Ana sayfa Makro Çekim Teknikleri Makro uzatma tüpü ile makro fotoğraf çekimi

Makro uzatma tüpü ile makro fotoğraf çekimi

tarafından Güray Dere

Günlük lenslerin yakın çekimde kullanımı başlığı altında kısaca bahsettiğim teknikleri daha detaylıca incelemek ve örneklendirmek için büyütme arttırma yöntemlerini ayrı birer yazı olarak sırayla tekrar ele alacağım.

Önceliği basit ve vazgeçilmez olan makro uzatma tüplerine veriyorum. Bir uzatma tüpü içinde cam olmayan boş bir cihaz olduğu için optik geçirgenliğe ve keskinliğe zarar vermiyor. Diğer tüm büyütme yöntemlerini kullanırken işin içine uzatma tüplerini de dahil etme şansına sahibiz ve bu şansı ileride bol bol kullanacağız.

Bu yazıda farklı lensler ile farklı uzunluktaki tüpleri deneyip büyütme miktarlarını ölçeceğiz. Uzatma tüpüne lensleri özellikle düz olarak bağlayacağız çünkü ters bağlantı bundan sonraki yazının konusu olacak.

Kullanacağımız tüpler 68mm uzunluğunda Kenlock ve 60mm uzunluğunda Çin malı markasız tüp olmak üzere 2 setten oluşuyor.  Vereceğim örneklerde 1 set tüp ile ve 2 set tüp ile elde edeceğimiz sonuçları ayrı ayrı göreceğiz.

Not: Çin malı tüpleri kesinlikle tavsiye etmiyorum! Bayonette sıkışma, lensi düşürme gibi sorunları olabiliyor. Pahalı ekipmanlarınızı markalı sağlam tüpler ile kullanın.

Otomatik Tüp – Manual Tüp

Kullandığımız uzatma tüpünde elektrik bağlantıları varsa otomatik diyafram destekliyordur. Hatta daha pahalı bazı tüplerde autofocus desteği de bulunur. Elektriksel bağlantı olmasa bile metal bir kol şeklinde otomatik diyafram imkanı olabilir. Mümkünse otomatik diyafram desteği olanlardan tercih edin. Modern lensleri (otomatik diyaframlı lensleri) tüpe düz bağladığınızda diyafram kontrolünü gövdeden yapabilirsiniz. Ayrıca fotoğrafın EXIF bilgilerinde diyafram değeri görünecektir. Otomatik tüp kullanılırsa çekim yapmadan önce diyafram tam açık ve aydınlık bir vizör görüntüsü verir. Odaklama sırasında zorluk çekmeyiz. Deklanşöre basılırken diyafram istenen değere kısılır.

Manual tüpler tamamen boş bir boru şeklindedir. Yapacağı işin kalitesi otomatik tüp ile aynıdır, otomatik ya da manual olması fotoğrafa etki etmez. Sadece manual olanda diyafram ayarını lens üzerinden yapmanız gerekir. Gövde ile bir bağlantı olmayacağı için gövde diyaframı göremez. EXIF üzerinde de diyafram göremezsiniz. Sıfır ya da geçersiz bir değer verebilir.

Not: Bu yazının konusu dışında olmakla beraber bağlantı türü olarak en çok ters lens bağlamayı tercih edeceğiz. Ters bağlantıda bile elektrik bağlantısı sağlayan özel adaptörler bulunuyor ama bu istisnai bir durum. Genelleme yaparsak tüpümüz otomatik de olsa manual de olsa ters bağlantıda elektrik bağlantısı sağlayamayız. Diyaframı lens üzerinden manual ayarlamak ve diyaframı kıstığımız ölçüde karanlık vizör’e alışmak zorundayız.

Testte kullanacağımız lensler şunlar:

Makro uzatma tüpleri
  • Pentax SMC M 28mm f2.8
  • Pentax SMC M 50mm f1.7
  • Volna 9 50mm f2.8 Macro
  • Tamron 90mm f2.8 Macro
  • Pentax SMC K 135mm f2.5

Listeye özellikle 2 tane farklı 50mm lens ekledim. Bir tanesi çoğumuzun elinde olan standart 50mm lens sınıfında yer alırken Volna 9 bir makro lens olarak farklı bir sınıfta bulunuyor.

Büyütme miktarını ölçmek için kırtasiyelerde satılan milimetrik kağıtlardan kullandım. Küçük karelerin kenar boyu 1mm. Bu fotoğrafları işlerken sadece Photoshop otomatik düzeltme komutu uyguladım, çekim sırasında büyütme ölçümü dışında estetik anlamda hiçbir şeye dikkat etmedim. Bu yüzden renk ve aydınlatma uygunsuz seviyelerde olabilir, diyaframlar tam açık olduğu için keskinlik sorunlarını da göz ardı edelim.

Fotoğrafı çekerken kağıda olan uzaklığı ölçtüm. Bu ölçümlerde lensin camından değil, dış kenarından, kağıda en yakın yerinden ölçerek pratiğe daha yakın olan bir değer vermek istedim. Çekim esnasında böceğe en çok yaklaşıp onu ürkütecek parçanın mesafesi bizim için esas mesafe.


Pentax SMC M 28mm f2.8

Günlük düz bağlantılı kullanımda oldukça başarılı ve keskin bir lenstir. Makro çekim yapanlar tarafından ters bağlantıda çok tercih ediliyor. Küçük ve hafif olduğu için günlük çekimde ben de çok kullanıyorum. Tam manual olmasını özellikle ters bağlantıda avantaj olarak görüyorum. Bazı otomatik lensler ters bağlandığı zaman diyafram en kısıkta kalabiliyor. O zaman lens üzerinde diyafram ayar bileziği yoksa diyafram mandalına kağıt sıkıştırarak diyafram açmaya çalışıyoruz ve ayarladığımız değeri ölçemiyoruz. Tam manual lenslerin böyle sorunları yok.

Pentax 28mm makro extension tüp ile büyütme
Solda tüpsüz 29cm mesafeden 0.13X büyütme, Ortada 20mm tüp ile 3cm mesafeden 0.82X büyütme ve bu büyütme için örnek fotoğraf

Lensimizi 29 cm olan en yakın odak mesafesinde kullandığımızda elde ettiğimiz büyütme 0.13X seviyesinde kalıyor. Close-up olarak bile iş görmeyecek seviyede, makro çekimden uzak bir büyütmeye imza atıyor. Deformasyon yüksek. Açık diyaframın etkisiyle merkezden uzaklaştıkça keskinlik hızla azalıyor.

Tüp ile kullanımda geniş açı lenslerin düz bağlanması odaklama mesafesini lensin içine bile taşıyabiliyor. Öyle olduğunda hiçbir şekilde net görüntü oluşturamıyoruz. Bu lenste de sadece 20mm uzunluğunda tek bir tüp parçası kullanabildim. Daha uzun tüplerde netleme gerçekleşmedi. 20mm’lik parçayla büyütme miktarı 0.82X seviyesine yükselirken çalışma mesafesi pek kabul edilemeyecek 3cm civarına düştü. 28 mm lensimizi düz bağlama ile makro fotoğraf çekiminde kullanmak inatlaşmak demek. Ama bu inatlaşmanın çok farklı meyveleri var. Geniş açı lenslerle makro çekim konulu bir diğer yazıyı inceleyerek o dünyaya da bir giriş yapabilirsiniz. 

Not: Ters lens bağlantıda Pentax M 28 parlak bir performans gösterecek.

Pentax_50mm_28mm
Solda 28mm, sağda 50mm Pentax lensler. Boyut olarak çok yakınlar. 50mm’de daha geniş diyafram dikkat çekiyor.

Pentax SMC M 50mm f1.7

50mm tam manual lensler arasında bilinen bir lens olan Pentax 50mm yine makrocuların ters bağlamayı sevdiği lenslerden. Keskinlik ve renk kalitesi açısından yüksek notlar alan Pentax SMC M 50mm f1.7’yi düz bağlı iken test edelim.

Pentax 50mm makro extension tüp büyütme oranları
Pentax 50mm yalın halde 45cm mesafeden 0.15X, 1 set tüp ile 5cm mesafeden 1.31X, 2 set tüp ile 4cm mesafeden 2.44X büyütme veriyor.

Lensimiz 68mm uzunluğundaki 1. tüp setimiz ile 1.31X büyütme vererek makro çalışma seviyesine yükseldi.

Pentax 50mm makro uzatma tüpü ile örnek fotoğraflar
Solda 1 set tüp ile 1.3X, sağda 2 set tüp ile 2.44X büyütme görülüyor.

50mm ile 2.44X gibi “extreme macro” seviyesine girebilecek bir büyütmeye 2 tüp ile çıkabiliyoruz. Ancak çalışma mesafesi 4cm ölçü ile biraz kısa, optik deformasyon ve kenarlarda netlik kaybı gözleniyor. Fotoğrafı çekerken açık diyafram kullanmış olmam bu istenmeyen etkileri hayli güçlendiriyor.

Not: Pentax M 50mm lens ters bağlantıda oldukça başarılı olacak


Pentax SMC K 135mm f2.5

Pentax’çıların keskinliğiyle yere göğe koyamadağı eski manual lenslerden K serisi 135mm lensimiz daha çok portre fotoğrafçılarının tercih ettiği lensler arasında yer alıyor.

Makro tüplerimiz ile neler yapabiliyoruz bir bakalım.

Pentax K 135mm makro uzatma tüpü ile büyütme
Pentax K 135mm solda 1 set tüp ile 45cm mesafeden 0.61X büyütme veriyor. Ortada 2 set tüp ile 35cm mesafeden 1.06X büyütme veriyor. Sağda 2 set tüp için örnek fotoğraf

1:1 boyutunda çalışabildik ama ağır bir lensi çok fazla uzatıp bayonete yük bindirdik, oldukça hantal bir ekipman elde ettik. Bu şekilde elde çekim yapmak çok rahatsız edici olacaktır. Pentax 135 lensimizi makro seviyesine getirmek için 2 set tüp kullanmak zorunda kaldık. Görüldüğü gibi lensin odak uzunluğu büyüdükçe büyütmeyi tüp ile arttırmak zorlaşıyor.

Bu lens ile dikkatimizi çeken bir diğer nokta da “flat field” olarak adlandırılan deformasyona uğramayan çizgiler oluyor. Kenarlara doğru netlik kaybı da minimal seviyede. K 135 lensi optik olarak iyi iş çıkarıyor.


Sonraki 2 lensimizi ayrı bir gözle ele almak gerek. Çünkü bunlar makro lensler. Tasarım olarak tüp kullanmadan bile makro çekebileceğimiz, yakına netleme yapabilen lensler. Keskinlik olarak üst seviyedeler. “Flat field” yani deformasyon içermeyen odak düzlemlerine sahipler.  Bakalım makro uzatma tüpleri ile neler değişiyor.

Volna 9 50mm f2.8 Macro

Volna-9-Macro-Lens
Volna 9 50mm f2.8 makro lens. Yaşına rağmen şaşırtıcı bir optik performansa sahip.

Elimdeki versiyonu 1987 üretimi olan tam manual Rus lensi Volna 9 belli bir hayran kitlesi olan, kontrastı çok yüksek ve çok keskin bir lens. Kendine özel yıldız şeklinde bir diyaframa sahip. f2.8 diyafram değerinde çok yumuşak bir bokeh karakteri var. Volna 9 bir makro lens olmasına rağmen eski nesil olduğu için 0.5X büyütme değeri ile çalışıyor. Böyle 0.5X lenslere yarım makro adı veriliyor.

Volna 9 makro uzatma tüpü ile büyütme oranları
Volna 9 solda yalın hali ile 9cm mesafeden 0.5X büyütme veriyor. Ortada 1 set tüp ile 2cm mesafeden 1.8X büyütme veriyor. Sağda 2 set uzatma tüpü ile 1cm mesafeden 3X büyütme veriyor.

Volna 9 herhangi bir tüp takmadan yaptığım ölçümde tam olarak 0.5X büyütme verdi. Keskinlik ve çizgilerin paralelliği yine makro lenslerin karakteristiği olarak göze çarpıyor. Çalışma mesafesi olarak 9cm ölçümlüyoruz.

68mm uzunluğunda 1 set makro tüp ve sonra 2 tüp seti ile birlikte test ettiğimizde büyütmenin oldukça arttığını görüyoruz.

Volna 9 ile tüp kullanımında 3X’e kadar çıkabiliyoruz. Görüntü kalitesinden yana sorunumuz yok ama çalışma mesafesinin 1cm’e inmesi aydınlatmada sorun çıkarıyor. 0.5X lensimizi belli seviyeye kadar makro tüpler ile kullanabiliriz belki ama uzun tüpler ile  kullanım pratikte pek mümkün olmayacaktır.

Volna 9 makro uzatma tüpü ile örnek fotoğraflar
Solda yalın hali, ortada 1 set uzatma tüpü ile, sağda 2 set uzatma tüpü ile

Bu yaptığım testte Volna 9 bir kez daha gönlümde taht kurdu. Pırıl pırıl görüntü, canlı renkler ve krema bokeh karakteri bu lensi benim için vazgeçilmezler arasına sokuyor.

Volna 9 çiçek, kelebek gibi düşük büyütmeli makro fotoğraflarda ve portre çekimlerinde çok başarılı.


Tamron 90mm f2.8 1:1 Macro

Tamron 90mm 1:1 macro lens

Tamron 90 hakkında çok konuştum, çok da konuşacağım. Düşük büyütmeli close-up çekimlerden (ek cihaz ile) 2X büyütmeye kadar olan aralıkta çalışma imkanı veren çok sevdiğim bir lens. Portre ve makro alanlarında genel ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek seviyede kullanışlı. Saha çekimlerine çıkarken amacım ne olursa olsun Tamron’u her zaman yanıma alırım. Açık havada Raynox DCR 250 ile çok iyi arkadaşlık yapıyor.

Tek başına 1:1 büyütme sağladığını zaten bildiğimiz lensimiz milimetrik kağıt ile tam da makinamızın sensörünün boyutunu gösterecek bir fotoğraf oluşturduğu için 1:1 lensler sensör boyutumuzu ölçmemize de imkan sağlıyor 🙂

Tamron 90mm makro uzatma tüpü ile büyütme oranları
Solda yalın halde 10cm mesafeden 1:1 büyütme, ortada 1 set uzatma tüpü ile 7.5cm mesafeden 1.96X büyütme, sağda 2 set uzatma tüpü ile 5cm mesafeden 2.91X büyütme

İlk fotoğraftaki (1:1) kareleri sayarsanız Pentax K-x’in sensör boyutu olan 23.6mm x 15.8mm ölçüsünü göreceksiniz. Bu durum sürpriz değil tabi. Bu fotoğrafı çekmemdeki amaç diğer tüm büyütme miktarlarını ölçmemi sağlayacak bir karşılaştırma sağlaması. Bu fotoğrafta 1 karenin 184 piksel olduğunu görüyorum. Başka bir ekipmanla çektiğim fotoğraftaki kare boyutu ile kıyaslayıp büyütme değerini hesaplıyorum. İki farklı fotoğrafta görünün kare sayılarını oranlayarak da aynı hesabı yapabilirsiniz.

Tamron 90mm tele bir odak uzunluğuna sahip olduğu için (90mm) makro uzatma tüpü ile sağladığımız ek büyütme çok olamıyor. Daha doğrusu uzun tüplere ihtiyaç duyuyor.

Örnek fotoğraflara hemen bakalım

Tamron 90mm makro uzatma tüpü ile büyütme örnek fotoğraflar
Yukarıda verdiğim oranlarla aynı olmak üzere, 1X, 1.96X ve 2.91X büyütme değerleri için örnek fotoğraflar

Tamron 90mm, Volna 9’da olduğu gibi makro çekim amaçlı imal edildiğini hemen belli ediyor. Renkler ve keskinlik kenarlar dahil istenen seviyede. 90mm olmasının getirdiği çalışma mesafesi avantajı yüksek büyütmelerde böceği kaçırmadan yaklaşma imkanı tanıyor.

Sonuç olarak makro uzatma tüpü kullanımı ile düz bağlı lens kullanacaksak seçeceğimiz lensler gerçek makro lensler olmalı. Günlük kullanım için yapılmış lensleri düz bağlantı ile çok iyi noktalara taşıyamıyoruz. Büyütmeyi arttırabilsek bile keskinlik çok iyi olmuyor.

Güncelleme 02.06.2015

Makro uzatma tüplerinin farklı kullanım alanları

Tüpler sihirli değnek gibiler. Her yere, her bağlantıya uyum sağlayıp araya girebiliyorlar. Makro ile fazlaca haşır neşir olacaksanız farklı özelliklerde birkaç set tüp almanızı tavsiye ederim.

Gövde ile aynı bayonet tüpler

Bunları ters bağlantıda, düz bağlantıda her türlü kullanabiliyoruz. Bir de ben özellikle körük bağlantılarında körüğü gövdeye doğrudan bağlamıyorum. Döndürürken çarpma yapabiliyor. Gövde ile körük arasına ince bir tüp koyarak tak-çıkar işlemini kolaylaştırıyorum. Aynı şeyi bazen körüğün önüne de yapıyorum. Lensi doğrudan körüğe bağlamak yerine körük ile lens arasına ince bir tüp eklemek kolaylık sağlıyor.

Tele lenslerde lensin izin verdiği mesafeden daha yakına netlemek için ince tüp kullanıyorum. Yakına konan bir kuşu lens izin vermediği için fotoğraflayamamak can sıkıcı oluyor. Bunu tüp ile aşabiliyoruz.

M42 tüpler

M42 eski bir bayonet standardı. Vidalı diye geçer. Lens, körük, tüp olsun M42 standardında olan ekipmanlar genellikle modern olanlardan çok daha uygun fiyata alınabiliyor. M42 sistemler adaptörler ile her bayonet sistemine çevrilebiliyorlar. Bu yüzden M42 benim için bir ara geçiş standardı oldu. Örneğin RMS mikroskop lensi için RMS-Pentax adaptör aramaktansa RMS-M42 adaptör alıyorum. Ve şu anda Sony kullandığım için RMS-Sony adaptörünü tekrar aramam gerekmiyor. M42-Sony adaptörüm zaten olacağına göre tüm sistemi aynen Sony ile kullanıyorum.

M42 adaptörler tüm sistemler için çok yaygın ve çok ucuz. Dolayısıyla M42 tüpler de her tür sistem için geçiş elemanı olarak çok kullanışlı. Tavsiye ederim.

M39 tüpler

M39 Leica markasının kullandığı, M42’nin küçük kardeşi olan sistem. Bizim için önemi agrandizör lenslerinden geliyor. Bu lenslerin neredeyse hepsi M39 bayonet kullanıyor. Makro çekimde agrandizör lenslerini ters bağladığımız için M39 ucunu kullanmıyoruz ama M39 tüp bizim için yine çok önemli.

Lensi düz bağlayarak genel amaçlı kullanabilirsiniz. Agrandizör lenslerinde focus halkası olmadığı için tüp ya da körük ile odaklamayı belli bir mesafeye çekmemiz gerekir.

Lensi ters bağladığımızda dışa bakan m39 tarafına kısa bir tüp takarak “hood” yapmış oluyoruz. Fotoğrafımızın kontrastını arttırmanın en basit yöntemlerinden biri böyle bir gölgelik kullanmak.

Bunlar da ilginizi çekebilir

14 yorumlar

AYDIN AKSOY 22 Ağustos 2013 - 15:19

Güray kardeşim, tekrar bilgine ve emeğine sağlık,nefis bir yazı olmuş.Bu sayede yukarda resmini gördüğüm Volna 9 adlı lensin, benim de sahip olduğum lenslerin arasında olduğunu mutlulukla müşahade ettim.Rusça bilmediğimden üzerindeki yazılarda Volna yazdığını okuyamamıştım zira :))
Teşekkürler..

Reply
admin 22 Ağustos 2013 - 15:46

Rica ederim 🙂

Sizin adınıza sevindim. Volna 9 iyi bir lenstir. İyi durumdaysa elinizden hiç çıkarmayın derim.

Reply
Umut Güngör 13 Ekim 2015 - 21:31

Güray bey merhaba. Öncelikle bu site ve yazılarınız bana çok faydalı oldu teşekkür ederim bu nedenle. Macro tüp alıcam büyütme oranını arttırmak için. Hayyam pasajında 90 tl ye yani baya uygun bir fiyata Çin malı AF yapabilen bir macro tüp buldum.Elektriksel sistemi olduğu için bu af yapabilen macro tüplerin body ye bir zararı olurmu. Özellikle Çin malı olanların.Satıcı olmaz dedi ama sizede bir sorayım dedim. Şimdiden teşekkürler.

Reply
Güray Dere 14 Ekim 2015 - 13:30

Merhaba, siteden faydalandığınıza sevindim. Makro tüp almak bence de ilk yapılması gereken şey. Fakat kişisel görüşüm makro çekimde autofocus kullanımını tamamen terk etmek. Zaten çok dar olan net alanı istediğimiz noktaya taşıyabilmek ve focus stacking yapabilmek için lensi manual kullanmak zorunluluk. AF destekli bir tüp almayı da bu yüzden gereksiz görüyorum.

Eğer bulabilirseniz 2.el ve markalı bir tüp almanızı tavsiye ederim. Çin malı tüplerde sıkışma, lens düşürme dışındaki sorunları saymazsak çekilen fotoğrafa olumsuz etki edecek iç yansıma sorunu ile de uğraşmak zorunda kalacaksınız. Tüpün içini ışık tuzağı ile kaplamak gerekecek. Basit adaptörler dışında Çin malı ürünlerden çok çektim, tavsiye edemiyorum.

Reply
ilhami coşkun 05 Aralık 2016 - 23:48

iyi günler,fotoğrafçı değilim. endüstride kullanmak üzere 30cm mesafeden 4mm lik bir görüntüyü kameradan tam ekran görmek istiyorum. bunu yolu nedir? bilgi verebilirseniz memnun olurum.

Reply
Güray Dere 06 Aralık 2016 - 12:09

Merhaba, İhtiyacınız kolay bir mesele değil. 4mm’lik görüntüyü tam kadraj görmek 8.5X şeklinde bir büyütmeye denk geliyor. Normalde biz bu büyütmeleri mikroskop lensleriyle 1-2cm mesafeden ancak alabiliyoruz. Net olarak görebildiğimiz alan da bir saç telinden daha ince oluyor. 30cm mesafeden bu büyütmeyi doğrudan verecek bir fotoğraf makinesi sistemi yok. Fakat sizin ihtiyacınız da tam olarak bu değil zaten.

Daha küçük sensörlü kamera sistemleri ve görüntünün belki bir miktar crop edilmesiyle tam ekran ihtiyacı sağlanabilir diye düşünüyorum. Bu sefer de konu benim bilgi alanımın dışına çıkıyor. Güvenlik kamerası sistemleri veya endüstriyel görüntüleme sistemleri konusunda hazır paket çözüm sunan bir yerle görüşmeniz gerekiyor. Endüstriyel çözümler çok pahalı olabilir. Güvenlik kameralarında da bu tür makro lensler var. Maliyet açısından önce güvenlik kameralarını araştırmanız daha iyi olabilir.

Reply
Mert 24 Şubat 2017 - 11:01

Merhabalar, makro ile yeni uğraşmaya başlayan biri olarak cahilliğimden dolayı soracağım soru adına özür dilemek isterim öncelikle 🙂 Benim bildiğim kadarıyla odak uzunluğu arttıkça (örn. 200mm veya 300mm) büyütme oranı da artmıyor muydu? O zaman 135mm olan Pentax SMC K makro lens sayılmıyor da 50mm’lik Volna 9 nasıl sayılıyor? Hele ki diyafram anlamında da aralarında pek bir fark yok iken? Biraz bakındım ama tatmin edici bir sonuç bulamadım bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Bu arada oldukça da güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

Reply
Güray Dere 24 Şubat 2017 - 22:17

Merhaba, çok yerinde bir soru sormuşsunuz.

Evet teorik olarak odak uzunluğu arttıkça lensin büyütme miktarı artar. Ancak bu durum aynı noktaya odaklanmış iki lens için geçerli. Yani uzaktaki bir kuşa odaklanmış 300mm bir lens 50mm lense göre 6 kat daha fazla büyütür.

Fakat büyütmenin diğer parametresi de mesafedir. Yani obje ne kadar yakındaysa o kadar büyük görünecektir. Şimdi bu kuşu yakından fotoğraflamaya çalışalım.

300mm lensimiz 3m mesafeden daha yakına odaklayamıyorsa büyütme miktarının sınırı budur. 3 metreden çekilen kuşun gövdesi kadrajı belki ancak doldurabilir. Oysa 50mm olan Volna 9 20cm mesafeye netleyebiliyor. Kuşu 20cm’den çektiğimizde sadece kafası bile kadrajı doldurabilir. Volna 9 yakına netleyebilmesi sayesinde çok daha fazla büyütmüş oluyor ve bir makro lens olarak anılmaya başlıyor. Makro lenslerin tamamı yakına odaklama yetenekleri sayesinde objeleri büyütebiliyorlar. Volna 9 yarım makro bir lens. 0.5X büyütme verebiliyor. 1:1 makro lens olan 35mm bir lens ile (Mesela Pentax DA 35mm f2.8 Limited Macro) Volna 9’dan 2 kat daha fazla büyütme alabilirsiniz. 35mm makro lens bunu da çok daha yakına, yaklaşık 5cm mesafeye netleme yapabilmesiyle başarmış oluyor. Bu konuda en uç örnek Laowa 15mm makro lens. Neredeyse camına değecek gibi olan sadece 4.7mm mesafeye netleme yaparak 1X büyütme verebiliyor! 🙂

Tüp ya da closeup filtre kullanarak tüm lensleri daha yakına odaklamaya zorluyoruz. Böylece büyütme miktarını arttırmış oluyorlar.

Reply
Mert 26 Şubat 2017 - 08:09

Anladım teşekkürler. O zaman makro çekim yapmayı düşünüyorsak ve yeni lens satın alacak isek örneğin odak uzaklığı ile beraber en yakın netleme mesafesine de dikkat etmemiz gerekiyor değil mi? Kendi 18-55 mm’lik Canon lensime baktım da bir tarafında MACRO 0.25m/0.8ft yazıyor. Ben de deneyeyim dedim acaba 25 cm den daha yakına netleyemiyor mu acaba diye ama benim hesaplamamdan mıdır yoksa başka bir şeyden midir 20 cm buldum. Yani 20 cm’den daha yakına netleyemiyor lensim. Ben hesaplarken obje ile lensin camı arasındaki mesafeyi ölçtüm ama eğer yakınlaştırıp/uzaklaştırmak için döndürdüğümüz kısmın ortasını alırsam tam 25 cm oluyor. O zaman her lenste bahsedilen mesafenin aslında 3-4 cm kadar daha yakınına netleyebiliyor diye mi düşünmeliyim bilemedim? Tekrardan teşekkür ederim iyi günler 🙂

Reply
Güray Dere 27 Şubat 2017 - 12:21

Kısmen doğru. Aynı odaktaki lensleri kıyaslarken en yakın netleme mesafesine bakılabilir. Ama daha doğru olan büyütme miktarını sorgulamak. Örneğin 1:1 makro lens olarak geçen 90mm ve 180mm şeklinde iki makro lens düşünürsek ikisinin de büyütme miktarı aynıdır. İkisi de 1X verir. Ama 90mm olan daha yakından çekim yaparken 180mm ile kelebekleri ürkütmeden 2 kat daha uzaktan aynı 1X büyütmeyi alabiliyoruz.

Sizin lensiniz (önüne arkasına bir şey takmadan) Wikipedia’ya göre en fazla 0.34X büyütme veriyor. Yani bir makro lensin 3’te 1’i kadar.

Çalışma mesafesi ölçümünde farklar olabilir. Bazı üreticiler camdan itibaren ölçüm verirken bazıları sensörden veriyor. O yüzden daha önemli olan dediğim gibi büyütme değeri.

Reply
harun 15 Haziran 2017 - 14:12

Merhaba Güray Bey,
1:2 Yarım makro 60mm, 27 cm minimum odak mesafesi olan lense uzatma tüpü set almak istesek 3x i sınır kabul ederek setin lensi gövdeden ne kadar uzaklaştırması gerektiğine ve bu büyütmede minimum odak mesafesinin ne olacağına dair bir hesap alt yapısı var mı …
Siz iki set ekleyince odak 1 cme düşmüştü 2 set demek 2x(12+20+30) 124 mm uzatma demek değil mi …

Reply
Güray Dere 16 Haziran 2017 - 09:23

Aslında bunun da bir hesabı var ama doğru çalışmıyor gibi. Çalışma mesafesini söylemem zor. Değerler orijinal lensin büyütme değerine çok bağlı. Sadece biraz daha net, 60mm 0.5X lensle 3X almak için 150mm uzatma tüpüne ihtiyaç var. Buna körük demek daha yerinde olur.

Bu gibi durumlarda lens genellikle ters bağlanır. Çalışma mesafesi ters bağlı lenste daha fazla oluyor. Hatta çoğu zaman keskinlik de daha iyi oluyor. Ama ters bağlayınca formüller pek çalışmıyor. Deneyerek görmek gerek.

Şu da yanıltıcı oluyor. Bazıları çalışma mesafesini lensin uç kenarından itibaren veriyorlar. Ben de öyle verdim çünkü pratikte objeye çarpan yer orası. Oysa üreticiler ön camdan itibaren veriyorlar. Birçok makro lenste ön cam çok derinde kalıyor. Bendeki lenste de öyleydi. Yani denemeniz lazım 🙂

Reply
Aytaç Demirhan 22 Aralık 2017 - 00:53

Güray bey merhaba, “eğer bulabilirseniz 2.el ve markalı bir tüp alın” tavsiyeniz üzerine sizden bir iki marka önerisi almamız mümkün mü?

Reply
Güray Dere 22 Aralık 2017 - 16:57

Merhaba, foruma da yazmışsınız. Oradan cevaplıyorum.

Reply

Yorum bırakın