio ile yaptım. Bu olaydan sonra AutoCad öğrenmeye başladım.) İsteyene elimdeki planı verebilirim. Ortalama 10x6x3,5cm ölçülerinde bir alet yapmaya çalışıyoruz.
- Hazırladığımız plana sadık kalarak istediğimiz ölçülerde pleksi temin etmeliyiz. Pleksiyi kendim alır keserim diye hevesleniyorsanız hiç heveslenmeyin. Çünkü yapmak istediğimiz alet mm cinsinden hassas bir yapıda olmalı. Bunu da elle kesim pleksi ile yapamazsınız. Bunu için pleksiburada.com sitesinde istediğiniz ölçülerde pleksi siparişi verebilirsiniz. Harika bir site. Başka hiçbir site sanırım bu tür parça bazından lazer kesim pleksi satmıyordur. Üstelik uygun fiyata.. (reklamı da yaptık devam edebilirizJ)
- Diğer bir ihtiyaç malzemesi ki olmazsa olmazımız “mikrometre” ben bunu aliexprees den temin ettim. 25TL civarı. TR de her zaman olduğu gibi bu tür bir alet bulmak mümkün olmadı. (isteyen olursa linki paylaşabilirim)
- Yapıştırıcı.. Pleksi parçalarını ilk olarak vidalayarak sabitlemeyi düşünüyordum. Kılavuz çekerek vidalayacaktım. Fakat pleksiye uygun kılavuz bulmak çok zor. İnce hatveli kılavuzların pleksiyi açılan vida deliğini sıyırma olasılığı çok yüksek. Bu nedenle sonradan aklıma gelen yapıştırma fikri üzerinde araştırma yaptım. Pleksi için yapıştırıcı olarak tehlikeli bir madde olan “kloroform” kullanılıyormuş. Bu kimyasalın dikkatli olunmadığı taktirde bayıltma hatta ölüme kadar götüren sonuçları olabiliyormuş. Ama uzun süre solumazsanız sorun olmuyor. Ben merakımdan ufaktan kokladım 🙂 Sorun yok uhu yada bali gibi kokuyor. İlk etapta maske kullansam da sonrasında yüzümü uzak tutarak tehlikesinden uzak durdum. Yalnız bu kimyasal bir yapıştırıcı değil, çözücü yani pleksiyi çözüyor (bir nevi eritiyor) ve saniyeler içinde donuyor. Bu kısa zaman içinde donma olayı ilk denememde başımı çok ağrıttı. Ufak bir sapma ve devamında zincirleme gelişen kaçıklıklar oldu. Resimlerde görüleceği üzere zımpara ve eğe ile olayı çözdüm.
- Alet 2 ana parçadan oluşuyor bu parçalar birbirinin içinde kızak şeklinde geçiyor. Burada ters kuvveti oluşturmak için gerekli olan diğer parçamız “çekme yayı”. Çekme yayı bulamayanlar sağlam kısa lastikler de kullanabilirler. Çok uzun vadeli olmaz belki ama çekme yayı temin edinceye kadar iş görebilir. Ben çekme yayınını bulmaktan ümidi kesince lastik olayına sıcak bakmaya başlamıştım. Fakat son anda bir arkadaşım eski alet edavatlardan 3 tane bulunca orijinal plana sadık kaldım.
- Şırınga ve Cam kavanoz: (iğneli ve iğnesi her iki şekilde de lazım olacak)
Kloroform su kıvamında bir kimyasal. Dolayısı ile 2 pleksi parçasını birleştirmek istediğinizde sizin fark edemediğiniz boşluklardan kloroform akıp gidebiliyor. Siz de sağlam tuttu diye sevinirken hayal kırıklığı yaşayabiliyorsunuz. Bu nedenle kloroformu koyu bir kıvama getirmek gerekiyor. Bunun için cam bir kabın içinde biraz kloroform dökün (elinize damlasa bile korkmayın çakmak gazı gibi soğuk bir etki bırakıyor sadece) bu kabın içinde daha sonra pleksi parçaları atın. Kırarak küçük parçalar halinde atarsanız daha iyi olur. Bir müddet sonra pleksilerin eridiğini ve macunsu bir kıvama geldiğini göreceksiniz. İşte bu noktada şırınga ile bu koyu kloroformu çekerek ilgili yere sıkıyoruz. Tüm işlemler bittikten sonra hala gözle görülür ince boşluklar varsa oralara da şırınganın uçuna iğne takarak kloroform sıkabiliriz.
- Mengene ve paket lastiği: Pleksi parçalarını birleştirdikten sonra sağlam bir şekilde yapışması için minik mengelere kullanabilirsiniz. Fakat bazı açılarda mengene kullanımı pek uygun düşmediği için ben paket lastiği de kullandım.
- Gres yağı: Bunu kullanmak zorunlu mu emin değilim. Başta belirttiğim gibi bazı sebeplerden zımpara ve eğe kullanmak zorunda kaldığım için o yüzeyler kayganlığını kaybetti. Bu nedenle bazı noktalarda bu yağ çok işime yaradı. Ayrıca aletin üzerine açtığım 2 vida deliğine vida takarken vidalar çok zorlandığında içeri biraz gres yağı sürdüm ilaç gibi geldi. Az kalsın boşu boşuna vidaların başını sıyıracaktım ya da vida deliğine zarar verecektim.
- Resimlerde görülen vida delikleri için tabi ki matkap gerekiyor. 5mm lik alana 2,5mm delik delebilen ağabeyime buradan teşekkür ediyorum 🙂
- Karbon folyo kaplama: Pleksi ilk aldığınızda her ne kadar pürüzsüz de olsa çizilmeye ve toz çekmeye müsait bir yapısı olduğundan bu temiz parlak halini uzun bir müddet koruyamıyor. (tabi zımpara vs kullanıldığında iyice yüzüne bakılmaz hale geliyorJ) Bu nedenle zorunlu olmasa da siyah karbon folyo kullanmanızı estetik açıdan tavsiye ederim.
Yukarıda anlatılanlar gözünüzü korkutmasın bu işe niyetlenirseniz çok çok zor bir şey değil. Ama maddi durumu yerinde olanların orijinal aleti almalarını tavsiye ederim. Çünkü bazı noktalarda gerçekten bezdiriyor. Bir de evde ders çalışıyor ve çoluk çocuk sahibiyseniz projeye hiç elinizi süremediğiniz zamanlar olabiliyor.
Maliyet:
Micrometre: 25TL
Pleksiler: 10+kargo (20TL)
Kloroform 1L: 20TL kargo dahil (ama ben bunu masraftan saymıyorum. Çünkü bir dünya kloroform arttı. Onları farklı projelerde kullanacağım)
Diğer parçalara para ödemedim.
Yukarıda tanıtımı yapılan makro raydan satın almak isterseniz, Hakan ile [email protected] mail adresi ile veya “Sipariş Üzerine El Yapımı Makro Ray” başlıklı forum sayfasından iletişime geçebilirsiniz.
14 yorumlar
Ellerinize saglik, gercekten takdir edilecek bir calisma olmus.
Okurken acaba sadece makine mi olacak yoksa korukle de kullanilacak mi diye dusunurken koruklu fotograflari gorunce cok sevindim
Tebrik ederim…
Harika olmuş gerçekten. Ben de Newport kullanıyorum Güray Abi sağolsun 200 dolara bir tane bulmuştu bana. Şu an elimden çıkarmak istesem en az 700 lira isterim (hayatta satmam orası ayrı 🙂 ). Bu da büyük bir meblağ. Böyle kendin yap çalışmaları çok daha mantıklı…
merhaba . çok güzel bir proje olmuş acaba visio dosyasını paylaşmanız mümkün mü ?
Teşekkür ederiz. Projenin sahibi arkadaş size email ile dosyaları gönderecek.
Visio dosyasını aşağıdaki linkten download edebilirsiniz
MikrometreliRay.zip
Herkese merhaba. Yorum yapıp konuya canlılık katan herkese teşekkür ederim. Visio dosyasını Güray arkadaşımız yayınlamış. O dosyadaki ölçüler üzerinde tekrar bir çalışma yapılabilir. Yani şimdi tekrar yapsam belki de bir kaç ufak değişiklik yada ölcülerde oynama yapabillirim. Denemek isteyen olursa tekrar projenin üzerinden geçebiliriz.
çok güzel bir çizim olmuş teşekkür ederim öncelikle. bu sistemi hazılrayacağım ama kullanan biri olarak artıları ve eksileri neler yazabilir misin ? stabil bir ürün mü ?
Merhaba yorumunuz için çok teşekkür ederim. İşin aslın ben ürünü sadece yaptıktan sonra 1 kere test edebildim. O da yetersiz ışık koşullarında sadece kontrol amaçlı. Derslerden vs hiç fot.makinasını kurcalama fırsatım olmuyor (birde malum kış mevsimindeyiz) Fakat şunu söylemem gerekiyor ki mikrometre seçiminde hatalı davranmışım. Benim aldığım mikrometrenin uç kısmı “düz” bu da ileri geri hareketlerde itmeye çalıştığı yüzeyde yarım milim civarı bir sekiz çizmesine neden oluyor. Bilmem doğru ifade edebiliyor muyum. Yani esas tercih edilesi gereken Güray arkadaşımızın kullandığı raylı sistemdeki mikrometredeki gibi temas noktası yuvarlak olan bir model tercih etmek. Ben bunu araştırdım. Fakat Güray arkadaşımızın mikrometresi kadar ince yuvarlak uçlu mikro metre bulamadım. (sadece aliexpress ve ebayda aradım) Fakat o kadar ince ve yuvarlak uçlu olmasada elimdekinden daha yuvarlak uçlu bir model buldum ve siparişini verdim. (hala gelecek:)) Bu yeni ürün eğer elime ulaşırsa eskisiyle değiştirip bu hafif sapmayı telafi edebilir miyim bakacağım. Baştan bunu öngörebilseydim hiç bu kadar uğraşmazdım. Bunun dışında alet bence çok güzel oldu. Sağlam ve hoş bir görüntüsü var. Tripod başlığını ve körük için gerekli ara elemanları çok güzel sabitledim.Açıkcası beklediğimden iyi oldu. Eğer sizde parçaları temin etmeyi düşünürseniz mikro metre olayını dikkate almalısınız.
Orçun hocam merhaba. Bir önceki mesajımda belirttiğim sıkıntıyı çözmek için sipariş ettiğim mikrometre bu gün elime ulaştı. Eski ve yeni mikrometre arasındaki farkı daha iyi anlayabilmeniz için resimlerini gönderiyorum. Şu an hassasiyet gerçekten fark etti. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
http://imgur.com/ODZsJNP
http://imgur.com/rMK6LSO
http://imgur.com/lJrKvr6
Merhaba Hakan,
oncelikle ellerine saglik ve tebrik ederim, gercekten cok faydali bir eser olmus. Bende senin cizimlerinin uzerinden giderek (belki ufak tefek degisikliklerle) kendime bir tane yapmayi planliyorum. Denemek isteyenler icin projenin uzerinden tekrar gecebiliriz demissin, bu asamada benimle paylasabilecegin onemli seyler olabilirmi acaba?
tesekkurler.
Merhaba. Akşam tekrar çizimi ve aleti karşıma alıp bir gözden geçirmem lazım. Belki daha kalın güçlü çekme yaylari için bir miktar ebatlari buyutmek gerekebilir. Ya da tam tersi benim kullandığım gibi yaylar kullanıp yeni ölçülerle biraz daha minimal ölçüler elde edilebilir. Yaylarin kuvveti önemli zira tum ekipmanla birlikte körüğün uç kismi baş aşağı çapraz bir açıda durunca yer çekiminin kuvveti yaylarin kuvvetinden daha baskın çıkıp rayı mikro metreyi cevirerek geri kaydirmak istediginizde pek başarılı olamiyorsunuz. Biraz karışık bir ifade oldu ama bu durumu yazi ile daha farklı nasıl izah edebilirim bilmiyorum. Belki bir resim gönderebilirim. Neyse durumu bir değerlendirmek lazim. İrtibatta kalalım. Bu arada mikrometre ve çekme yayı olayını nasıl halletmeyi düşünüyorsunuz?
Herkese merhaba. Hocam öneride bulunabileceğim bir kaç noktayı resim üzerinde göstermeye çalıştım. Bunları yapmak zorunda değilsiniz. Ama gerekli olursa resimde belirttiğim şekilde de yol alabilirsiniz. Kafanıza takılan bir şey olursa çekinmeden sorabilirsiniz. İyi dilekleriniz için ayrıca teşekkür ederim. Herkese iyi geceler.
http://i.imgur.com/0Btv6hB.jpg
Hakan merhaba, cihazi yaptim bitirdim. Fotograflari ve yapim asamasini anlatan yaziyi Guray’a gonderdim siteye ekleyecek. Yayinlandiktan sonra oradan da haberlesebiliriz. Tekrar tesekkurler paylastigin bilgiler icin.
Mesajını yeni gördüm hocam.. Tasarımını da bugün inceledim. Çok beğendim. Ellerine sağlık profesyonel işi olmuş:)