Ana sayfa Ekipman İncelemeLensler Rodagon WA 40mm agrandizör lensi

Rodagon WA 40mm agrandizör lensi

tarafından Güray Dere

Rodenstock, halen agrandizör lensi üreten birkaç firmadan biri. Rodagon WA 40mm f4 elde çekimde Nikon El-Nikkor 50mm f2.8N ile rekabet edecek bir lens. Boyut olarak aynı gibiler. Bayonet ve filtre çapları ortak, M39 ve 40.5mm. Hangisi daha iyi çok emin değilim. Ama Rodagon daha yeni bir lens ve renk konusunda daha başarılı.

Güncelleme

Bu lensi bir süre kullandıktan sonra çok tercih edeceğim ekipmanlarım arasında yer aldı. 40mm olması sayesinde 50mm’den daha fazla büyütme veriyor. Nispeten aydınlık bir vizör sunması açısından bu lens geldikten sonra Rodagon 28mm’yi pek kullanmaz oldum. El-Nikkor 50mm ile Rodagon 28mm açığa çıkar gibi oldu.

40mm elde çekimler için biraz fazla gelebiliyor, kısa tüpler ile kullanmak gerek. Tripodlu çekimlerde ise yüksek büyütmelere rahatlıkla çıkabiliyor ve çok iyi sonuç veriyor. Set oluşturmak isterseniz 80mm ve 40mm değerlerinde iki tane agrandizör lensi ile çok geniş bir aralıkta çekim yapmak mümkün.

Rodagon WA 40mm keskinlik konusunda zaten çok iyi bir lens. CA renk bozulmasında farkedilir bir sorun yaşatmıyor.

Az bulunan ve fiyatı biraz yüksekçe olan bir lens olduğu için elinizde hazır bulunan (Rodagon, Componon-S gibi iyi kalite) başka 50mm agrandizör lensleri ile değiştirmek için çok uğraşmayın. Büyük bir fark hissetmeyeceksiniz. Ama sadece birini seçmem gerekse elbette 40mm’yi tercih ederim.

Rodagon WA 40mm lensi ile çekilmiş fotoğraflar

Bunlar da ilginizi çekebilir

3 yorumlar

Serdar 25 Mart 2013 - 16:35

Sonuçları merakla bekliyoruz 🙂

Reply
Safa 21 Temmuz 2013 - 19:19

Merhaba Güray,
az önce 500px e bakarken dragon başlıklı makro çalışmanı gördüm yine çok başarılıydı. Uzatma tüpüne ters takılmış Radogon wa 40 mm kullandığını yazıyorsun. Benim merak ettiğim çektiğin karede kullandığın ekipmanda yakaladığın detayı, kullandığım canon 100 mm makro f2,8 + dcr 250 ile yakalayabilir miyim?

Reply
admin 22 Temmuz 2013 - 10:05

Merhaba,
Teşekkür ederim, evet Rodagon 40mm kullanmayı sevdiğim bir lens. Öneririm elbette. Ama kolay değildir. 5-6cm mesafeden çekildi o fotoğraflar. Ürkütmeden bu kadar yaklaşmak gerekiyor. Rodagon 40 Türkiye’de bulunmuyor. eBay’de bulabilirsin, iyi durumda olanlar $100-$150 arası fiyatlarla satılıyor. Ben de öyle aldım.

100mm + Raynox ile yaklaşık 2X büyütme alırsın. Tam olarak o sonucu alamazsın. Ama büyütmeyi değiştirme avantajın olur. Kadrajı istediğin gibi ayarlarsın. Benim o düzenek ile Dragonfly’da 3.5X gibi bir büyütme var. Büyütme sabit, değiştirilemiyor. Lens değiştirmeden farklı kadraja geçilemiyor.

Raynox MSN-202’ye bakmadan da geçme. Ben bir ara mutlaka alacağım. O zaman Canon 100mm ile hem büyütme değiştirme hem de 4X’lere çıkabilme imkanın olur

Reply

Yorum bırakın