Eminim her makro sever böcek türlerini öğrenmek için gayret sarfediyordur. Ben şahsen böceğin en azından familya adını bulmadan rahat edemiyorum. Bunun için interneti didik didik ediyorum. Çektiğim fotoğrafları paylaşırken İngilizce ve Latince adlarını yazabilirsem güzel oluyor. Zaten birçok türün malesef Türkçe adı yok gibi. Ya da ben bilmiyorum.
Michael Chinery tarafından yazılan, Bloomsbury Publishing PLC tarafından basılan Insects of Britain and Western Europe adlı kitap bu ihtiyacıma ilaç gibi geldi. Aslen İngiltere civarını konu alıp, oranın böceklerini inceliyor ama büyük oranda ülkemizdeki böcekleri de temsil ediyor. Tür farkları olsa da cins, familya vs. bir ipucu veriyor. Kitap adından anlaşılacağı gibi İngilizce ama dil sorunu olanların çekinmeden edinebileceği tamamen görsel bir içeriğe sahip.
Elime ilk aldığımda küçük bir hayal kırıklığı yaşadığımı itiraf ediyorum. Kitabın boyutlarını bu kadar küçük beklemiyordum. Her bir detayı büyük büyük görmek isterdim. Ama sonra amacını düşündükçe yapılanın doğru bir yaklaşım olduğunu kavramaya başladım. Yani her zamanki gibi “boyut değil işlev” meselesi!
Kitap 188 x 117 mm boyutlarında. Karton kapaklı olarak basılmış. Bir saha rehberi olarak tasarlandığı için taşınabilirlik amaçlanmış. Gerçekten de çantanıza atıp her yere götürebileceğiniz, elinizin altında olabilecek şekilde düşünülmüş. Aradığım bir böcek türünü hemen hızlıca karıştırıp bulabiliyorum. Bu çok iyi olmuş. Kalın ciltli, ağır bir kitap olsa önce bir masaya yatırıp sayfaları dakikalarca yavaş yavaş çevirirmek gerekebilirdi.
Kitap 320 sayfa. Kaliteli beyaz kağıt kullanılmış. Birkaç farklı baskısı var. Bendeki 2012 yılı, 3. güncellenmiş baskı. Aldığımda piyasadaki son baskı buydu. Fiyatı kitap üzerinde £16.99 olarak geçiyor. Ben posta dahil £17.21’e aldım. Değişen fiyatlar var.
Fotoğraflardan gördüğünüz gibi çok renkli bir kitap. Küçük olduğu için sayfaları zorlayarak sonuna kadar açıp cildine zarar vermek istemedim. Bu yüzden elimdeki kitabın içini fotoğraflamadım. Kullandığım sayfa içeriklerini internetten aldım. Zaten arada fark yok. İçinde 2300 üzerinde illüstrasyon var. Böcek resimlerinin yanına ölçek bilgisi de verilmiş. Yani x2 yazan bir böcek baskıda gerçek boyutundan 2 kat büyük resmedilmiş demek. Aynı şekilde x10 yazan da gerçekte resimdekinden 10 kat daha küçük oluyor. Bu şekilde boyut eşleştirmesi yapabiliyoruz.
Kitabın başlangıcında 15 sayfa kadar genel bilgilendirmeden sonra doğrudan takım takım böcekler incelenmiş. Genellikle yan yana iki sayfanın birinde türlerin görselleri, diğer sayfada ise her biri için birer paragraf açıklama var. Sayfa tasarımları çok iyi.
Kitabın orijinal tanıtım yazısı çevirebildiğim şekli ile şöyle:
Britanya ve Batı Avrupa’nın en yaygın ve en karakteristik böceklerinin tüm sınıf ve familyalarından 2000’in üzerinde böcek türü bu vazgeçilmez cep rehberinde yer almıştır. Metinler türü tanımlayacak temel noktaları anlatır ve her grup için giriş bölümlerinde takım, familya ve türlere ait kullanışlı rehber nitelikli bilgiler verilmiştir. Bu kitap bölgeye ait en kapsamlı rehberdir ve böceklere ilgi duyan tüm doğa severler arasında büyük kullanım alanı bulacaktır.
Bu arada ben siparişimi eBay üzerinden verdim. 2 hafta sonra elime geçti. Fazla söze gerek yok, hemen bir tane edinin 🙂