Ana sayfa Makro Çekim Teknikleri Agrandizör lensi ile makro fotoğraf

Agrandizör lensi ile makro fotoğraf

tarafından Güray Dere

İngilizce “enlarger” adı ile geçen agrandizör lensleri filmli fotoğraf zamanının karanlık oda ekipmanları arasında yer alıyor. Negatif filmden bir fotoğraf baskısı almak istediğimiz zaman agrandizör lensini projeksiyon mantığı ile kullanarak fotoğraf imajını ışığa duyarlı kağıt üzerine düşürüyoruz. Kağıt üzerinde fotoğraf görüntüsü oluşuyor.

Dijital dünya agrandizör lenslerini rafa kaldırdı. Fotoğrafçılık bölümlerinde ve eski usul çalışmak isteyenlerin atölyelerinde kaldılar. Günümüzde agrandizör lensi üreten çok az firma kaldı. Rodenstock ve Schneider Kreuznach bunlardan ikisi.

Agrandizör lensinden beklenen şey negatif filmi görüntü kaybına uğratmadan baskı ebadında büyütmek.  Yani yüksek çözünürlük ve geçirgenlik sahibi olmak. Düzlem şeklindeki filmin görüntüsünü köşelerde bozulma olmadan düzlem şeklindeki kağıdın üzerine düşürmek. Yani flat field odaklama yapmak.

İfadeler tanıdık geldi mi?

Evet bunlar makro lenslerden beklenen özellikler. Agrandizör lensleri makro lens olarak çok iyi iş görür.

Agrandizör lensi nasıl bir lenstir?

Rodagon-WA-40mm

Enlarger lensleri (ara ara bu isim ile kullanacağım) fonksiyon ve görünüm olarak bildiğimiz lenslerden biraz farklıdır. Genellikle ufak tefek görünürler. Küçük olmak bir makro lens için yine çok değerlidir. Elde çekimde dalların yaprakların arasına kolayca girer, böceği ürkütmez ve gerek stüdyoda gerek arazide aydınlatmada büyük kolaylık sağlar. 5cm mesafeden çekim yaparken böceğin üzerinde kocaman bir lens gölgesi istemeyiz.

Lensin üzerinde netleme halkası bulunmaz, sadece diyafram ayarı vardır. Diyafram gövdeden kontrol edilemez, tamamen manual olarak lens üzerinden ayarlanır. Makro çekimde hemen her zaman ters bağlarız ve ortalama 5 – 20cm arası mesafede çalışırız. Yine her zaman tüp ya da körük ile kullandığımız için tüp-körük uzunluğu ile büyütme miktarı ve odaklama mesafesini değiştirebiliriz (arttırabiliriz). Ama odaklama için makineyi ileri geri hareket ettirerek istediğimiz yeri netlememiz gerekir. Lensi döndürerek odaklamak yerine biz ileri-geri hareket ederiz.

Düz bağladığımızda körük yardımı ile istediğimiz mesafeye odaklama yapıp portre, manzara fotoğrafı çekme imkanımız var. 50mm altı geniş açılar düz bağlantı için çok uygun olmuyor, sadece çok yakın mesafede çalışabiliyor. Arandizör lenslerinin düz bağlantı ile genel amaçlı kullanımı ayrı bir yazı olmayı hak ediyor ve yazılmayı bekliyor.

Focus ya da zoom özellikleri yok demiştik. Bu sayede küçük, sade bir tasarımları olur. Bu sadelik bize net fotoğraflar olarak geri döner.

20mm + 36mm tüp önüne ters bağlı Rodagon WA 40mm ile elde çekim yusufçuk

Agrandizör lensi çeşitleri

Artık üretim yapmayan modelleri de katarsak yüzlerce lens ile karşılaşabiliriz. Yine fiyat olarak bedava ile $1000 seviyeleri arasında agrandizör lensi bulabilirsiniz. Odak uzunluğu olarak son derece geniş bir yelpazeye sahiptir. 25mm – 1200mm! arası hatta daha ötesi seçenekler bulunur.

Örneğin üretimi devam eden ve yaygın bulunan iki markanın makro çekimde tercih edilen serilerinde şu ayrımlar bulunuyor.

Schneider KreuznachRodenstockModel özelliği
ComponarRogonar3 elemanlı, 3 grup. Eski tasarım giriş seviyesi
Componar SRogonar S4 elemanlı, 3 grup. Güncellenmiş eski tasarım. Orta seviye
CompononRodagon6 elaman, 4 grup. Modern tasarım. Yüksek kalite
Componon S6 elaman, 4 grup. Güncellenmiş modern tasarım. Yüksek kalite
APO Componon (6 eleman, 4 grup)APO Rodagon (7 eleman, 5 grup)CA renk bozulmalarına karşı geliştirilmiş APO cam. En son model. En üst kalite

 Not: Rogonar (Rogonar-S hariç) lenslerin filtre yuvası olmadığı için ters bağlanamaz. Sadece düz kullanılabilir. Bu anlamda dezavantaj sahibidir.

Hangi agrandizör lensi makro için uygundur?

Fiyat olarak gördüğümüz büyük farklar her alanda olduğu gibi elbette burada da sonuçlara etki ediyor. Ama modern makro lenslerle kıyasladığımızda fiyatlar çok uygun kalıyor. En iyisinin peşinde koşmuyorsak bütçemiz hiç sarsılmıyor. Hafif, küçük bir set ile keskin fotoğraflar elde ediyoruz.

Seçim yaparken bütçeden bağımsız olarak belirlememiz gereken şey hangi mm değerini tercih edeceğimiz. En iyi seçenek farklı büyütmeler için birkaç tane birden tercih etmek olacak.

  • 0.5X – 1X arası büyütmeler için 75mm – 105mm aralığı
  • 1X – 2X arası büyütmeler için 50mm
  • 2X – 4X arası  büyütmeler için 35mm – 28mm

uygun değerler olarak karşımıza çıkıyor. Elbette sadece bir tane alıp, mesela 50mm lens ve uygun uzunlukta tüp ile 8X büyütmelere bile çıkabilirsiniz. Örneğini şöyle görebiliriz:

Agac biti ve yavrusu
Nikon El-Nikkor 50mm agrandizör lensi ile 8X büyütme

Ama bu oran lensimizi fazla zorlayıp görüntü kalitesini bozmaya başlayacaktır. Her büyütme seviyesi için en uygun lensi kullanmak iyi bir fikir olur.

Enlarger lensi nasıl bağlarız?

Her zaman ters bağlarız. Ters bağlama makro çekimde neredeyse her zaman daha iyi sonuç verir.

Agrandizör lensi
Uzatma tüpü üzerinde ters bağlı Rodagon 28mm ve teleconverter üzerinde ters bağlı El-Nikkor 50mm

Bayonet tarafı genellikle m39 bağlantısına sahip olsa da bizi daha çok filtre çapı ilgilendiriyor. Burada modele göre değişen çaplarla karşılaşıyoruz. 28mm lens için 30.5mm, 50mm lens için 40.5mm ya da 43mm filtre çapları ile karşılaşabilirsiniz. Buna uygun filtre çapı dönüştürücü halka ve ters bağlantı adaptörlerine ihtiyacınız olacaktır. Endişelenmeyin, parça başı birkaç dolar seviyesine eBay üzerinden bulabilirsiniz.

Ters-49mm-PK-Pentax-Adaptor

Ters bağlantı için sadece bir tane adaptör kullanıp her bir lens için filtre çapını bu adaptörün değerine çeviren dönüştürücüler  kullanabilirsiniz. Toplamda daha uygun fiyata gelir.

Yan tarafta Pentax K bayonet için 49mm ters bağlantı adaptörünü görebilirsiniz. Sizinki de buna benzer birşey olacak.

Yazıyı yazdığım tarihte elimde bulunan agrandizör lensleri şu şekilde, bunları veriyorum çünkü her biri için ayrı bir yazı yazarak bunları daha detaylı tanıtmayı planlıyorum:

  • Nikon El-Nikkor 50mm f2.8N
  • Rodenstock Rodagon 28mm f4
  • Rodenstock Rodagon WA 40mm f4
makro-bocek-fotografi-kelebek-rodagon-40mm
Tüp önüne ters bağlı Rodagon WA 40mm ile focus stacking stüdyo çekimi gece kelebeği.

 Ne zaman agrandizör lensi ne zaman makro lens?

Aslında bu sorunun cevabı sizde. Keyfimize kalmış. Hepsini kullanmak çok keyifli. Ama benim kişisel tercihim, daha doğrusu kriterlerim şu şekilde:

Makro lens tercih sebepleri

  • Aydınlık vizör (otomatik diyafram) gereken loş ortamlarda modern makro lensler daha kolay kullanılıyor. Enlarger lensler manual diyafram olduğu için ayar sonrası kısık diyaframda kalıp karanlık vizör sunuyorlar. Odaklamanın nerede olduğunu görmek zorlaşabiliyor. Özellikle arazi çekimlerinde gölgelik kalan yerlerde makro lens işi kolaylaştırıyor. Stüdyoda çok farketmiyor.
  • Uzakça sayılan objeler ile çalışmak gerektiğinde, büyük çiçekler gibi hedefler için fazla büyütmeden çalışmak gerektiğinde makro lensler en iyisi.
  • Arada makro dışında çekim yapmak, sonsuza odaklamak, portre çekmek istiyorsanız makro lens ile lens değiştirmeden bunu yapabilirsiniz.
  • Rastgele diyerek fotoğrafa çıktığımız zaman önümüze çıkacak böceğin büyüklüğünü bilemiyoruz. Büyütmeyi ve kadrajı ayarlamak önem kazanıyorsa normal makro lensler bu konuda çok önde. Enlarger ile çalışırken tüpü değiştirmediğimiz sürece aynı büyütme ve aynı çalışma mesafesinde kalıyoruz. Körük ya da helicoid buna çare oluyor. Elde çekimde helicoid dışında işimiz zor. Agrandizör lensi kullanacaksak sık sık lens değiştirmeye hazır olun

Agrandizör lensi tercih sebepleri

  • Yüksek büyütme gereken durumlarda kesinlikle agrandizör lensi. 2X ve üzeri ise hiç düşünmeden makro lensi eleyin. Tüp ya da close-up filtre ile makro lensin büyütmesi biraz arttırılabilir ama 2X üzeri zor. O kadar tüp ile ortaya taşıması zor, kırılacak gibi görünen ucube bir lens çıkabilir. Performans olarak yüksek büyütmelerde agrandizör lensi daha iyidir.
  • Hafiflik ve küçüklük gereken durumlarda agrandizör lensleri öne çıkıyor.
  • Fiyat konusunda tartışmasız lider. Tek başına bu bile yeterli. 1 makro lens fiyatına 10 agrandizör lensi alabilirsiniz.

Sonuç

Agrandizör lensleri makro canavarları. İster yeni başlayan olsun ister profesyonel, tüm makro fotoğrafçılarının ekipman havuzunda birkaç tane bulunması gerekir. Bu lenslere mutlaka bir şans verin.

Benim şu anda en çok sevdiğim, mümkün olan her durumda kullandığım lensim bir agrandizör lensi: Componon-S 80mm. Bunu Tamron 90mm’den daha çok seviyorum. Componon-S 80mm ile çekilmiş örnek fotoğraflar şöyle:

Bunlar da ilginizi çekebilir

43 yorumlar

Orkun ABALI 30 Mayıs 2013 - 14:12

Güray bey merhaba,

Yazılarınızı okudukça sürekli yeni bişeyler öğreniyorum ve çok mutlu oluyorum bir kez daha teşekkürler….
Bu yazınızda Helicoid’ten bahsetmişsiniz anladığım kadarıyla enlarger lensleri elde kullanırken odaklama yapmamıza yarayan bir aparat bu…Ne olduğu ve nasıl kullanıldığı hakkında kısa bir bilgi verebilirseniz çok sevinirim…Uzatma ve tüpü ve enlarger lens birlikte kullanılırken helicoid nasıl bağlanıyor ve kullanılıyor?

Reply
admin 30 Mayıs 2013 - 14:57

Merhaba, yazılarla ilgilenen birileri oldukça ben de sizin kadar mutlu oluyorum 🙂

Enlarger lenslerinde biliyorsunuz tüp uzunluğu büyütme miktarını belirliyor. İstediğimiz büyütme için birkaç parça tüp kullanıyoruz. Mesela 3X için ayarladığımız bir tüp ile çekime çıktığımızda zıplayan örümcek bulursak tam ona uygun bir büyütme ile keyfini çıkarıyoruz. Ama önümüze bir peygamberdevesi çıkarsa 3X ile sadece yüzünü kadrajlayabiliriz. Portreyi yine çekelim 🙂 ama 0.5X ile gövde pozu da almak istiyoruz. Bu şekilde bir büyük bir küçük böcek için sürekli tüp halkası ekle çıkar çok zor oluyor. Açık havada makinanın içine de bol toz kaçırıyoruz.

Helicoid dediğimiz cihaz aslında bir tüp. Döndürdükçe boyu uzuyor. Makinayı sökmeden büyütme miktarını ayarlıyoruz. Kısa halinde az büyütürken uzadıkça çok büyütüyor. Zoom lensler gibi, ya da daha doğrusu gerçek makro lensler gibi… Bir makro lensi enlarger + helicoid olarak düşünebilirsiniz. Aslında odur zaten. Helicoid’i çevirdikçe ön taraf ileri uzar ve büyütme artar.

Helicoid’i tek başına ya da tüpe ekleyerek kullanabilirsiniz. Bağlantısının tüpten farkı yoktur. Helicoid sahibi olduğum zaman bu konuyu yazı haline getireceğim.

Bu arada Newport yazısı istemiştiniz, o da yayında 🙂

Reply
Orkun ABALI 30 Mayıs 2013 - 15:11

Güray bey süpersiniz:)

Şimdi anladım çalışma sistemini 🙂 ebay da 25-55 mm 36-90mm gibi tipleri var sanırım geniş aralıklı olanlar daha kullanışlı olur…

Yazıyı şimdi gördüm hemen okuyorum:) elinize sağlık:)))

Reply
admin 30 Mayıs 2013 - 16:31

Evet geniş aralıklı olanlar tercih sebebi. Helicoid’in kralı diyebileceğim Olympus 65-116 mm var. Ama hem pahalı, hem de OM bayonet olduğu için bağlantısı biraz sorunlu. Eski mantarlı vs. bir zoom lens bulup içini boşaltıp helicoid yapma planları var kafamda 🙂

Reply
bayram 27 Haziran 2013 - 11:11

Rodenstock Rodagon 50mm f:2.8 satılık bir agrandizör lensi buldum. Fiyatı 250tl. Yeni başlıyorum, bu lens uygun mudur Güray Bey.

Reply
admin 27 Haziran 2013 - 14:27

Güzel bir lenstir ama 250TL bence fazla. 150 civarına alınabilir. eBay’den araştırın derim.

Reply
bayram 27 Haziran 2013 - 18:21

eBay üzerinden hiç alışveriş yapmadım, pek güvenemiyorum.

Reply
admin 27 Haziran 2013 - 22:49

75 euro altında lenslerde sorun çıkmayacaktır. Agrandizör lensleri kolaylıkla bu fiyat altında bulunabilir. Benim hayli alışverişim var. Hiç sorun yaşamadım.

Reply
Bayram 05 Temmuz 2013 - 10:59

Dönüp dönüp bu yazıları okuyorum 🙂 Yusufçuk fotoğrafında stack veya herhangi bir birleştirme işlemi yok var mı? Işık doğal mı?

Reply
Bayram 05 Temmuz 2013 - 11:00

Bir de nacizane tavsiyem, yorumları gönderdikten sonra düzenleme seçeneği sunabilirseniz, benim gibi dikkatsizler için iyi olacak 🙂

Reply
admin 05 Temmuz 2013 - 12:38

Merhaba, yorumlara düzenleme seçeneği için önce üyelik kurgulamak gerekiyor. Üye olunmalı, yorum yazarken ve düzenlerken şifre ile giriş yapılmalı. Sanki işi çok karıştıracak gibi geliyor bana. O yüzden şimdilik üyelikle ilgilenmek istemiyorum. Küçük dikkatsizliklere kimse takılmayacaktır, internet dünyası 🙂 Ama yazmak istemeyeceğiniz bir ifade olursa benden kaldırmamı isteyebilirsiniz.

Yusufçuk fotoğrafında 4 fotoğraf birleştirme var. Elde çekim belki 10 pozdan farklı netlik bölgelerine ait 4 poz birleştirildi. Aydınlatmada difüzör takılı flaş var. Doğal ışık değil. Elde çekim ile doğal ışığı birleştirmek kolay bir yöntem değil. Uygun koşullar ve sağlam sinirler gerekir 🙂

Reply
bayram 05 Temmuz 2013 - 17:52

Ben de kendi çapımda ters bağlayarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama bu kadar geniş alan derinliği hayal tabi benim için. Ondan merak ettim. Teşekkürler. Cümlelerde kaldırılacak bir şey yok, imla hataları oluyor onun için dedim, gözden kaçan bir şey varsa tekrar düzenleyebiliriz diye o kadar da önemli değil…

Reply
AYDIN AKSOY 23 Ağustos 2013 - 15:53

Güzel bilgiler için teşekkürler tekrar.Makro çekimlerde full frame bir makinanın ne artıları olur.Ayrıca megapixel fazlalığı detayda yardımcı bir faktör müdür.Teşekkürler..

Reply
admin 23 Ağustos 2013 - 22:43

Full frame makinalar detay toplama konusunda genellikle daha başarılılar. Sensör teknolojileri biraz daha gelişkin. Ama bunu şart olarak görmemek lazım. Ustalardan John Hallmen bir test yaptı. Canon 5D Mark II full frame ve Sony NEX 7 APS-C gövdeler kullanarak çektiği fotoğrafları gövde adını vermeden yayınladı. Takipçilerinden tahmin etmelerini istedi. Süre sonunda tahminlerde hiçbir tutarlılık ortaya çıkmadı, gövdeyi tahmin edemediler. Şu gövde diğerinden daha iyi diyemediler. Çekim tekniğinin çok büyük önemi var. Bu testin sonunda ekipman çılgınlığına bir noktada dur deme gereği ortaya çıktı.

Full-frame bazen sorun da çıkarır. Büyütme 1-1.5 oranında azalacaktır. Daha geniş bir sensör olduğu için lens kalitesi sizi zor durumda bırakabilir. Lensin full-frame desteğinden emin olmamız gerekir. Kenarlarda detay kaybı, kararma gibi sorunlar çıkabilir. Özellikle mikroskop lenslerinin görüntü alanı küçük olduğu için full frame’de yüksek kenar kararması olabilir. Bu saydıklarımı fotoğrafı ortadan crop’layarak aşabilirsiniz. Ama o zaman da neden full-frame’e o kadar para verdik?

MP fazlalığı detayda yardımcıdır evet. Crop yapıyorsanız daha yüksek piksel sayısı elde edersiniz. İyi bir lens kullanıp bu çözünürlüğü besleyebilirseniz daha çok detay alırsınız. Ancak sensör boyutu olarak bu çözünürlüğü zorlamadan verebilecek seviyede bir makina olmalı. Modern bir makina kullandığınız sürece megapiksel sayısı konusuna çok takılmamak gerek.

Reply
AKSOY AYDIN 27 Ağustos 2013 - 13:52

Çok teşekkürler, ben de öyle düşünüyorum.

Reply
özgür 07 Ekim 2013 - 15:51

iki lens arasında kaldım. nikon el nikor 55 mm f4 (ebaydan 55 usd, ama shipmentla birlikte 100 usd oluyor maliyet) ve rodagon 50mm f2.8 (200TL satıcı Tr’de). ikiside aşağı yukarı aynı maliyette gibi, ters bağlayıp makro çekmeyi deneyeceğim. Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz?

Reply
özgür 07 Ekim 2013 - 15:53

klavye hatası: nikkor lens 50 mm olacak 55 mm değil 🙂

Reply
admin 07 Ekim 2013 - 21:38

Merhaba,

El-Nikkor’un f4 modelini tavsiye etmem. El-Nikkor’un f2.8 olanı, o da f2.8N olan modeli iyidir.

Rodagon 50mm, f2.8 gayet iyi bir seçim olacaktır. 200TL biraz fazla. Lensin kusursuz olduğuna emin olun. Ebay’de şu anda 30 euro + 7 euro posta şeklinde bir ilan görüyorum mesela.

Reply
özgür 08 Ekim 2013 - 14:42

yardımınız için teşekkür ederim. söylediğiniz ilanı buldum. öyle yada böyle birtane rodagon 50mm f2.8 edineceğim artık. birde uygun çevirici lazım bana.o işide ucuz yollu halledeceğim elimde zaten 52 ve 58 mm filtre çapı için ters bağlantı aparatı var. 40,5 to 52 veya 58 gibi bir çevirici işimi görür sanıyorum.

Reply
admin 09 Ekim 2013 - 21:03

Evet 40.5 – 52 işinizi görecektir. Lens arayışında şansınız açık olsun 🙂

Reply
Oral YALÇIN 01 Kasım 2013 - 11:24

Okumaya doyamadığım, emek ve ustalık dolu bir paylaşım olduğunu belirtmek isterim. Tebrikler.

Reply
Oral YALÇIN 01 Kasım 2013 - 11:37

Sony Alpha 57 kullanıcısı olarak bana önerebileceğiniz lensler hangileridir, uygun bir körük bulunabilir mi ? Teşekkürler.

Reply
admin 01 Kasım 2013 - 19:28

Teşekkür ederim. İhtiyacınızı daha net öğrenmek için email adresinize yazacağım.

Reply
VOLKAN 26 Eylül 2014 - 09:01

Merhaba Rodagon 50mm, f2.8 ebayda fiyatlar uçmuş nerden bulabilirim uygun acaba.teşekkürler.

Reply
guraydere 27 Eylül 2014 - 02:15

Yine eBay’den bulmak dışında birşey öneremiyorum. Fakat bir arkadaşım Componon-S 50mm f2.8 satmayı düşünüyordu. Ondan fiyat alabilirim. Size email adresinizden ulaşacağım.

Componon-S 50mm rakipleri arasında çok sağlam bir yerdedir. Şu incelemeyi okursanız “şimdiye kadar gördüğüm en iyi 50mm” şeklinde bir sonuca varıyor. Ben de bu lensi tercih ettim. Hatta 2 tane aldım.

http://coinimaging.com/s50comp.html

Reply
Hakan Uğurlu 15 Kasım 2014 - 15:30

Merhaba. Yayınladığınız yazılar macro konusunda ufkumu çok genişletti. Bu nedenle size çok teşekkür ederim. Macro (aslında süper macro) çekim için alttaki 2 üründen birini almak istiyorum (tabi körük ve bazı dönüştürücülerede ihtiyacım olacak. Kullandığım makine Samsung nx300m ve elimdeki tek lens 18-55mm lens)

Bu kombinasyonla aşağıdaki hangi ürün bana daha yakın ve temiz çekim imkanı verir? İşin malesef matematiksel tarafını yani odak uzaklıklarının çarpanın vesairesini bilmiyorum. Fotoğrafcılıkla ilgili genel teknik bilgiye sahibim. sensörler, iso, F değerleri, diyafram vs. Ama pratikte pek bir tecrübem olmadı. Sağolsun full otomatik makineler bu zamana kadar vaktimizi çaldı. Şu anda da o kadar çok makale okudum ki hangi ürünü almalıyım nereden başlamalıyım iyice kafam karıştı. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.

Raynox 250 mi yoksa Rodagon WA 40mm?

Reply
Hakan Uğurlu 15 Kasım 2014 - 21:09

Bir önceki mesajıma istinaden bir de Rodenstock Rodagon 50mm 2.8 hakkında fikirlerinizi almak istiyorum? Sizce hangisi mantıklı?

Rodenstock Rodagon 50mm 2.8
Rodagon WA 40mm
Raynox 250

Reply
guraydere 16 Kasım 2014 - 13:19

Rica ederim 🙂 Şöyle cevaplayabilirim,

Raynox ve agrandizör lensini iki farklı çözüm olarak görmek gerek. Raynox’la birlikte kullanmak için elinizde 90mm-150mm arası bir makro lens olması harika olurdu. Düşük büyütmede, çiçek, kelebek, tırtıl vs büyükçe objelerde normal makro lensler çok iyi sonuç veriyor. Yanında bir de Raynox olursa 2X ve altı büyütmelerde başka hiçbir şeye ihtiyaç kalmıyor. Bu yüzden Raynox’u Rodagon 40 ile kıyaslayamam. Çok farklı sınıftalar.

Agrandizör lensleri çok keskin ama esnek değiller. Kullandığımız büyütme aralığına göre uygun odak uzunluğunda olan tercih edilebilir. Rodagon WA 40mm orta-yüksek büyütmeler (2X-4X) için kullanılmalı. Çalışma mesafesi çok az, 3cm-5cm gibi mesafelerden çekim yapılıyor. 50mm burada daha genel bir seçim haline geliyor. Diyaframı daha açık olduğu için (40mm f4) yüksek büyütmelerde de keskinliğini koruyor ve kullanılabiliyor. 50mm olanı tercih edin. Ama 50mm ile de bir kelebek çekemezsiniz. Kelebeğin ancak portresi olur. İleride 2 tane daha agrandizör lensi almanız gerekebilir 🙂 Bendekiler koleksiyon gibi oldu. 7-8 tane sanırım. Neredeyse hepsini de ihtiyaç hissederek kullanıyorum. En çok da 80mm’yi seviyorum.

Muhteşem MPE-65 lensini kullanan kuzenim bile 80mm’yi severek kullanıyor, yerine göre tercih ediyor. Çok daha uzaktan çalışma imkanı veriyor ve 1X’in altına inebiliyor. Bu şekilde birkaç lens olunca körük gibi bir cihaz ile her büyütmede esnek çalışma imkanı sağlanıyor.

Reply
Hakan Uğurlu 16 Kasım 2014 - 16:57

Doğru anladıysam Raynox ile super macro değil, daha genel çekimler yapabilirim (kelebek gibi bir böceğin tamamını kapsayan çekimler. Diğer 2 üründe ise super macro detaylı çekimler yapabilirim ama raynox gibi genel çekim yapamam doğru mu?

Reply
guraydere 17 Kasım 2014 - 11:04

Evet aşağı yukarı böyle oluyor. Öncelikle büyütme miktarı ve kadrajı değerlendirip uygun lens kullanmak gerekiyor. Bir taşla çok kuş her zaman olmuyor. Ben açık havada kullanım kolaylığı yüzünden daha çok makro lens + Raynox kullanıyorum. Canlı böceklerle çok yüksek büyütmelere zaten çıkılamıyor. Bu ikisi ihtiyacımı çözüyor. Ama evde stüdyo çalışıyorsam ya da kolay lens değiştirebileceğim bir yerde, mesela kendi bahçemde isem o zaman tercihim agrandizör lensi oluyor.

Reply
Hakan Uğurlu 18 Kasım 2014 - 00:17

Merhaba Rodagon WA 40mm bana açıkcası çok pahallı geldi 🙂 Onun yerine Raynox + 150/200mm civarı nasıl bir lens önerirsiniz makul fiyatlarda tabi. (ters bağlantı ile raynox kombinasyonu düşünüyorum)

Reply
Yusuf 22 Ocak 2018 - 09:08

Güray bey mrb, pek bir bilgi bulamadım nette; Componon S 80mm lensinin filtre çapı kaçtır, ters bağlamak için hangi ters bağlama aparatını kullanmalıyız?

Reply
Güray Dere 22 Ocak 2018 - 19:40

Merhaba, lensin filtre çapı 43mm. Ben şöyle yapıyorum. Önce kolay bulunan ters 49mm adaptörünü alıyorum. Canon/Nikon/Pentax her ne ise artık. Sonra 43-49mm step up adaptör ile ara dönüşümü sağlıyorum yani şöyle oluyor.

Ters Componon-S 80mm + 43-49 Step Up adaptör+ Ters 49mm adaptör+ Tüp/Körük + Gövde

Reply
Yusuf 26 Ocak 2018 - 22:14

Şuan elimde Componon s var, makinam lumix g5, 1 adet 16+10mm uzatma tüpü mevcut bu durumda makinayı ters bağlamak için geriye kalan hangi aparatları almalıyım Güray bey.

Reply
Güray Dere 29 Ocak 2018 - 18:05

Merhaba,

Uzatma tüplerinin önüne ters bağlantı adaptörü almanız gerek. Gövdeniz ve uzatma tüpleri Micro Four Thirds olmalı. O zaman ters bağlantı adaptörü de buna uygun olacak. Ters bağlantı adaptörlerinde filtre çapı belirtilir. Componon S lensler 43mm filtre çapına sahip. Muhtemelen ters 43mm adaptör bulamayacaksınız ama sorun değil. Diyelim ters 49mm buldunuz. Yanına bir tane de 43mm-49mm step up filter adaptör ekleyerek Componon’un filtre çapını büyütür ve ters bağlantı adaptörüne takabilirsiniz. Ben de böyle yapıyorum.

Ters bağlantı adaptörü 52mm bulursanız benzer şekilde 43’ten 52’ye yükseltecek 1 ya da 2 tane ek adaptör gerekecek.

Reply
Yusuf 28 Şubat 2018 - 13:45

Güray bey çok teşekkür ediyorum son bi sorum daha olacak, ben sistemi değiştirdim şuan Canon a geçtim elimde componon s 80, 43-49 close up birde 49 dan canona bağlantı yaptığım aparat var, bu şekilde ki denememde maalesef görüntü bulanık görünüyor, bana birde bu durumda körük mü lazım acaba?, birde normal portre çekimleri için bu lensi nasıl kullanmalıyım.?

Reply
Güray Dere 01 Mart 2018 - 16:17

Lensi doğrudan gövdeye bağlarsak netleme olmaz. Muhtemelen sonsuz ötesine netleme gerçekleşmiştir. O yüzden bulanık görünür. Tüp ya da körük önüne bağlayarak yakın çekim, yani makroda kullanabiliriz. Eğer körük olursa körük boyunu kısarak ince ayar yapabileceğimiz için istediğimiz mesafeye netleyerek portre çekiminde de kullanabiliriz. Kısaca size körük gerekecek.

Reply
Salih 09 Mart 2018 - 16:03

Güray bey merhaba. Çok yoğun bir emekle edinilmiş tecrübeyi bu kadar detaylıca paylaşımınız her türlü takdiri hak ediyor. Makro çekmekten hep gözüm korkmuştur. Ama sizin yazılarınız sonucu cesaret geldi. Elimde m43 sistem makina+(10+16) 26 mm tüp+ters bağlama aparatı var. Yapmak istediğim 0.5x-1.5 x arası keskin çekimler. Düşük büyütmeleri elde uzaktan yapmak istiyorum. Aklımda bir agrandizör lensi almak var ama kaç mm almalıyım kestiremedim. 10 -100 cm gibi geniş bir aralıkta çalışma imkanı var mıdır? Ne önerirsiniz?

Reply
Güray Dere 11 Mart 2018 - 00:11

Merhaba, teşekkür ederim.

0.5x – 1.5x aralığı benim de en çok tercih ettiğim büyütme değeri. Şimdiye kadar gördüğüm lensler arasında bu değerlerde en iyi sonucu veren Componon-S 80mm f4.0 oldu. Kullanımı çok kolay ve çok keskin bir lens. Onu bulamazsanız 80-100mm aralığında seçim yapabilirsiniz. 1.5x için elinizdeki tüpün yetmeme ihtimali var, tüpü biraz daha uzatmak gerekebilir.

50mm lens ile 1.5x daha kısa tüp ile elde edilebilir ama 80mm ile arasında ciddi fark var. Çalışma mesafesi ve keskinlik olarak Componon 80 harika.

Reply
BAHADIR 13 Haziran 2019 - 02:01

MERHABA BENİM ELİMDE SHİNKER 105 MM 4.5 LENSİM VAR. MAKRO ÇEKEBİLMEK İÇİN HANGİ EKİPMANLARI ALMAM LAZIM HANGİ ADAPTÖRÜ KULLANMAM LAZIM SADECE ADAPTÖRLE NASIL ÇEKİMLER YAPARIM

Reply
Güray Dere 14 Haziran 2019 - 16:36

Merhaba, konu hakkında detaylı yazıştık ama başka merak eden arkadaşlar olursa diye tekrar özet geçeyim. Shinker bağlaması kolay bir lens değil. Filtre yuvası olmadığı için ters bağlamak da sıkıntılı. En iyi çözüm iyi bilinen ve teknoloji olarak da daha yeni olan Componon, Rodagon ya da El-Nikkor lens alternatiflerine yönelmek olacak.

Reply
EROL OLFAZ 04 Ekim 2019 - 23:40

Merhaba biraz kafam karıştı, lütfen yardımcı olun. Ben de sony a7ii var ve elimde 28 – 70 mm sony lens ve minolta 75-300 mm adaptörle taktığım lensim var.
Macro lens almak istiyorum ama lensler çook pahalı Ben de sitenizi gördüm, yakın çekim macro fotoğraflara bayıldım. Acaba bütçeme uygun hangi agrandizör lensi ve ölçülerinde ve de nereden alabilirim.. Mesela 50 mm alsam benim sony makinaya uyması için araya bir ters bağlama lens adaptörü de ayrıca gerekir mi.. Lütfen direk benim gibi acemiye uyan bir marka ve link atarsanız sevinirim..

Reply
Güray Dere 08 Ekim 2019 - 21:47

Merhaba, evet pahalı lensler olmadan makro çekim yapabilirsiniz. 50mm odak olarak çok iyi bir başlangıç lensi olur. Makro Dünyası forum sayfalarının alışveriş bölümünde neredeyse her zaman bu tür lensler bulabilirsiniz.

Bunları Sony gövde ile kullanmak için hem ters bağlantı adaptörü hem de makro tüp ya da körük kullanmanız gerekli.

Rodagon, Componon ya da Nikon El-Nikkor gibi markaları tercih edebilirsiniz. Çok keskin lensleri var. Link olarak Forum bölümünü gönderiyorum: http://makrodunyasi.com/forum/

Reply

Yorum bırakın