Ana sayfa Ekipman İncelemeKitaplar Böcekler – Entomolojinin Ana Hatları

Böcekler – Entomolojinin Ana Hatları

tarafından Güray Dere

Makro ile ilgilenen hemen herkes fotoğrafladığı şeyin, yani böceklerin doğası ile de ilgilenecektir. Şahsen ben kendi gözlemlerim ile belli türlerin davranışları hakkında fikir sahibi olsam da türün adını bulmadan rahat edemiyorum.

Böcek bilim (Entomoloji) sadece böcekler ile ilgilenen kocaman bir bilim dalı. Kocaman diyorum çünkü bu küçük yaratıklar tür olarak yeryüzünün en kalabalık grubunu oluşturuyorlar. Toplam tür 2 milyon civarı, taksonomik kategoriler bakımından 6-10 milyon gibi rakamlar verebiliyoruz. Buna her yıl birkaç bin tür ekleniyor (Kaynak: Vikipedi)

Entomoloji üzerine internette sayısız kaynak bulabiliyoruz. Ama hemen elimizin altında ciddi bir bilgi olsun istiyorsak yeni yayınlanan bir kitabı böcekseverlere önerebilirim. Kitapta öğrenmek isteyenler için taksonomi, yani türlerin tanımlanması dışında anatomi, davranışlar gibi birçok konuya bol bol değinilmiş.

Kitabımızın adı:Böcekler – Entomolojinin Ana Hatları. Kitap ilk bakışta büyük, ağır ve sağlam görünüyor. Sert ciltli olarak basılmış. Ölçüleri 185 x 245mm ve 564 sayfadan oluşuyor. Oldukça kaliteli bir kağıt kullanılmış. Baskısı net ve çok okunaklı. Çizim ve grafiklerdeki tüm detaylar net bir şekilde görülebiliyor.

Daha çok entomoloji öğrencilerinin bir başucu kitabı olarak akademik bir dil ile yazılan kitap bize 564 sayfa boyunca dolu dolu bilgi veriyor. Sayfaları karıştırıp göz gezdireceğimiz renkli-görsel türden bir kitap arayanlar istediğini bulamayabilir. Detay peşinde olanlar ise bayılacaktır.

Böcekler - Entomolojinin Ana Hatları

Kitabın tanıtım metni şu şekilde:

“Bu popüler kitap, dünyadaki biyolojik çeşitliliğin yarısından fazlasını temsil eden böcekler konusuna ilham verici ve geniş kapsamlı bir giriş sunmaktadır. Bu baskıda yazarlar, böcek evrimindeki en son fikirler ışığında böcek yapısı, işlevi, davranışı, ekolojisi ve sınıflandırmasının anahtar niteliğindeki özelliklerini tanıtmaktadırlar. Kitabın büyük çoğunluğu temel biyolojik konular (toprakta, suda, bitkiler üzerinde, koloniler halinde ve avcı, parazit/parazitoid, av olarak yaşam gibi) çerçevesinde düzenlenmiştir. Kitap boyunca güçlü bir evrimsel içerik izlenmiştir. Zararlı böcekler, tıbbi ve veteriner önemi olan böcekler ve zararlı mücadelesi üzerine yazılmış yeni kutularda böceklerin sürekli artan ekonomik önemleri vurgulanmıştır. Güncellenmiş ‘Takson kutuları’ 28 ana böcek takımı ve böcek olmayan üç hexapod takımının tüm yönlerine dair kısa ve öz bilgiler sağlamaktadır.

Yazarlar önceki baskılardaki kısa ve anlaşılır bilgi verme geleneğini korumuşlardır ve metin, elle çizilmiş şekillerle bol miktarda desteklenmiştir. Çizimler ve bilgilendirici metin, gerek mesleki gerekse hobi olarak böceklerin bilimsel tabanlı çalışılmasını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Kitabın, entomoloji çalışan öğrencilerin temel metni olmasının amaçlanmasının yanı sıra, ekoloji, ziraat, su ürünleri, ormancılık, paleontoloji, zooloji, tıp ve veterinerlik bilimlerindeki lisans ve lisansüstü dersleri için kaynak metin olması da hedeflenmektedir.

Penny Gullan ve Peter Cranston, lisans öğrencileri için birlikte biyoçeşitlilik, böcek sistematiği ve genel entomoloji dersleri verdikleri ve sırasıyla Coccoidea ve hironomidae üzerine araştırmalar yaptıkları Kaliforniya Üniversitesi, Davis, ABD’de Entomoloji Bölümünde profesördürler. Ayrıca ziyaretçi akademisyen olarak bulundukları ve bu dördüncü baskının büyük bölümünün gözden geçirildiği Canberra’daki Avustralya Ulusal Üniversitesi ile güçlü bağlantılarını sürdürmektedirler.”

İçindekiler kısmından ana başlıkları veriyorum:

  • Böceklerin önemi, çeşitliliği ve korunması
  • Dış anatomi
  • İç anatomi ve fizyoloji
  • Duyusal sistemler ve davranış
  • Üreme
  • Böcek gelişimi ve yaşam öyküleri
  • Böcek sistematiği: Filogeni ve sınıflandırma
  • Böcek biyocoğrafyası ve evrimi
  • Toprakta yaşayan böcekler
  • Sucul böcekler
  • Böcekler ve bitkiler
  • Böcek toplumları
  • Böcek avcılığı ve parazitliği
  • Böceklerde savunma
  • Medikal ve veteriner entomoloji
  • Zararlı mücadelesi
  • Entomolojide metotlar: Toplama, koruma, koleksiyon ve teşhis
  • Takson kutuları
_IGP0139

Gördüğünüz gibi hayli doyurucu bilgi bulunuyor. Bu ana başlıkların altında birçok alt başlık da bulunuyor. Eh, adamlar o kadar hazırlamış, bize de artık açıp okumak düşüyor 🙂

Bunlar da ilginizi çekebilir

4 yorumlar

bayram 27 Haziran 2013 - 10:45

Sadece çekmekle bitmiyor iş değil mi? Umursamadan üzerine basıp geçtiğimiz canlıların mikro dünyasına girince ne kadar muhteşem olduklarını görebiliyoruz sayenizde. Makroyu benim için çekici kılan da bu canlıların çeşitliliği ve şaşırtıcılığı. Siteyi nasıl bu kadar geç fark ettim hala anlayabilmiş değilim.

Reply
admin 27 Haziran 2013 - 14:26

Teşekkür ederim. Ben de pek reklam yapamadım, içerik biriksin diye bekledim. Boş siteye adam çağırmak olmaz.

Ben şahsen büyük keyif alıyorum böceklerle uğraşmaktan. Hem fotoğraflamaktan hem de öğrenmekten.

Reply
Safa Gürcan 28 Haziran 2013 - 10:00

Makro dünyayı, evren içinde evren olarak da nitelendirebiliriz. Böceklerdeki çeşitlilik site admininin belirttiği gibis ayılamayacak kadar fazla. Ne varki bunun farkına varasnların sayısı çok az. Son yıllarda ülkemizde kene ısırığı vakalarının artış göstermesi ile fakülteye bu hastalıkla gelen vaka sayılarında artış görülüyor. Televizyon kanallarında Kırım-kongo kene türü ile aydınlatıcı bilgiler veren hocalarımız mevcut. Mikroskobik fotograflarla hayvanın dış görünümünü detayı ile gösteriyorlar. Bunda makro- fortografçılığın büyük önemi var. Ancak bu durum bazen traji komik olaylara da yansımıyor değil. Ekranda devasa olaraka gösterilen bu keneler normalde kan emmemiş haliyle 1 santimden az boyutludur. Evinde yakaladığı bir örümceği, kırkayağı kene şüphesiyle getiren vatandaş sayısı hiç de azımsanamayacak sayıda. Böceklerle birlikte yaşıyoruz ama tanımıyoruz.

Reply
admin 29 Haziran 2013 - 22:44

Çok güzel yazmışsınız. Çok sayıda zararsız minik canlı korku sebebiyle ağır şiddete maruz kalıyor. Bazen de çok tehlikeli türlere yakın temasa giriliyor.

Bir fotoğraf çekiminde ben de kene ısırmasına maruz kaldım. Doğal ortamında av beklerken denk geldiğim de oluyor. Tanıyıp bilip önlem almak gerek.

Yıllar önce bahçemde gördüğüm bir örümcek türünün büyük ihtimal çok zehirli olduğunu çok sonra farkettiğimde şaşırmıştım. Kara dul değildi belki ama bu türün ve diğerlerinin artık ülkemizde de hem de büyük şehirlerde görüldüğünü bilmek gerek. Küresel taşımacılık daha çok sürprizler yapacak.

Reply

Yorum bırakın