Mikroskop lensi olarak eski Rus malı Lomo objektiflerden iki tanesini bir süredir kullanıyorum. İkisinden de memnunum, 8X ve 3.7X. Özellikle 3.7X harika.
Bu yazının kahramanı lens bana ait değil. Benim gibi Lomo 8X sahibi Kerem arkadaşım bu kaliteye güvenerek yeni bir Lomo lensi denemek istedi ve 20X modelini satın aldı. Önce benim denemem için bana iletti. Yukarıdaki resimde lense ait saklama kabı ve kıyaslama amaçlı Lomo 3.7X ile birlikte görülüyor.
20X konusunda genel olarak ciddi endişelerimiz vardı. Titreşim, aydınlatma, çalışma mesafesi bu büyütmede özel ekipmanlar kullanmayı gerektiriyor. LWD, SWLD gibi çalışma mesafesi artısı bulunmayan, sıradan bir lens olan Lomo 20X tam anlamıyla şansımızı denemek için alınan riskli bir lens.
Fotoğraf konusu olarak, şu mevsimde bahçede her yerde rastladığım, kelebeğe dönüşmüş binlerce leafhopper’dan birini seçtim. Ölü bir tane bulmak çok kolay oldu. Hedef olarak da göz ve kanat bölgelerinden birer kare seçtim.
Lensin çalışma mesafesi sadece 1.7mm, bu mesafe neredeyse temas edecek kadar yakın olduğu için böceği aydınlatmak son derece zor oluyor. Pinpon topu ve flaş, ayrıca yansıtıcı yüzeyler kullanmama rağmen sadece dengesiz ve karanlık bir görüntü oluşturabildim.
Tek sorun karanlık değil. Bir şekilde içeriye sızan ışık sisli ve gizemli! bir görüntü oluşturmaya devam etti. Daha kolay başka bir bölge olarak kanat üzerinden bir görüntü almaya karar verdim. Düz bir yüzey olduğu için bu bölge aydınlatmada işi biraz kolaylaştırdı ama sisli görüntüyü bir türlü engelleyemedim.
Bir önceki fotoğrafa kıyasla detay açısından daha başarılı bir fotoğraf oluştu ama kullanılır seviyeye ulaşamadı. Lomo 20X ile vaktim olduğunda başka yöntemlerle denemeler yapmak istiyorum ama çok daha kolay seçenekler varken bu lense “fotoğraf makinesi ile kullanım” konusunda pek şans vermiyorum.
Not: Çekim testinde Pentax K-x gövde kullanıldı. EFSC desteği olmayan bu gövdeyi titreşimsiz çalıştırmanın bir yolu yok. Ayrıca bu lensi gerek çalışma mesafesi gerek de CA seviyesini düşünerek full frame Sony A7II ile tekrar test etme gereği hissetmedim. Lomo 20X bence bu işe uygun değil.
5 yorumlar
Yakında mikroskopla makro çekim hakkında bir yazı yazarsanız hiç şaşırmayacağım 🙂
20X elimdeki sistemle çok zorlu olduğu için dediğiniz şekilde bir mikroskop gövdesi edinme fikri ağırlık basmaya başladı bile 🙂
Yalnız bu aralar yazı yazamıyorum. Tüm zamanımı fotoğraf çekimine ayırıyorum. Bir tür kışlık stok gibi oluyor 🙂 Kışın bunları işler işler yayınlar, bol bol yazı yazarım diyorum.
Merakla bekliyorum 🙂
iyi günler çalışmalarınızı takip etmekteyim çok güzel makrolarınız var bende sizin gibi makro meraklısıyım ama amatör olarak hobi alarak uğraşıyorum elimde lomo marka mikroskop var 1983 model geçen yıl aldım şansıma ilk ciddi kullanıcısı ben oldum üzerinde 8mm 40mm 90mm lensler nar bende dslr bağlayıp çekim yapmak istiyorum bakalım aparat ayarlayıp deneyeceğim
çalışmalarınızda başarılar dilerim…
Teşekkür ederim.
Bende tüm merak oyuncak bir mikroskop ile başlamıştı. Bir mikroskop gövdesi edinmeyi ben de çok istiyorum. Küçük kızım bile “baba ne zaman mikroskop alacaksın” diye sorup duruyor.
Lomo lensleri 8X, 40X, 90X olmalı. Bunlardan 8X bendeki ile aynıdır. Onu fotoğrafta da kullanabiliyoruz. Ama 40X ve 90X pek mümkün değil. Aşırı yakın, neredeyse temas halinde çalışma mesafesi aydınlatma anlamında büyük sorun çıkarıyor. Titreşimleri engellemek ve focus stack adım mesafesi bu iki lensi fotoğrafa uygun yapmıyor. Ama denemekten zarar gelmez. Sonuçları öğrenmek isterim.