Ana sayfa Makro Çekim Teknikleri Ölü böceklerin çekime hazırlanması – Renklendirme ve temizlik

Ölü böceklerin çekime hazırlanması – Renklendirme ve temizlik

tarafından Güray Dere

Ölü böceklerle çalışmak makro çekimde, özellikle de yüksek büyütmelerde sıkça yapılıyor. Hatta çoğu zaman bir zorunluluk halini alıyor. Bu konuda tecrübe ve bilgi sahibi olmak zaman istiyor. Böceklerin saklanması, temizlenmesi, sahnelenmesi konusundaki başarı fotoğrafın etkileyiciliğinde baş rol oynuyor. Bunu o kadar iyi yapanlar var ki böceklerin ölü olduğunu söylemek bazen imkansız oluyor.

Aramızda bu konuda öncü bir arkadaş var: Murat Öztürk. Daha önce ölü böceklerin sahnelenmesi konusunda bir yazı ile yardımcı olmuştu. Stüdyo fotoğrafçılarına bu yazıyı da tavsiye ederim. Şimdi ise Murat yeni bir keşfini anlatıyor. Ben kendi adıma bu habere oldukça sevindim ve heyecanlandım.

Böceklerin temizlenmesinde hafifçe deterjan katılmış ılık suda bekletmek bilinen ve kullanılan bir yöntem. Ama çok etkili değil ve uzun sürüyor. Özellikle gözlerin tekrar renklendirilmesinde yetersiz kalıyor. Gözler için daha etkili bazı yöntemler var. Neredeyse hepsi eve sokmak istemeyeceğimiz zehirli kimyasallar içeriyor. Bu maddeleri bulmak ve satın almak da zor ya da mümkün değil.

Murat’ı dinleyelim

Ölü böceklerin renklerini geri getirmek

Merhaba arkadaşlar…

Makro fotoğrafçılık ile ilgili faydalı bilgileri elimden geldiğince sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Son zamanlarda keşfettiğim önemli bir konuyu da sizlere anlatmak istiyorum. Bu keşfettiğim yöntem ölü böcekler ile yaptığımız çekimlerde oldukça işimize yarayacak. Makro fotoğrafçılıkta, çekim teknikleri, ışık ve lenslerin çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunların yanında mükemmel bir fotoğraf elde etmek için, modelin de ilgi çekici, renkli yani göze hoş gelen bir yapıda olması, fotoğrafı zirveye taşıyacaktır.

Genelde ölü böcekler üzerinde çalıştığımız için modelleri ya bir kere kullandıktan sonra, dehidrasyona uğradığı (kuruduğu), eklem yerleri koptuğu için, ya da bulduğumuzda renklerini kaybetmiş bir durumda olduğu için fazla değerlendiremeden modeli çöpe atıyoruz. Yeni keşfettiğim yöntem ile artık böcek uzun bir süre ölü şekilde beklemiş olsa bile, çok fazla çürümediği takdirde eski renklerini geri getirebileceğimiz, böceğe yeniden kolayca şekil verebileceğimiz bir yöntem keşfettim. (Belki daha önce yapanlar vardır araştırmadım.) Bunu ilk bulduğumda forumdan bazı arkadaşlar ile paylaşmıştım. Şimdi bu yöntemin tüm makrocular tarafından bilinmesini istiyorum. Kısaca keşif anımı anlatarak başlamak istiyorum.

Ben yaklaşık bir sene öncesine kadar gözlük ve lens kullanıcısıydım. Lazer ameliyatı oldum ve artık gözlüğü ve lensleri rafa kaldırdım. Lens kullanan arkadaşlar bilir, lensi akşam yatmadan önce çıkarırız ve küçük kaplarına koyarız. Üzerine de özel solüsyonunu damlatırız. Daha önce Makroda Sahneleme ile ilgili bir yazı hazırlamıştık. Kurumuş böceklere şekil verebilmek için böceğin kaybettiği sıvıyı tekrar kazandırmamız gerekiyordu. Bunun için böceği nemli ya da su dolu kaplar içinde bekletiyorduk. Elimde bitmiş bir merhem kutusunda sakladığım, bilimsel adı dorcadion olan bir böcek vardı. Kısaca şunu da belirtmek istiyorum; mentollü merhem kutusu içinde bu böcek 3 aya yakın bir süre beklemişti. Ancak böcekte en ufak bir kuruma ve bozulma olmamıştı!!! ( Merhemin koruyucu etkisini tam anlamıyla test edip yeni bir yazıda bahsetmek istiyorum. Böcekleri buzdolabın da saklama işi belki de tarih olacak.) Ancak kutuda kalan merhem böceğe bulaşmıştı ve su ile çıkaramıyordum.

Aklıma lensleri bekletirken üzerine döktüğümüz solüsyon geldi. Üzerinde arındırıcı etkisinden bahsediliyordu. Böceği alıp solüsyon dolu bir kapta bir süre beklettim. Merhemi büyük ölçüde çıkarabilmiştim ancak tam anlamı ile çıkaramadım. Bunun haricinde bir şey fark etmiştim… Böceğin üzerindeki en ufak toz vs akıp gitmişti. İnce tozları temizlemek için kuş tüyü ya da ince uçlu suluboya fırçaları kullanıyordum. Bu solüsyon onların ulaşamadığı yerdeki çoğu tozun toprağın akmasını sağlıyordu. Bunların yanında başka bir işlevi daha vardı ancak o işlevi merhemin koruyucu etkisi yüzünden o an keşfedememiştim!

Bildiğimiz üzere at sinekleri çok çeşitli renk ve desenlerde gözlere sahip kısaca makro için mükemmel modeller diyebilirim. Elimde çekim yapmadığım gözleri simsiyah olmuş 3-4 tane at sineği ve çeşitli arılar vardı. Daha önce göz renklerini geri getirebilmek için denemediğim yöntem kalmamıştı. Bulaşık sabunu biraz olsun iş görüyordu, ancak istediğimiz rengi tam olarak getiremiyordu. Zaten ölü bir sinekten de ne beklenebilirdi.

Sinekler ile bir çekim yapmak istedim ve sahne oluşturmak için sinekleri yumuşatmam ve tozlardan arındırmam gerekiyordu. Arındırmak deyince aklıma hemen solüsyon geldi ve sinekleri solüsyon kaplarına yerleştirip ağızlarını kapattım. Bir süre geçtikten sonra sinekleri çıkardım ve gördüğüm manzara karşısında şok oldum… Sineklerin göz renkleri tekrar gelmişti… Hem de %90 oranında canlı, renkli, parlak ve en önemlisi de bazı sineklerin dehidrasyon sonucu içe çöken gözlerinin tekrar eski halini almış olmasıydı…

Aşağıda paylaştığım fotoğraflardaki sineklerin gözleri ve gövdeleri tamamen siyahtı.

Solüsyonun ardından sineklerin göz renkleri hatta gövdelerinde bulunan renkler bile eski haline döndü. Evet, bu yöntemi eşek arılarında, bal arılarında ve her türlü sinek, kın kanatlı böcek üzerinde uyguladım. Sonuçlar %95 oranında başarı gösterdi. Hatta 2 sene beklemiş, tamamen kurumuş böcekler üzerinde denedim ve istediğim sahneyi böceklerin antenleri bacakları kopmadan oluşturabildim. Böceklerin solüsyon içerinde ne kadar süre bekletileceği hakkında kesin bir bilgi söyleyemiyorum. Çünkü her böcekte farklı tepkime olabiliyor. Bazılarında uzun süre bekletmek gerekebiliyor, bazısı da 20 dakika içerisinde renklerine kavuşuyor. Şimdi görsel olarak değişimleri detaylı bir şekilde görmenizi istiyorum.

Örnek fotoğraflardan görüldüğü üzere ölü böcekleri artık eski hallerine geri döndürebiliyoruz. Solüsyon içerisinde birçok bileşen bulunuyor. (Hiyalüronan, sulfobetain, poloksamin, borik asit, sodyum borat, edetat disodyum, sodyum klorid) Ama hangisinin bu tepkimeye yol açtığını çözemedim. Kimyacı arkadaşlar belki bu konu üzerinde daha fazla bilgi sahibidir. Beni en çok şaşırtan durumlardan birisi de, içine çökmüş olan gözleri tekrar şişkin hale getirebilmesi oldu. Bunu da fotoğrafların kırpılmış halleri ile göstermek istiyorum

Aynı zamanda gözlerdeki kirler ve tozlar da temizlenmiş.

Ayrıca bu yöntem ile böceklerin ağız ve anten kısımlarına rahatça şekil verebilirsiniz. Örnek eşek arısı fotoğrafını inceleyecek olursak, ikinci fotoğrafta eşek arısının çenesi açık bir şekilde duruyor. Bunu ben bir iğne yardımı ile rahatça yapabildim. Böylece fotoğraflarımız daha estetik ve ilgi çekici olabilir

Son olarak tüm bunların başrol oyuncusu olan lens solüsyonunun fotoğrafını da paylaşıp konuyu sonlandıracağım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bir başka konuda tekrar beraber olmak üzere sağlıcakla kalın. 

Bunlar da ilginizi çekebilir

9 yorumlar

Kadri Engin 14 Temmuz 2017 - 15:35

Merhaba Murat,

Öncelikle tebrik ederim çok güzel ve başarılı bi yöntem olmuş okurken heyecanlandım eve gidip ölü kuru böceklerimde denemek istiyorum 🙂 Bazı sorularım olacak yanıtlarsan sevinirim.

1-) Kullandığını ince iğneler siyah mı? Nereden temin ettin benim de ihtiyacım var?
2-) Solüsyon kabına sadece solüsyon mu koyuyorsun yoksa suya bir miktar karıştırıp mı koyuyosun ve kap ne büyüklükte 🙂 solüsyon ufak bir şişeye benziyor eğer büyük kaba koyarsan tek seferde tüm sölüsyonu bitiririz gibime geldi 🙂

Reply
Arda 14 Temmuz 2017 - 17:47

Sahane bir bilgi paylasimi olmus, cok tesekkurler ve tebrikler. Arinin cenesini actiginizdan yola cikarak solusyonun eklemleri yumusattigi ve bocegi tekrar pozlanabilir hale getirdigini varsayabilir miyiz? Bir de solusyom kabaca ne kadar sure etkisini surduruyor gozlemleme sansiniz oldu mu?

Reply
Mehmet 14 Temmuz 2017 - 20:50

Çok faydalı bir keşif olmuş. Kutlarım…

Reply
Murat Öztürk 14 Temmuz 2017 - 22:09

Merhaba, Kadri
1. İğneler böcek iğneleri olarak geçiyor. Siyah ve metalik renkte olanları var elimde , ben arkadaşlardan temin ettim, bazı sitelerde satılıyordu ancak stokta kalmadığı için alamamıştım. İnternet ten araştırmakta fayda var.
2. Solüsyon kaplarını böceklerin büyüklüğüne göre ayarlıyorum. Lensleri koymak için küçük kaplar var sinekleri onların içinde bekletiyorum. Büyük böcekleri nemlendirmek için su kullanıyorum sadece kafa kısımlarına solüsyon uyguluyorum. Solüsyonun içine bir şey katmadım sadece deneme aşamalarında başka maddeler karıştırmıştım kolonya vs… Ancak onların bir etkisi olmadığını anladım yani sadece solüsyon iş görüyor. Su ile nasıl sonuç olur onu bilmiyorum. Bendeki solüsyon 300 ml lik olanlardan. daha büyükleri de mevcuttu hatırladığım kadarıyla. Şuan yarısı bitmiş durumda uzun bir süre daha yeterli benim için. Umarım yardımcı olabilmişimdir dostum selamlar. 🙂

Reply
Murat Öztürk 15 Temmuz 2017 - 12:29

Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Solüsyonun etkisi çekimleri rahatlıkla yapabileceğimiz şekilde sürüyor. Tam olarak ne kadar sürede etkisini kaybettiğini gözlemlemedim. Bir çekim sonrası dışarıda bekleyen at sineğini bir hafta sonra tekrar solüsyona koyduğumda 20 dakika içerisinde eski halini aldığını gördüm, yani bir modeli aradan haftalar geçse de tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

Reply
Mürşit Koyuncu 01 Kasım 2017 - 10:00

bilgiler için çok teşekkürler çok faydalı bilgiler
pekii bu nemlendirme işlemini yada solüsyon kullanma işini kurumuş kelebekler üzerinde denediğiniz oldu mu hiç. eğer olduysa uygulama yönteminden bahsedebilir misiniz ?

Reply
Murat Öztürk 05 Kasım 2017 - 15:13

Teşekkürler. Solüsyonu kelebekler üzerinde henüz denemedim. Kanat harici gövde üzerinde belki kullanılabilir ama kanatlarda sıkıntı olabilir.

Reply
Hasan Madakbaş 25 Ağustos 2018 - 21:15

Murat Bey merhabalar. Biraz konunun dışında olacak ama merak ettiğim bir şeyi sormak istedim. Doğada canlı böcek çekmek istediğimizde kaçmaması için soğutucu sıkmak olası bir fayda sağlayabilir mi?

Reply
Murat Öztürk 27 Ağustos 2018 - 11:02

Merhaba, doğada çekimlerde böceklerin kaçmaması için genelde sabah erken saatler yada gün batımında serin havalarda çekim yapiyoruz. Sorunuza gelecek olursak, hiç denemedim o yöntemi, normal hava koşullarında soğutucu sıkmak böceği kaçıracaktır. Bir başka sorunda böceğin nasıl tepki vereceğini bilmiyorum. Belki zarar verebilir böceğe.

Reply

Yorum bırakın