Hakan Uğurlu arkadaşımız yine güzel bir proje ile karşımızda. Eldeki ekipman arttıkça dağınıklık da artmaya başlıyor. “Hangisini nereye koymuştum? Çekmecede mi, çantada mı?” derken hepsini altüst edip ortalığı daha da karıştırıyoruz. Hakan’ın çözüm getirdiği durum tam da bu. Her bir parçanın yeri belli, nereye koydum, nereye koyacağım karışıklığına son veriyor.
Hemen anlatım kısmına geçelim:
Hakan Uğurlu
Ev yapımı ekipman kutusu
Herkese merhaba
Bu sefer makro ray vs gibi teknik ekipmanlarla ilgili değil de bu tür ekipmanları muhafaza edebileceğimiz ahşap bir ekipman kutusu çalışmasından bahsedeceğim.
Geçen gün apartmandaki dairelerden birinde tadilat oldu ve bir çok sunta vs atıl durumda apartmanın girişine bırakıldı. Ben de meraklı biri olarak bu tertemiz düzgün kesimli suntaları nasıl değerlendirebilirim diye düşünürken, evde yokluğunu çektiğim bir ekipman kutusu fikri aklıma geldi. Gerçekten fotoğraf makinası için eklediğim her ekipman farklı çekmecelerde vs durarak canımı sıkıyordu. Bu tür dağınık işleri sevmediğim için inceden konuya çözüm arıyordum. Bilgisayar masamın yanındaki dolabımın iç genişliği özel olarak odaya uygun yapıldığı için çok fazla geniş değildi. Bu yüzden piyasadaki plastik sepetler vs maalesef dolabıma uymadılar. Tabi dar ve küçük olanlar dolaba sığsa bile bu sefer malzemelerimin tamamını almıyorlardı. Neyse uzun lafın kısası baktım motorlu testere, çivi, vida çok şükür elimde hepsinden var. Olaya girdim. Resimlerde ahşap kutunun ilk aşamaları yok. Yani düzgün kesim 8mm suntaları birbirine ekleyeceksiniz (8mm vida için sakıncalı bir kalınlık bu yüzden ince çivi kullandım. Tabi öncesinde araya yapıştırıcı tavsiye edilir.)
Bu proje için kullanılan malzemeler
- 8mm sunta (mdf de olabilir)
- İki adet Menteşe
- İki adet klips
- Sünger
- Her zamanki gibi karbon folyo
- İnce çivi
- 2 adet kulp
- Yapıştırıcı (tercihen baly olabilir)
- Kalın ip (ben çocukların ip atlamak için kullandığı iplerden kullandım:)
Hemen belirteyim. Süngeri şirkete aldığımız bir server’ın kutusundan aldım. Çok iyi denk geldi. Bu süngeri ilk gördüğümde illa bir işime yarar diye şirkette atmayıp bir kenara koymuştum. Kısmet bugüneymiş:)
Diğer bir konu: Resimlerde beyaz sünger de kullandığım görünüyor. O resimler siyah sünger yetmez korkusuyla ilk etapta kullandığım süngerler. Sonra hesaplayınca siyahlar baktım yeterli geliyor. Beyaz süngeri iptal ettim.
Yapılan masraf
a. 2 CM PİRİNÇ MİNİ MENTEŞE: 1ad: 1,25TL (Ben bunu kullandım.)
http://www.gozdenalbur.com/2-CM-PIRINC-MINI-MENTESE,PR-4887.html
b. 2 CM DESENLİ NİKEL TAVLA MENTEŞESİ: 1ad: 0,40TL
http://www.gozdenalbur.com/2-CM-DESENLI-NIKEL-TAVLA-MENTESESI,PR-7423.html
c. 3CM PİRİNÇ MİNİ MENTEŞE: 1ad: 1TL
http://www.gozdenalbur.com/3CM-PIRINC-MINI-MENTESE,PR-4882.html
d. 96 MM ANTİK VENÜS KULP: 1ad: 2TL
http://www.gozdenalbur.com/96-MM-ANTIK-VENuS-KULP,PR-3071.html
e. KLİPS NO: 6 SARI: 1ad: 1,5TL
http://www.gozdenalbur.com/KLIPS-NO-6-SARI,PR-4740.html
f. KLİPS NO: 2 SARI: 1ad: 1TL
http://www.gozdenalbur.com/KLIPS-NO-2-SARI,PR-7064.html
Yukarıdaki listedeki bütün ürünleri haliyle kullanmadım. Ama kutuya hangisi daha iyi uyar bilemediğim için ve ileride lazım olur diye bir kaç çeşit ürün almayı tercih ettim. Çünkü ürünlerin toplamı kadar neredeyse kargo ücreti verdiğinizi düşünürsek bir seferde bir kaç alternatif ürün almak daha mantıklı ve hesaplı.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar umarım sizin de işinize yarayan bir çalışma olmuştur. Ben kendi adıma ahşap kutumdan çok memnunum 🙂
Makro Dünyası’ndan not
Hakan’a tekrar teşekkür ediyoruz. Hem işlev hem de görünüş olarak profesyonel bir ekipman kutusu tasarımı yapmış. Birçok arkadaşın yararlanacağından eminim. Elimizdeki ekipmanın boyutlarına göre herkes farklı iç düzenlemeler yapabilir.
Kutu kullanımı ile ilgili genel bir konuyu hatırlatmak istiyorum. Kapalı ortamda saklanan fotoğraf ekipmanı, özellikle de lensler nemden etkilenerek mantar oluşumu gösteriyorlar. Mantardan kaçış yok. Hepsine zaten bulaşmış olduğunu kabul etmeniz gerekiyor. Önemli olan uygun saklama koşulları oluşturup mantar sporlarının filizlenmesini engellemek. Bir kez başladığında zamanında müdahale edilmezse optikler kullanılmaz hale geliyor.
İster çekmece, ister kutu kullanın, malzemenin yanına mutlaka nem alıcı yerleştirin. Bu bir cihaz olabileceği gibi basitçe “silika jel” poşetleri olabilir. Bunları satan çok yer var, fiyat olarak da uygunlar. Nemi emerek belli bir süre sonra şişip renk değiştiriyorlar ve yenilenmeleri gerekiyor. Nemli bölgelerde yaşayanlar özellikle dikkat etmeli. Nem oranı %60’ın üzerine çıktığında tehlike çanları çalmaya başlıyor. Şu günlerde İstanbul’da nem oranı %85 civarında seyrediyor!
Değerli ekipmanınızı uzun süre kullanabilmeniz dileğiyle