Ana sayfa Makro Çekim Teknikleri Mikroskop objektifi ile makro fotoğraf

Mikroskop objektifi ile makro fotoğraf

tarafından Güray Dere

1:1 makro lensimi ilk kez elime alıp birkaç fotoğraf çektiğim zaman çiçekleri, böcekleri bu kadar büyük görüntüleyebiliyor olmanın keyfini hala hatırlıyorum. Uzunca bir süre son noktanın bu olduğunu düşünmüştüm. Çoğu zaman 1:1 büyütmeye bile çıkmıyordum. Yeterince detay aldığımı düşünüyordum. Daha yakından görüntülemeye neden ihtiyacımız olsundu ki?

Ama daha eskiye döndüğümde ortaokul yıllarında harçlık biriktirerek büyük bir heyecanla aldığım mikroskobumu hatırlıyorum. Yarı oyuncak olsa da 1000X büyütmelerde elime ne geçtiyse incelemeye çalışıyordum, çoğunda berbat sonuçlar alıyordum. Bir süre sonra 50X civarını daha çok sevmiştim. Daha aydınlık ve daha net görüntüler ile vakit geçirip bunların sayfalar dolusu çizimlerini yapmıştım.

Aynı şeyi fotoğraf makinem ile yapabileceğim hiç aklıma gelmedi.


 Lomo 8X ile fasülye böceği
Yakın görünüm.

Makroda yüksek büyütme

Makro ile uğraşan herkes bir şekilde büyütme saplantısına takılıyor. Kısa sürede bu bir yarış haline geliyor. Fotoğrafladığımız nesneyi ne kadar büyütebiliriz? Internette gördüğümüz inanılmaz fotoğrafları nasıl çekiyorlar? Bir karıncanın portresi çekilebilir mi?

Tüpler, körükler, ters 28mm’ler derken kullandığım lenslerin boyutları gittikçe küçüldü. Avuç içi kadar agrandizör lensleri ve daha sonra bir parmağın yarısı boyutunda mikrofilm lensleri ile 10X civarı büyütmelere çıkabildim. Ama kaliteyi hala yetersiz buluyordum. Bu noktadan sonra başka bir bakış açısına geçmek gerekiyordu.

Mikroskop objektifleri

Chinese-microscope-lens
Ebay üzerinde set olarak Çin malı ucuz mikroskop lensleri

Bu yazıyı daha ileriki günlere ayırmayı düşünüyordum ama mikroskop lenslerinin makro fotoğraf çekiminde kullanılabilmesi birçok arkadaşımın ilgiyle karşıladığı bir konu oldu. Biraz genel bilgi verip, biraz da (o günlerde) elimdeki tek lens olan Lomo 8X ile tecrübelerimden bahsetmek istiyorum.

Mikroskop objektifi türleri

Üretim geçmişi çok eskilere giden mikroskop lenslerine geniş bir uzmanlık dalı olarak bakabiliriz. Yıllardır bu işle uğraşan profesyonel makrocular bile bir lensin fotoğraf için uygun olup olmadığına karar verirken zorlanıyorlar. Bazen kaliteli bir lens model bilgileri tam yazılmamış olduğu için ucuza satın alınabiliyor, bazen de büyük paralar verip optik olarak kusurlu bir model elde etmek var. Teknolojisi, cam malzemesi, kullanım amacı ve tasarımına göre sayısız model bulabiliyoruz. Ve elbette büyütme gücüne göre…

Her mikroskop lensini fotoğraf makinamıza bağlayabiliriz. Ama büyük çoğunluğu bir şekilde uygun değildir.

  • Çok yüksek büyütmeleri pratikte kullanamıyoruz. 2X-60X arası mikroskop objektifleri daha uygun oluyor. 10X üzerinde zorluklar çok artıyor. Ancak çok özel lensler iş görebiliyor. Pratik olarak 10X ve altı uygun diyebiliriz.
  • Birçok mikroskop objektifi göz merceği de denen oküler ile birlikte çalışmak üzere üretilmiştir. Tek başına kullanıldığında renk bozulmaları ve optik sorunlar karşımıza çıkar.
  • İmmersiyon objektiflerinde lensin ucu incelenen örneğin üzerine damlatılmış özel bir yağa temas ederek çalışır. Bunlar bizim için uygun değildir.
  •  Objektifimiz dairesel bir görüntü verir. Bazı objektiflerde bu daire yeterince geniş olmadığından fotoğraf makinamızda yüksek köşe kararması yapar. Özellikle full-frame makinelerde bu durum sıkça oluşur. Büyütmeyi arttırarak belli oranda telafi edilebilir ama önceden araştırılması uygun olur.

Sonlu (Finite) mikroskop lensleri

Bu lensler basitçe bir körük üzerine monte edilerek tek başlarına kullanılabilirler. Belli bir tüp uzunluğu mesafesinde üzerlerinde yazan büyütme miktarını vererek görüntü oluştururlar. Mesela 160 yazan bir lens 16cm açıklık, 210 yazan bir lens 21cm açıklık ile üzerinde yazan büyütme değerini verir. Körüğü bir miktar daha açarak ya da kısarak büyütme miktarını değiştirebiliriz. Üzerinde yazan büyütmenin %50 azı ve %50 çoğu genellikle kullanılabilir. Ama en iyi kalite için üretildiği değerde, yani uygun açıklıkta kullanmakta fayda vardır.

Piyasada yaygın olarak bulunan ve uygun fiyatlı olan mikroskop lenslerinin çoğu sonlu tiptir.

Sonsuz (Infinity corrected) mikroskop lensleri.

Bu tasarım modern mikroskoplarda kullanılıyor. Büyütülmüş nesneye ait ışık ışınları lensten paralel şekilde çıkıyor. Yani bunu bir körüğe bağlarsak yine bir görüntü elde edebiliyoruz ama yeterince keskin olmuyor. Tüp lens denen bir lens ile görüntüyü sensör üzerine odaklamak gerekli.  Sadece bu amaç için üretilmiş tüp lensler var. Ama bir de bu mu çıktı demeyin, elinizdeki 200mm civarı çalışan herhangi bir lensi tüp lens olarak kullanabilirsiniz. Daha fazla büyütme için daha uzun bir mm, daha düşük büyütme için daha kısa bir mm seçebilirsiniz.

Kullanırken makinamıza önce tüp lens olarak seçtiğimiz lensi bağlıyoruz. Mikroskop objektifini de filtre çapına uygun bir adaptör ile lensimizin önüne bağlıyoruz. Görünüm olarak biraz garip durduğunu düşünebilirsiniz.

Yani 70-300 bir zoom lensiniz varsa 10X büyütmeli bir infinity mikroskop lensi ile 200mm değerinde 10X çalışırsınız. 100mm’de 5X, 300mm’de 15X şeklinde bir oranlama ile farklı büyütmelere çıkabilirsiniz.

Düzenekte 2. bir lens olduğu için bunun görüntü kalitesine doğrudan etkisi vardır. Tüp lens olarak keskin bir lens tercih etmek iyi bir fikir olacaktır.

Sonsuz mikroskop lensleri teknolojik olarak yeni nesil olduklarından renk düzeltme, keskinlik gibi özelliklerinin daha iyi olmasını bekleyebiliriz. Tabi ucuz bir lensten çok fazla şey beklemek haksızlık olur. Kaliteli sonlu tip lensler kesinlikle bunları aratmaz.

Microscope-lens-macro-fly
Lomo 8X ile 5X civarı sinek portresi
Microscope-lens-macro-fly-details
Sinek portresinden detay

Mikroskop lenslerinde kısaltmalar

Mikroskop objektifleri üzerinde çok çeşitli kısaltmalar ve rakamlar görürüz. En sık rastlananlardan örnekler verirsek

Plan

Makro lenslerde genel aranan bir özellik olan Plan ifadesi net alan düzleminin gerçekten düzlem (flat-field) olması şeklinde açıklanabilir.  Semi-Plan gibi ifadeler daha eğrisel bir alanı net olarak göreceğimizi ifade ediyor.  Focus-stacking yapacağımız için bu eğrisellik önemli oranda telafi edilse de lensimizin Plan özellik taşmasını istiyoruz.

CF – Achro – Achromat – APO

Bu ifadeler renklerdeki CA bozulmalarına karşı düzeltme bulunduğunu gösterir. APO lenslerde düzeltme daha başarılıdır. Lensimizi oküler olmadan tek başına kullanacağımız için bu kısaltmalardan birinin bulunması renkler açısından oldukça önemlidir.

BD – EPI

Aydınlatma şeklini ifade eder. BD lenslerde lensin etrafında yukarıdan gönderilen ışığın geçip aşağıdaki objeyi aydınlatacağı bir kanal vardır. Makro için kullanacaksak fotoğraf makinasına bağlarken bu kanalın ışık geçirmeyecek şekilde kapatılması gerekir. EPI lenslerde ise yine yukarıdan aydınlatma yapılırken ışık lensin bizzat içinden gönderilir. EPI’ler bu özellik kullanılmazsa normal lensler gibi davranır.

NA

Sayısal diyafram değerini ifade eder. Bu değer ne kadar büyükse lensimiz o seviyede detay verecektir. Tipik olarak 5X seviyesinde 0.10, 10X seviyesinde 0.20, 20X için 0.40 ve bu şekilde büyütme arttıkça NA değeri büyüyen mantıkta ilerler. Aynı büyütme değeri için NA daha büyük olan lens büyük ihtimalle daha iyi sonuç verecektir. Ancak net alan derinliğimiz ve çalışma mesafemiz de o oranda azalacaktır.

LWD – ULWD – SLWD

Çalışma mesafesinin normalden daha uzun olduğunu gösterir. WD (working distance) anlamındadır. L – Long, UL – Ultra Long, SL – Super Long şeklinde İngilizce kısaltmalar ve sırasıyla artan çalışma mesafelerini gösterir. Yalnız çalışma mesafesi arttıkça NA değerinden, dolayısıyla keskinlikten biraz feda edilmesi gerekir.

Mikroskop lensi kullanımında zorluklar

Genel yüksek büyütme zorluklarını yaşıyor olacağız.

Titreşim

Mikroskop lensi ile çekimlerde titreşim en büyük sorunumuz olacaktır. Hem makineyi hem de çekim yaptığımız nesneyi mümkün olduğunca sağlam bir şekilde sabitlemeliyiz. Çekimde kablo ya da uzaktan kumanda kullanılması yerinde olur. Yine her çekim sonrası birkaç saniye bekleyip titreşimin söndüğünden emin olmalıyız. EFSC destekli gövdeler titreşimi engelleme konusunda büyük yardım sağlar.


 Lomo 8x 0.20 mikroskop lensi Pentax körük üzerinde

Çalışma mesafesi

Mikroskop ile böceğimize bir ya da birkaç cm mesafedeyiz. Büyütme arttıkça sadece milimetrelerle ifade edilecek kadar yaklaşıyoruz. Kadrajı oluşturmak ve çekim esnasında onlarca poz boyunca kadrajı sabit korumak çok zor.

İlk kadrajı oluşturmak yorucu olacaktır. Böceği difüzör’ler ile dört yandan çevirdiğimiz için lensin önünde nerede durduğunu kestirmek güç olabilir. Vizörden bakıp netlemeye çalışırken ileri geri oynatıp lensimize değdirip lensi kirletmemiz, daha kötüsü lensi çizmemiz başımıza gelebilir. Ölü bir böceği iğne ucunda lensin önünde tutmak çok kullanılan bir yöntem olduğu için farketmeden iğne ile lensi çizebiliriz.

Aydınlatma

Mikroskop kullanımında uzun pozlama çok zordur. Tamamen titreşimsiz bir makina gövdesi (EFSC destekli) ve titreşimsiz genel düzenek ister. Veya flaş kullanımı ile titreşim sorunlar önemli oranda aşılabilir.


Pinpon topu difüzör

Çalışma mesafesinin 1cm civarında olması düzgün bir aydınlatma için yaratıcı fikirlere ihtiyaç duyar. Piknik bardağı, yoğurt kutusu ve pinpon topu ışığın dağıtılmasında çok etkin kullanılabiliyor. Ancak bunu yaparken top veya bardağın lensin önüne doğru çok uzanmaması önemli. Yoksa yansıyan ışık içeri sızarak sislenme etkisi yaratacaktır.

Net alan darlığı


Lomo 8X ile tek bir kare. Sineğin başının tamamı için 50-100 fotoğraf gerekiyor.

Mikroskop lensi ile net alanımız incecik bir film şeridine düşer. Tüm konuyu sırayla parça parça fotoğraflayıp sonra bunları bilgisayarda birleştirmek için emek ve zaman harcamak gerekir. Basit bir portre! fotoğrafı için 100 civarı fotoğraf çekmek gerekebilir. Focus stacking denen bu yöntem hakkında bilgi almak için şu yazıya göz atabilirsiniz:

Önden başlayıp arkaya doğru giden bu fotoğraf dizisinde en son çektiğimiz fotoğraftan sonra netlik çok keskin bir şekilde kaybolur. Doğal olmayan bu görünümü engellemek için çekim işlemini biraz daha fazla sayıda gerçekleştirebiliriz. Ya da çok daha ileri bir teknik ile mikroskop lenslerini el yapımı diyaframlar ile birlikte kullanabiliriz.  Son pozda diyafram kısıp arka planı doğallaştırmak adına oldukça zorlu bir çözüm.

Bağlantı


Soldan sağa, Lomo 8X mikroskop lensi, RMS-M42 adaptörü, Pentax 28mm, Asahi mikroskop adaptörü
Not: 28mm lens birlikte kullanım için değildir. Boyut farkını göstermek için eklendi.

Bu minik lensleri makinamıza bağlamak bazen karışık olabiliyor. Malesef mikroskop lensleri için çok farklı bağlantı standartları var. Bunları şöyle sıralayabilirim: RMS, C-mount, M25, M26, M27.

RMS oldukça sık karşımıza çıktığı için RMS adaptörü bulundurmakta fayda var.

Lomo 8X 0.20

Bu lensi anlatan ayrıca bir kısa yazıya şuradan erişebilirsiniz. yukarıda saydığım istenen özelliklerden çoğunu taşımayan, 1970 model bir Rus lensi. İlk mikroskop denemelerim olacağı için daha çok tekniğimi geliştirmek amaçlı edindiğim bir lens oldu. Fiyat olarak da risk almaya değecek kadar ucuz.

8X büyütme için tasarlanmış olsa da 5X-12X aralığında kullanabiliyorum. Doğrudan körüğe bağlayarak kullanılan sonlu lens tipinde imal edilmiş.

Renklerde fazlaca CA bozulması görülüyor ama focus stacking işlemi bunları büyük oranda toparlayabiliyor. Bokeh alanlarda kalan CA bozulmaları ise kolay düzeltilemiyor ve duruma göre göze hoş gelmiyor.

Çözünürlük olarak benim mikroskop lensi beklentimi karşıladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Pinpon topu aydınlatma ile kolayca istenen ışık seviyesi sağlanabiliyor.

Microscope-lens-macro-coleoptera
Ölü bir kınkanatlı. Gerçek boyu 1cm. Malesef biraz tozlu.
Microscope-lens-macro-coleoptera-details
Aynı fotoğrafın göz bölgesinden detay

Mikroskop lensleri ile çekilmiş fotoğraflardan örnekler

İncelemesi yapılan diğer mikroskop lensleri

Aşağıdaki linklere tıklayarak yazılara ulaşabilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

52 yorumlar

İbrahim Aydoğdu 23 Nisan 2013 - 16:24

Güray bey çok teşekkür ederiz bu güzel paylaşım için. Başkalarını bilmem ama, en azından benim yazıya ve yazdıklarınıza mesafem, yazınızın başında kendiniz tarif ettiğiniz seviyede 🙂 Çok emek vermem gerek çooook.
Teşekkürler.

Reply
admin 23 Nisan 2013 - 16:45

Rica ederim 🙂 Beğendiğinize çok sevindim.

Herşey merak etmekle başlıyor. İlgi duyulan bir konuda mesafeler hızlı katediliyor. Makro konusunda benim de yapmak istediğim çook şey var, vakit ayırabilme adına kendim dahil hepimize bol şans diliyorum.

Reply
Orkun Abalı 20 Mayıs 2013 - 11:21

Güray bey merhabalar,

Öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkürler…bir makro fotoğraf meraklı olarak çok faydalandığımı söylemeliyim…bir mikroskop objektifi edinerek bu dönyadada denemeler yapmak istiyorum ancak başlangıç olarak nasıl bir system almam gerektiği konusunda karasızım…bir tavsideye bulunabilirmisiniz…Nikon D7000 makinem var…ebay’da konuyla ilgili arama yapınca yüzlerce seçenek çıkıyor ve ne alacağıma karar veremiyorum…

Reply
admin 20 Mayıs 2013 - 16:29

İlk deneme için 5X-10X arası büyütme seçeneklerine bakmak gerek. Benim kullandığım Lomo 8X 0.20 mikroskop lensini ben $15 fiyata edindim. Deneme için kolaylıkla feda edilebilecek bir rakam. Bunu tercih edebilirsiniz. Ben pişman olmadım.

Sonra lensin bağlantı yuvasına uygun bir adaptör gerek. Lomo için RMS-M42 adaptörlerden aldım. Ve son olarak bir körük gerekli. Bununla büyütme miktarı ayarlanıyor. 160-210mm arası değişen bir aralıkta lensler üzerinde yazan büyütmeyi verir. Bunu azaltıp arttırarak büyütme değiştirilebilir.

Asıl zor kısım focus stacking için uygun düzeneği kurmak. Bunun için Newport Linear Stage ideal ki $200’dan aşağı bir fiyatı yok. Önce bunu edinmeniz gerekir. Yoksa lensle pek birşey yapamazsınız.

Reply
Orkun Abalı 20 Mayıs 2013 - 17:05 Reply
Orkun Abalı 20 Mayıs 2013 - 17:10

peki Newport Linear Stage’i aldıktan sonra körük kullanmayarak bir infinity corrected lens artı 200mm objektif ile aynı amaca ulaşamazmıyım???

Reply
admin 20 Mayıs 2013 - 18:28

Ebay linkindeki lensi ben de denemeyi düşündüm. Denemek için pekala alınabilir. Alırsanız sonuçlarını görmek isterim. Ucuz lenslerle ilgili fazla bilgi bulunmuyor. Bu bilgiyi birlikte oluşturacağız. Sonuçta elinizdeki hiçbir normal lens 10X büyütmede doğru düzgün çalışamaz. Bu lensin vereceği görüntüyü veremez. Ancak $500 değerinde bir Nikon BD Plan 10X gibi, ya da $1000’lik Mitutoyo Plan APO 10X gibi sonuç beklememek lazım.

Newport stage sonrası infinity corrected lens ve 200mm objektif ile amacınıza ulaşırsınız. Infinity lenslerde körüğe ihtiyacınız yok. Verdiğiniz linkteki de infinity türü bir lens.

Reply
Orkun Abalı 20 Mayıs 2013 - 20:11

Ebay linkindeki lens için uygun adaptor hangisidir acaba bir bilginiz varmı? Yada uygun olanı nasıl tespit edebiliriz?

Reply
admin 20 Mayıs 2013 - 23:22

Merhaba,

DIN standardı RMS ile aynıdır. Aynı adaptörü kullanır. RMS adaptörü diye ararsanız bulabilirsiniz. Örneğin RMS-M42 yazabilirsiniz.

Bu arada Newport ile ilgilenen arkadaşlara not olarak yazıyorum. Aldığımız gibi hemen bağlantı sağlayamıyoruz. Arca Swiss Clamp ve uygun vidalara ihtiyaç olacaktır.

Reply
Orkun Abalı 21 Mayıs 2013 - 10:12

Güray bey sanırım Newport ile ilgili bir yazı yazmanız gerekecek:))) internette araştırma yaparken bu iş için kullanılan StackShot adlı bir ekipman gördüm Newport ile StackShot arasında tercih yapmak gerekirse ne söylenebilir? Birbirlerine olan avantaj ve dezavantajları nedir bir bilginiz varmı?

Reply
admin 21 Mayıs 2013 - 11:16

Evet Newport bir yazıyı hakediyor.

Stackshot biliyorsunuz otomatize bir ürün. Kaydırma işini kendisi hallediyor. Fiyatı $525 ve bunu sahada kullanamıyoruz. Bilgisayara, prize vs bağlı olması gerekiyor.

Newport manual, istediğimiz yerde kullanıyoruz. Daha ucuz ve muhtemelen çok daha sağlam. Ama kıyaslayabilecek kadar bilgim yok açıkçası. Sadece şunu söyleyebilirim. Newport bana yetiyor 🙂

Reply
Orkun Abalı 21 Mayıs 2013 - 13:51

Güray bey bu RMS-M42 demek bir tarafı RMS digger tarafı 42 mm adaptor demekmi oluyor? yani ben bu adaptorü 62mm filter çaplı bir lens için kullanacaksam RMS-M62’mi almalıyım???

Reply
admin 21 Mayıs 2013 - 18:34

RMS-M42 dediğiniz gibi bir tarafı RMS, diğer tarafı M42 oluyor. RMS-M62 diye bir adaptör bulamazsınız. 62mm filtre çapı için 42mm’yi ayrıca 62mm’ye çevirmelisiniz. RMS-M42, 42-52, 52-62 şeklinde 3 adaptör kullanılabilir.

Bunlar step-up, step-down diye geçer bilirsiniz. yazısında bu setlerin örneğini vermiştim. Bundan da edinirseniz pişman olmazsınız.

Program olarak şöyle: Stüdyo çekimlerinde, kadraj sabit, sayısı 100’leri bulan focus stack kareleri için Zerene öneririm. Zerene kadraj kaymalarını sevmiyor. Elde çekim 3-5-10 civarı kare varsa her birinin kadrajı farklı olacak. Bu durumda Photoshop daha başarılı.

Reply
Orkun Abalı 21 Mayıs 2013 - 14:33

birde program olarak ne kullandığınızı merak ettim Helicon mu Zerene mi? Yada tecrübelerinizle hangisini önerirsiniz?

Reply
Can 29 Haziran 2013 - 01:30

Güray bey ellerinize sağlık oldukça faydalı bir yazı olmuş. 🙂

Nikon D5000 fotoğraf makinesi ile uyumlu ya da doğru olarak çalışabilecek uygun fiyatlı bir mikroskop lensi ve gerekli diğer malzeme tavsiyesi istiyorum sizden. 5X büyütme şimdilik benim için yeterli olacaktır. Ayrıca Email adresiniz varsa direkt olarakta görüşmek te isterim .

Kolay gelsin 🙂

Reply
admin 29 Haziran 2013 - 22:46

Merhaba, teşekkür ederim. Size bir mail attım. Merak edenler için – Lens olarak çok uygun fiyatlı olduğu için Lomo 3.7X tavsiye ettim. Değerlendirmenize göre tekrar konuşabiliriz.

Reply
Kerem Bakır 02 Temmuz 2013 - 16:16

Merhaba Güray Bey, özellikle mikroskop lensi ile makro fotoğraf çekimi ile ilgili yazınızı çok beğendim. Çünkü benim hem işim hem de merakım gereği mikroskoptan denizel eklembacaklıların fotoğraflarını çekiyorum. ve şans eseri söylediğiniz ekipmanların neredeyse tamamı bende var. Ama ben canlıları bozulmamaları için alkolün içinde saklıyorum. yani sıvının içinde bulunan bir nesnenin fotoğrafını çekmem gerekiyor. acaba hava ve sıvı arasında kırılmadan dolayı netlikte bir bozulma olurmu merak ediyorum daha deneyemedim. Ayrıca macro focusing rail için bir alternatif çözüm söyleyebilirim. mikro vidası çalışan bir mikroskop (tamamen çalışan bu tarz bir mikroskop 2. el 100TL veya yeterli bir aramayla bedava bile bulunabilir) da bu iş için yeterli oluyor. Ben gerçekten güzel sonuçlar aldım.

Reply
admin 02 Temmuz 2013 - 19:06

Merhaba,
Teşekkür ederim, çalışmalarınızı çok merak ettim. Fotoğraflarınızı görmek isterdim. Sorunuza gelince, bilgim dahilinde olmadığı için net cevap veremiyorum. Ama pek umutlu değilim. Kırılma kadar yansıma da canınızı sıkacaktır. Aydınlatmanın da büyük sorun olacağını düşünüyorum. Polarizasyon lensleri aklıma geliyor, ama emin olamıyorum. Denerseniz fikrinizi almak isterim.

Belli büyütmenin üzerinde “water immersion” lensleri var. Örneği alkolden suya alıp çekim yapılabilir. Bildiğiniz gibi bunlar su içindeki nesneyi çekmek için ve ucu suya daldırılarak çalışan lensler. Ama düşük büyütmede hiç gözüme çarpmadı. 40X gibi değerler sizin için çok fazladır diye tahmin ediyorum.

Bir mikroskop gövdesi kullanmayı çok isterim. Dikey eksende çalışmanın bazı avantajları var. Daha derli toplu oluyor. Yüksek büyütmelerde mikro vida Newport’tan daha hassas çalışacaktır. Fotoğraflanan örnek ile fotoğraf makinesi aynı gövde üzerinde sabitlendiği için titreşim sorunu da büyük ölçüde çözülecektir. Bir türlü 2. el mikroskop satan bir yere uğrayıp bilgi alma fırsatım olmadı. Hem gövde hem de lensler için böyle bir yer arayışım var. Şimdiye kadar fikir aşamasında kaldı.

Reply
AYDIN AKSOY 23 Ağustos 2013 - 14:49

Yukardaki yazınız ve sorular ile verilen cevapları merak ve ilgiyle okudum.Oldukça bilgilendim teşekkürler.Ancak herhalde tam kavrayamadım ki şu soruyu sormak gereğini hissediyorum.Yukardaki yazınızda BAĞLANTI bölümünde 4 adet malzeme fotoğrafı var.Ancak yzınızın devamında mikroskop lenslerinin körükle kullanımı konusu geçtiği için aklım karıştı.Bu dört elemanı birbirine mi bağlıycaz öyleyse sırası nedir ?Teşekkürler..

Reply
admin 23 Ağustos 2013 - 22:28

Haklısınız resim kafa karıştırıyor. Oraya da bir not ekledim. 28mm lens düzenekte kullanılmayacak, boyut farkını göstermek için eklemiştim. 2 tip mikroskop lensi var. Sonlu ve sonsuz odaklamalı olanlar.

Sonlu lensler körüğe bağlanacak. Körük boyu büyütmeyi değiştirecek. Lensin tipine göre 160-200mm aralığındaki körük boyunda lens üzerinde yazan büyütmeyi verecek. Daha çok açarsak daha çok büyütecek. Lensi körüğe bağlamak için yine lensin tipine göre RMS-M42, M25-M42 gibi bir adaptör gerekecek.

Sonsuz lenslerde ikinci bir lense ihtiyacımız var. 200mm bir lensin üzerine filtre yuvasını kullanan bir adaptör ile mikroskop lensini bağlayacağız. Burada yine mikroskop lensi cinsine göre farklı adaptörler gerekecek. 200mm’den daha uzun ya da daha kısa odaklı bir lens kullanırsak ona bağlı oranda büyütmeye etki edeceği.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Reply
AYDIN AKSOY 02 Eylül 2013 - 12:21

Çok teşekkürler, çok açıklayıcı oldu tabii ki ..

Reply
Ezgi çelik 21 Ekim 2013 - 16:45

Güray bey ben şimdi 6. sınıfa gidiyorum 1 sorum var tabi cevaplamak isterseniz

Reply
Ezgi çelik 21 Ekim 2013 - 16:48

benim sorum : mikroskobu ne daha belirgin yapıyor ? gerçekten bu soruyu merak ediyorum bu siteyi açtığınız zaman yorum gönderir misiniz ? şimdiden teşekkürler ve bu arada yazı çok güzel olmuş 🙂

Reply
admin 22 Ekim 2013 - 14:08

Teşekkür ederim 🙂 Soruyu tam anlamamış olabilirim. “Daha belirgin yapan” derken “mikroskop lensi ile alınan görüntüler neden daha net oluyor” şeklinde ele alırsak, aslında bu durum büyütme miktarına göre değişiyor diyebilirim. Klasik makro lensler 0.5X ya da 1X değerlerine göre yapılıyor. Canon MP-E 65mm gibi özel bazı lensler 1X-5X arası değerlerde çok net çalışabiliyorlar. Bir lensi imal edildiği amacın ötesine zorlarsak geçirgenlik, ışık girişimi gibi faktörler netliği bozmaya başlıyor. 1X bir makro lensi 2X’te de çok verimli kullanabiliriz. Ama 8X’e zorlarsak oluşan fotoğraf suluboyayı andırmaya başlar. Detaylar yok olur.

Mikroskop lensleri özellikle yüksek büyütmelere göre tasarlandığı için üzerinde yazan büyütme değerinde net fotoğraf veriyorlar. Amacına göre imalatında geçirgenliği daha yüksek farklı kimyasal bileşenli mercekler kullanılıyor. Mikroskop lenslerini de başka büyütmelere zorlayabiliriz. O zaman onlar da kötü sonuç vermeye başlar. Üzerinde yazan değerde kullanmak gerek.

Bilmiyorum soru tam olarak bu muydu, başka birşey ise bildiğim kadarıyla yine cevaplarım.

Reply
kasım 13 Aralık 2013 - 15:58

Sayın Dere! Bir Makro aşığı olarak yazınızı büyük bir zevkle okudum! Makro çekime yeni başladım ve tutkuyla bağlandım diyebilirim! Bu bilgi paylaşımı için tüm makro fotoğrafcıları adına ve şahsım adına çok teşekkür ederim. Sizden bir ricam var; Sony A-200 makinam var ve objektiflerim ; 100mm f/2.8 Macro Lens ve 75-300 lens! hangi mikroskop lenslere ve ara bağlantılara ihtiyacım var? satın alabileceğim web adresleri ile beraber örnek gösterirseniz çok memnun olurum.

Reply
guraydere 13 Aralık 2013 - 18:58

Merhaba, yazının faydalı olmasına çok sevindim. Yüksek büyütme gerçekten ayrı bir dünya. Bir kez işin içine girince derinleşip gidiyor. Yardımcı olmaya çalışayım ama karar noktalarında yine iş size düşecek. Ben alışverişlerimde eBay kullanıyorum. Yurt içinde bu parçaların çoğunu bulmak mümkün olmayabilir. Temel olarak şunlara ihtiyacınız var.
– Hassas ray (Burada Newport öneriyorum ama bulması ve alması en zor parça budur. $200 civarı 2. el fiyatları var ama bulmak çok zor. Newport Linear Stage yazısını okuyabilirsiniz. M serisi bir örnek buldum ama M olmayanları tavsiye ederim.
– Körük (Karar size kalıyor. Sony uyumlu da alabilirsiniz. Alt rayı olanlardan tavsiye ederim. Fiyatları $50-$100 arasıdır. Daha yüksek de olabilir. Örnek olarak M42 bir model veriyorum ama ürünü incelemedim. Benzer birşey olabilir. Örnek körük linki
– M42 adaptörü (çok ucuz ve kolay bulunur). Körüğünüz Sony uyumlu ise bu adaptörü körüğün ucuna, eğer körük m42 ise fotoğraf makinasına takacaksınız. Örnek Sony-M42 adaptör linki
– M42-RMS adaptörü. (bu da ucuz ve kolay bulunuyor) Körüğün önüne takılacak. Örnek RMS-M42 adaptör linki
– Mikroskop lensi. Ucuz ve kolay bulunur olan Lomo lensleri ile başlayabilirsiniz. 3.7X gayet iyidir. Örnek Lomo 3.7X

Dediğim gibi linklerin tamamı örnek. Ürünleri incelemedim. Daha uygun fiyatlı, daha iyi durumda alternatifleri olabilir. Veya siz baktığınızda linkler geçersiz olabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Reply
Göktuğ 07 Mart 2014 - 02:07

Hocam Merhaba ben de mikroskobik çekimler yapmak istiyorum. canon 650d makinem var. Bu makineye gercek mikroskop bağlayabilme şansım var mıdır? yada sizinki gibi bir çekim yapabilir miyim makinemle? ne kadara mal olur acaba?

Teşekkür ederim Sağlıcakla kalın… =)

Reply
guraydere 08 Mart 2014 - 09:52

Merhaba, mikroskobik çekimler 2 türlü yapılabiliyor. Fotoğraf makinasını doğrudan mikroskobun üzerine bağlanabilir ama pahalı mikroskop gövdelerine ihtiyaç duyulur. Ya da mikroskobun sadece lensi fotoğraf makinasına bağlanabilir. Ben bu 2. yolu kullanıyorum. İhtiyaç duyulan şeyler:
– Mikroskop lensi.$20’den başlıyor, $2000’lere kadar gidiyor, ben en ucuzlarını kullanıyorum. 4X-10X arası büyütmeler uygun oluyor-
– RMS-M42 dönüştürücü. RMS bağlantılı mikroskop lenslerini m42’ye çevirmek için. $10 seviyelerinde.
– Körük. $50-$100 aralığında. Markasız, ucuz olanları kullanmayın.
– M42-Canon adaptör. $10-$15 seviyeleri. Körük M42 ise adaptör gövde tarafında kullanılacak. Körük Canon ise adaptör RMS-M42 adaptörü tarafında kullanılacak.
– Hassas ray. Zor bulunan parça bu. Ben $200 fiyatlı Newport’lardan kullanıyorum.

En yalın hali ile bunlar gerekiyor. Aydınlatma, ve eğer istiyorsak tripod bağlantısı vs. ayrıca değerlendirmek gerek.

Reply
Kadri Kıran 13 Mart 2014 - 14:31

Sayın Güray Bey,
Ben de böcek fotoğrafları çekiyorum ve yazdığınız incelemeyi beğeniyle okudum. Objektif hariç tüm ekipmanlar tamam. Bir tek objektif arıyorum. Benim sorum şu mikroskop oküleri kullanmadan fotoğraf makinesinin sensörüne düşen görüntünün doğru görüntü olup olamayacağını merak ediyorum. Bunu neden düşündüm. Çünkü bir mikroskopta alttaki objektiften gelen ışık Alman mikroskoplarında 180mm’lik bir tüpten geçtikten sonra okülere gelip oradan gözünüze yansır. Eğer oküleri çıkartırsanız gelen görüntüde bir şey görmeniz mümkün değil. Bu mantık ile odak uzaklığını körük kullanarak 180mm’ye getirsem dahi Body’nin önünde (bunu gözüm olarak düşünüyorum) bir oküler olmadığı için acaba doğru görüntü gelebilecek mi?

Reply
guraydere 13 Mart 2014 - 15:06

Merhaba Kadri Bey,

Öncelikle teşekkür ederim. Bir entomoloji uzmanı ile yazışmak heyecan verici 🙂 Mikroskopta oküler parçasının birkaç görevi var: Ek büyütme sağlıyor, gelen ışığı göz merceğimize uygun şekilde düzeltiyor, CA (chromatic abberation) renk bozulmalarını gideriyor. Fotoğraf makinası içinde gözümüzdeki gibi fazladan bir mercek bulunmadığı için lensleri doğrudan bağlıyoruz. Bu bağlamda normal fotoğraf makinası lensini de gözünüzün önüne koyarsanız aynı şekilde birşey göremezsiniz. Önemli olan sensör üzerine görüntünün düşmesidir. Bu söylediklerim sonlu (finite) tipi mikroskop lensleri için geçerli. Onları sadece körük kullanarak doğrudan bağlıyoruz. 180mm diyorsanız bu zaten sonlu lenstir. 180mm öteye odaklama yapar. Körüğe doğrudan bağlayabilirsiniz.

Sonsuz (infinity) tipi mikroskop lensleri belli bir mesafeye odaklama yapmazlar. Işık ışınları paralel çıkar. Bunlarda odaklama için tüp lens denilen ek bir lens kullanılır. Genellikle 200mm değerinde lensler kullanılır. Modern ve pahalı mikroskoplar bu tür lensler kullanıyorlar.

Not olarak söylemek isterim, normal fotoğraf makinası lenslerine de oküler takılarak gözümüzle bakıp dürbün olarak kullanabilmeyi sağlayan cihazlar var. Bunlara “telescopic converter” deniyor. İşin içine insan gözü girince optik değişiyor 🙂

2. Notum da her lensin uygun olmayacağı üzerine. Büyütme değerleri 4X – 10X arası lenslerin bazıları uygundur. Nesneye olan çalışma mesafesi ve oküler olmadan renklerin ne kadar bozulacağı ile ilgili araştırma yapmadan her lensi satın alma yoluna gitmemek gerekir. Örneğin bendeki Lomo 20X ile çalışamadım. 1.7mm mesafede çalışıyor. Makro için uygun bir değer değil.

Reply
Kadri Kıran 13 Mart 2014 - 15:51

Sayın Güray Bey,
Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Objektife karar verip aldığımda sizinle tecrübelerimi paylaşacağım.
Her şey için teşekkürler.

Reply
guraydere 13 Mart 2014 - 16:17

Rica ederim. Merakla bekliyor olacağım. İyi çalışmalar.

Reply
Kadri Kıran 26 Mart 2014 - 16:32

Sayın Güray Bey,

Şu an objektif alma aşamasına geldim. 4x bir objektif seçtim. ve değerinin de oldukça düşük olmasını tercih ettim. (4x/0,11 gibi). Anladığım kadarıyla 0,11 apertür açıklığını gösteriyor. Ama bu fazladan açıklık benim net alan derinliğimi düşürecek diye düşünüyorum. Bu durumda yüksek bir değer mi almalı acaba? Tespit ettiğim objektiflerden biri sonlu biri sonsuz. Bunlar hakkındaki yorumlarınız nedir. Sizce bunlardan biri uygun mudur? Ya da sizin daha iyi bir tavsiyeniz var mıdır?
Aşağıda linklerini atıyorum.
Kolay gelsin.

Bu sonlu
http://www.ebay.com/itm/New-Biological-Microscope-4X-Plan-Achromatic-Objective-Lens-/321353428457?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ad2282de9

Bu da sonsuz
http://www.ebay.com/itm/NEW-4X-0-1-INFINITY-PLAN-ACHROMATIC-MICROSCOPE-OBJECTIVE-LENS-/320814474778?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ab208661a

Reply
guraydere 27 Mart 2014 - 08:25

Merhaba Kadri Bey,

NA değeri diyafram açıklığı gibi düşünülebilir evet. Aynı büyütmeye sahip objektifler arasında NA değeri büyük olan genellikle tercih edilir. Alan derinliği ve çalışma mesafesi daha düşük olmasına rağmen vereceği detay miktarı daha fazladır. NA konusu bence karar vermede en öncelikli değil. Linklerini verdiğiniz iki lens Çin malı markasız ürünler arasında yer aldığı için görüntü kalitesi konusunda şüphelerim var.

http://coinimaging.com/cheap4x_achr.html Adresinde yapılan testlerde bu tür ürünlerin görüntü değerleri düşük bulunmuş. Grafiklerde performans good-very good arasında. Bu değer agrandizör lensleri ile bile aşılabiliyor. Mikroskopa gerek kalmıyor. Kenar netliği ise çok kötü. Bulanık olarak tanımlanmış.

http://coinimaging.com/nikon_4apo.html Linkinde test edilen Nikon Plan APO 4X ile grafikleri kıyaslarsanız ne demek istediğim hemen görülecektir.

Benim elimdeki 5 lensten en iyisi Lomo 3.7X çıktı. Lomo 3.7X’i rahatlıkla tavsiye edebilirim. Bulabilirseniz Olympus ya da Nikon SPLAN, DPLAN serileri var. Bunların 4X modellerinin de tercih edilebilir olacağını düşünüyorum. CFI ya da APO modelleri elbette çok çok daha iyiler ama fiyatları çok yüksek.

Reply
Kadri Kıran 12 Eylül 2014 - 14:51

Sayın Güray Bey,

En sonunda tüm sistemimi tamamlayıp yaklaşık 30.000 fotoğraftan oluşan bir çalışmayı tamamladım. Her karınca için yaklaşık 20-75 arası fotoğraf çekip birleştirdim.

Elimde birkaç 4x Plan (no name), 3,2x Carl Zeiss SemiPlan, 8x Lomo ve 10x Erma objektifler var. Bu objektifleri kullanarak körük yardımıyla çekimler yaptım. Ayrıca Newport linear stage kullandım. 2 adet Nikon SB800 flash yardımıyla Nikon d70s ile çekimlerimi tamamladım. En iyi objektif bana göre 3,2 Carl Zeiss Semiplan çıktı. Çektiğim fotoğraflardan buraya yada size nasıl gönderebilirim. Onu belirtirseniz karşılıklı fikir alış-verişi yapabiliriz.

İyi çalışmalar dilerim.

Kadri

Reply
guraydere 12 Eylül 2014 - 23:37

Merhaba, 30bin fotoğraf çok ciddi bir çalışma olmuş. Eminim çok iyi de deneyim getirmiştir.

Email üzerinden görüşebiliriz, size bir tane gönderdim. Görüşmek üzere, iyi çalışmalar.

Reply
özgür 16 Eylül 2014 - 12:13

Sayın admin,ben mikroskop fotoğraf kamerası almak istiyorum istanbul’da yaşıyorum nereden bulabilirim.?

Reply
guraydere 16 Eylül 2014 - 18:25

Merhaba, bu tür alışverişlerimin tamamını eBay üzerinden yapıyorum. Herkese öneririm.

İstanbul’da büyük hastanelere yakın bölgelerde mikroskop bakımı/tamiri yapan yerler var. Tam yerini bilmesem de varlıklarını biliyorum. Mesela Cerrahpaşa civarında dolaşıp araştırabilirsiniz.

Reply
Güray ERGUN 30 Ekim 2014 - 13:07

Sayın Güray DERE;

Fotoğrafcılıkla uğraşımı makro alanına yöneltmem kısa süre önce oldu ve sizin web sayfanızdaki bilgiler oldukça aydınlatıcı oldu. Bu çerçevede yaptığım araştırmalar sonucu elime tesadüfen geçen Doğu Alman yapımı bir mikroskop üzerinden LOMO 8X0,25, Carl Zeiss 10X0,25, LOMO 40X0,65 ve Carl Zeiss 40X0,65 lensler ele geçirdim. Ne yazık ki Carl Zeiss 40X0,65 dan flu görüntü gelmekte. Mikroskobun ayrıca 7X oküleri ile “İris Diyafram”ında oldukça kaliteli mercekler olduğunu gördüm.

Körük ve rail sliderım sipariş edildi ancak Nikon D800 için ” RMS to M42x1 thread adapter, cone” bulmakta zorlanıyorum. Bunun için tavsiyeniz sadebe ebay mi? Elinde ihtiyaç fazlası arkadaşımız varmıdır acaba? Kendimiz imal edebilirmiyiz.? (Ölçülerini bilsem kendim yaparım diye düşünüyorum)
Ayrıca, yukarıda bahsettiğim mikroskobun “İris Diyaframı” nda bulunan kaliteli mercekleri ile çekim yapılabilir mi?

Yukarıda bahsettiğim sorular hakkında beni aydınlatırsanız memnun olurum. Mikroskobun fotoğraflarını “https://www.facebook.com/guray.ergun.71” adresinde görebilirsiniz.

Teşekkürler.

Reply
guraydere 30 Ekim 2014 - 13:51

Merhaba Güray Bey,

Aynı isimle hitap etmek pek sık karşılaştığım birşey değil 🙂 Facebook linkine göz attım mikroskopu güle güle kullanın.

Makro çekimlerde 10X üzeri büyütmelere çıkmak için çok özel ekipmanlar gerekiyor. 40X hem çalışma mesafesi hem de titreşim açısından hiç uygun olmayacaktır. Nikon gövde kullandığınız için elektronik perde bulunmuyor. Ne yaparsanız yapın titreşim alırsınız. Bu da yüksek büyütmelerde çok etki eder.

RMS-M42 adaptörü bence hiç uğraşmadan eBay’den sipariş edin. 1 tanesi yeterli geldiği için elimde ya da arkadaşlarımda fazla bulunmuyor. Yenisini sipariş etsek aynı süre bekleyeceğiz. Ölçüler sizi çok uğraştırır diye düşünüyorum. Bir kısmı metrik, bir kısmı emperyal sistem. Adaptörde RMS tarafı dişi, M42 tarafı erkek olması gerek.

RMS: 0.8″ diameter x 36 thread-per-inch
M42: 42 mm diameter and 1 mm thread

Diyafram merceklerinin diyopter özelliklerini, büyütme derecesini bilemiyorum ama bir close-up lens eklentisi gibi kullanılabilirler. Elinizdeki herhangi bir fotoğraf makinası lensinin önüne takmayı deneyebilirsiniz. Ben Raynox DCR-250 ürününü çok severek kullanıyorum. Belki sizin lensler de bu şekilde işe yarayabilirler. Denerken hem ters, hem düz olarak test etmeyi unutmayın.

Reply
Güray ERGUN 18 Kasım 2014 - 21:07

Cevaplar için teşekkürler. Şu anda mikroskoptan çıkardığım lenslerle ilgili denemelerimi sürdürüyorum. Körük ve diğer ekipmanların gelmesi ile daha iyi neticeler alacağımı sanıyorum.
Diğer taraftan, elimde bulunan eski ve kullanım fazlası olan bir lensi söküp, “pringles” kutusu ve ilave uzantılar ile deneme çekimlerini yaptığım ev üretimi makro aparat (105 mm makro lens önünde) ile elde edilmiş iki fotoğrafı facebook sayfamda görebilirsiniz. Evlerde süs olarak kullanılan ametist ve benzeri taş eşyadan aldığım bu görüntüler fena sayılmaz sanırım.

İyi çalışmalar.

Reply
guraydere 20 Kasım 2014 - 00:00

Evet görüntülere baktım. İyi görünüyorlar. Fakat büyütmeyi kestiremiyorum. Bu lens de bir mikroskop lensi mi? Öyleyse makro lens ile birlikte kullandığınıza göre infinity tipi olmalı!?. Büyütmeyi daha uygun bir değerde kullarak dairesel görünümün önüne geçebilirsiniz. Yani 105mm yerine 200mm bir lens bulmak gerekir.

Reply
Güray ERGUN 25 Kasım 2014 - 11:32

Bu lens bir mikroskop lensi değil, bir önceki mesajda da belirttiğim gibi kullanım fazlası eski model bir makro lensi sökülmesi sonrası elde ettiğim bir lens. Sanki, iki lensi birbirine bağlayarak makro çekim yapılması gibi bir teknik oldu gibi geliyor.
Bu arada körüğüm geldi, önüne kendi yaptığım adaptöre taktığım mikroskop lensler ile çekimler yapmaya başladım. Ancak sizinde dediğiniz gibi bendeki lensleri büyütme oranları fazla olduğu için aşırı titreme oluyor. Masanın üzerine doğru öksürsem bile görüntü bozuluyor. Ayrıca renk bozulması da var. Daha düşük büyütme oranlı lensler bulup denemelere devam edeceğim. Size sormak istediğim bir konu vardı. Acaba körük önüne fotoğraf makinası lensi takılarak çekim yapılabilir mi? Mesala 105 mm makro lensimi kullanabilirmiyim?

Reply
guraydere 25 Kasım 2014 - 19:36

Evet şimdi daha iyi anladım.

Mikroskop lensi olarak 2X-8X aralığı gibi düşük büyütmeleri denerseniz sanırım iyi sonuçlar alacaksınız. Renk bozulması çok sık rastlanan bir durum. Bu lenslerin çoğu oküler lensi olmadan renkleri bozuyor. Bu şekilde ikili kullanım için imal edilmişler. Ya APO lens kullanacağız ki çok pahalılar, ya da şansımıza ne çıkarsa. Ben Lomo 3.7X’ten son derece memnunum mesela.

Körük önüne normal lens mutlaka takmalısınız. Lens odak uzunluğu ne kadar küçük ise büyütme o kadar artar. 105mm ile 1X alırken körüğü de bir o kadar yani 105mm açarsanız lens 2X çalışır.

Ayrıca asıl denenmesi gereken 28mm – 50mm gibi lensleri körüğün önüne ters olarak bağlamak. Mikroskop lenslerinden vazgeçirecek kadar iyi görüntüler alabilirsiniz. Mesela agrandizör lensleri bu iş için biçilmiş kaftandır.

Reply
Güray ERGUN 29 Kasım 2014 - 12:09

Yönlendirme için teşekkürler. Yakın bir süre içerisinde agrandizör mercekleri ve sehpası elime geçecek. Denemelerimi sizinle paylaşırım.
Bu arada sayfanızda yer alan “ev yapımı hassas makro ray” yazısından esinlenerek geliştirdiğim makro rayımın, 8-0,20 mikroskop lens ile 80 pozda çektiğim soğan kabuğunun, ayrıca bu lensi körüğe monte etmek için bir vites kutusu körüğü ile suculardan temin ettiğim 20’lik maşon ile bir araya getirdiğim aparatın fotoğraflarını facebook sayfamdan inceleyip, tavsiyelerinizi belirtirseniz sevinirim.

Sayfanızdaki “Ev yapımı hassas makro ray” yazısında belirttiğiniz gibi çalışma aralığı ve mikrometrenin sağlam bir şekilde monte edilmesi gibi sorunlar sanırım benim yaptığım küçük aparat ile çözülmüştür. Bir fikir verebilmek amacıyla gönderdim. Diğer taraftan soğan kabuğu çekiminde fotoğrafta da göreceğiniz gibi sol tarafta bir bulanıklık var. Bunu özellikle bıraktım, zira çekim esnasında mikrometreyi çevirirken makinanın ekranına bakıyordum, dolayısıyla fazla adım attırdım. Çekim yaparken belirlenen aralıkta çevrim yapılması ve mikrometreye bakılması gerektiğini tecrübe ettim. Böyle bir durumla karşılaştığımızda çekimi baştan mı yapmamız gerek yoksa başka bir yolu var mıdır? Bu konuda tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

İyi günler

Reply
guraydere 30 Kasım 2014 - 14:13

Düzenek kesinlikle çok iyi görünüyor. Tebrik ederim eliniz bu işlere çok yatkın. Birçok soruna sizden çözüm gelebilir. Tasarım konusunda benden iyisiniz. Pek tavsiye bulamadım. Sadece şunu sorabilirim. Mikrometrenin ucunun temas ettiği yerdeki plakayı siz mi taktınız? Yoksa orada var mıydı? Buradaki plaka uzun vadede aşınma ve ses yapacak. Oraya, temas noktasına yağlama yapabilirsiniz. Fotoğraf da isteneni vermiş. Tek sorun belirttiğiniz gibi eksik kalan net alan.

Düzeneğin yapımını anlatan ve fotoğraflarını gösteren bir yazı paylaşmak isterseniz memnuniyetle yayınlarım.

Bu tarz eksikleri malesef genellikle çekim bittikten ve bilgisayarda sonucu gördükten sonra farkediyoruz. Aynı çekim koşulları, aynı kadraj vs. tekrar elde etmek imkansıza yakın. Çekimin tekrarı dışında çözüm göremiyorum. Bu yüzden çekim sırasında tedbirli olup işlemi biraz fazla önden başlatıp, yine biraz fazla arkada bitirmekte fayda var. Sonra gereksiz fotolar silinebilir. Fazladan 10-15 foto çekelim yeter ki tüm çaba çöpe gitmesin.

Reply
gülden 01 Şubat 2016 - 14:19

Merhaba ben patoloji uzmanıyım. Mikroskopta inceledigim preparatların fotoğraflarını kaliteli bir şekilde çekmek istiyorum. Mikroskobum nikon 50i eclipse

Reply
Güray Dere 01 Şubat 2016 - 19:35

Merhaba, linkte verdiğim AmScope adaptörünü tavsiye edebilirim.

https://www.youtube.com/watch?v=pzpHh1PQAEM

Bunu Amazon, eBay gibi sitelerden kolayca bulabilirsiniz. Canon/Nikon/Sony vs. fotoğraf makinenize uygun modeli seçmeniz gerekecek.

Reply
Ertan 12 Haziran 2016 - 23:57

Merhabalar Güray Bey,

Makro dünyasına hayranım ve detaylar yetersiz gelirken sitenizle karşılaştım ve hayran kaldım.Bu faydalı bilgileri bize sunduğunuz için çok teşekkürler. Soruma gelecek olursak,
Canon 600D makinem
Canon 100mm F/2.8 Usm
Canon 15-55 mm lenslere sahibim, mikroskop mercekli fortoğraf çekimi yapıp detaylara inmek istiyorum. 1-10x aralıkta büyütmeler benim için ideal,

Hangi ekipmanları almalıyım?
Nereden temin edebilirim?

Yorumunuz için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Reply
Güray Dere 13 Haziran 2016 - 13:11

Beğeniniz için çok teşekkürler 🙂

Sonsuz-1X aralığında lensiniz zaten var. Kalan aralığı biraz bölmek gerekiyor
– 1X – 3X aralığı için ters bağlı agrandizör lensi, Componon-Rodagon-ElNikkor 50mm gibi üçünden biri çok iyi olur
– 3X-5X aralığı için Lomo 3.5X, 3.7X, 4.7X – Nikon 4X lenslerinden biri olabilir
– 5X-10X aralığı için Lomo 8X, Zeiss 6.3X ya da Nikon 10X gibi bir lens olabilir.

Yazdıklarım fiyat/performans olarak uygun çözümler. Çok daha pahalı ve çok daha iyileri var elbette. Alışveriş için sitenin forum bölümünü kullanabilirsiniz. Ben ve pek çok arkadaş burada fazla ekipmanların satışını yapıyoruz: http://makrodunyasi.com/forum/

Reply
Ertan 13 Haziran 2016 - 14:20

Tavsiyeleriniz icin tesekkur ederim Guray Bey,
Bi sorum daha olcak 100mm f2.8 lensimi uzatma tupu ile 3x e kadar buyutmeye cikarabilir miyim?
Yoksa o kadar para verip Canon 65mm f2.8 5x mi almaliyim cekimlerine hayran kaldim ama fiyat olarak biraz tuzlu.

Birde agrandizor lensi hakkinda cok detayli bilgiler bulamadim. Tam olarak nedir online satis sitelerindede aratrigimda cikmiyor baska bi ismi felan mi var ki:)

Yorumunuz icin tesekkurler 🙂

Reply
Güray Dere 13 Haziran 2016 - 21:34

100mm lens uzatma tüpü ve Raynox desteğiyle 3X’e çıkar. Ama biraz hantal olur. Bayonete fazlaca yük bindirme durumu da olabilir. Büyük makro lensleri tüp ile kullanmak çok tercih etmediğim bir yöntem.

Agrandizör lensleri çok küçükler ve çok keskinler. Modern makro lensleri geçebiliyorlar. Benim en çok kullandığım lensler bunlar. Temel bilgiyi yine buradan bulabilirsiniz: http://makrodunyasi.com/agrandizor-lensi-ile-makro-fotograf/

Bunlar filmli dönemden kalma lensler olduğu için kaliteli olanları çok yaygın değiller. İngilizce “enlarger lens” olarak geçer. Yabancı kaynaklara da bakabilirsiniz.

Reply

Yorum bırakın