Bir önceki yazıda gerçek bir makro fotoğrafı belirleyen şeyin 1:1 büyütme oranı olduğunu söylemiştim. Tabi bu durum tamamen işin tanım boyutuydu. Pratikte etkileyici fotoğraflar üretmenin yolu tanımlardan geçmiyor.
Bu yazıda yine biraz tanımlardan biraz da önemli özelliklerden bahsederek gerçek bir makro lensi inceleyeceğiz.

Bir makro lens bazı teknik özellikler ile diğerlerinden ayrılıyor ki bunlara biraz göz atmak lazım.
Bazıları tanımda yer alan “büyütme miktarı”nı biraz esnetmek gerektiğini söylüyor. Ben de öyle düşünüyorum. Çünkü belli bir süre öncesine kadar makro lensler genellikle 0.5X büyütme ile sunuluyordu ve bunlar arasında ismini hafızalara yazdırmış, bilenlerin hala peşine düştüğü çok sayıda model var. Ben gerçek makro lens dediğimde artık 0.5X’i de buna dahil etmiş olacağım.
Netlik düzlemi (Flat field)
Net alanın geometrik olarak bir düzlem oluşturması şeklinde açıklayabileceğim bu ifade özellikle gerçek makro lenslerde aranan bir nitelik. Normal bir lenste net alanın en çok görüntünün merkezinde toplanması amaçlanır, ya da yeterlidir. Diyafram tam açıkken bu sorun daha belirgin bir hal alır.
Çekmeyi hedeflediğimiz nesne bir düzlem değilse görüntünün merkezinden uzaklaştıkça, yani kenarlardaki netlik bozulması çok dikkat çekmez. Net alan derinliğinin yüksek olması da bu durumu önemli oranda telafi eder. Fakat makro çekimde net alan derinliği milimetre seviyesine ve hatta çok daha azına indiğinde eğrisellik ortaya çıkar ve bu makroda istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden makro lenslerin tasarımında odaklanmış görüntünün bir düzlem oluşturmasına çalışılır.
Çözünürlük (Resolution)
Lensimizin detay gösterebilme kabiliyetidir. Lensi daha fazla büyütmeye zorladıkça bize daha büyük, daha yakın görünen bir fotoğraf elde ederiz. Ama bir noktadan sonra daha iyi bir resim kalitesi elde edemeyiz. Lensimiz bize daha fazla detay veremez, fotoğraf gittikçe bulanıklaşır. Çünkü o lens o büyütmeyi sağlayacak şekilde yapılmamıştır. Bu arada büyütme zorlamasını tüp, körük gibi araçlarla yapıyoruz. Bunları daha sonra anlatacağım. Makro çalışmalarında elimizdeki lensi kendi uygun olduğu büyütme aralığında kullanmamız gerekiyor.
Not: Makro olsun olmasın, aynı şekilde çoğu eski lens yeni nesil yüksek megapikselli fotoğraf makinalarının çözünürlük ihtiyacını karşılayamaz. Örneğin 20 MP bir makina ile çözünürlüğü düşük bir lensi kullandığımızda aslında 5MP’lik bir makinanın sağlayabileceğinden daha fazla detay alamayız. Fotoğraf 20 MP olduğu halde tam büyüklükte baktığımızda keskin görünmeyebilir.
Çözünürlük değeri lensin cam kalitesi ile ilgilidir. MTF, lpmm (milimetre başına çizgi) gibi sayısal değerlerle ifade edilir. Makro lensler diğer lenslere kıyasla oldukça yüksek değerler taşır. Sadece çözünürlüğe bakarak iyi bir lens diyemeyiz ama keskin bir görüntü için önemli bir parametredir. Lensi daha yüksek büyütmelere ne kadar zorlayabileceğimizi ve yeni nesil yüksek megapikselli gövdelerde ne kadar performans alacağımız konusunda ipucu taşır.
Prime lens / Zoom lens
Lensimiz 50mm ya da 90mm gibi tek ve sabit bir odak uzunluğuna sahip ise prime lens, 18-55mm gibi aralıklı odak uzunluğuna sahip ise zoom lens adını alıyor.
Makro fotoğraf çekeceksek elimizdeki prime lens olmalı. Makro lens üreticileri bu şekilde tercih ediyor. Canon MP-E 65 gibi özel lensler büyütme oranı değişimine izin verdiği için karmaşık yapılara sahipler ama gerçek makro lens denince 1:1 büyütmeli prime lens algılamamız gerekir. Peki mesela 35mm 1:1 lens ile 180mm 1:1 lens nasıl oluyor da aynı 1X büyütmeyi veriyor derseniz aralarındaki fark minimum netleme mesafesidir. 180mm ile bir arıyı hayli uzaktan 1X büyütebilirken 35mm ile arıya 10cm yaklaşmak zorunda kalıp sokulma tehlikesi atlatabilirsiniz. Öte yandan arı her 2 fotoğrafta aynı büyütmede olsa da perspektif ve arka plan görünümü oldukça farklı olacaktır. 35mm arka planı ve çevreyi de fotoğrafa katarken 180mm arıyı çevreden tamamen yalıtacaktır. Ayrıca küçük odak uzaklığına sahip lensler kolaylıkla yüksek büyütmelere zorlanabilir. Yani 2 lensin farklı kullanım alanları vardır. Bir makrosever iseniz her türlüsüne sahip olmak istersiniz. 🙂
Zoom lensler karmaşık tasarımlara ve daha fazla miktarda cam katmanına sahiptir. Her ilave cam çözünürlüğü azaltır. Bu yüzden makroda zoom lens tercih etmiyorum. İyi sonuç alınabileceğini de düşünmüyorum.
Elinizde sadece tele-zoom lensler varsa ve yeni bir lens almak istemiyorsanız hemen umutsuzluğa kapılmayın. Biraz destek ve iyi bir ışık kullanımı ile yüksek büyütmeler elde etme şansınız var. Mükemmel olmasa da iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bu konuda bir inceleme yazısı bulunuyor. Okumanızı tavsiye ederim:
Üzerinde macro yazıyor?
Lensimizin üzerinde “macro” yazması onun bir makro lens olduğunu göstermez. Bazı markalar, olur olmaz her lensin üzerine “macro” yazmayı seviyor. 70-200 macro, 28-300 macro gibi zoom modeller, 24mm macro gibi prime modeller görebilirsiniz. Bunlar genellikle 0.25X civarı büyütme yapabilirler ve bir makro lens olmaktan uzaktırlar.
Kötü bir lens olduklarını söylemiyorum elbette. Ama gerçek makro için uygun değiller, bir makro lensin vereceği detay ile kıyaslanamayacak ölçüde zayıf kalacaklardır. Lens satın alırken üzerinde yazan “macro” kelimesinin ne ölçüde makro ifade ettiğini araştırmadan almayın.
2 yorumlar
Yazınız bu konuda da öncekiler kadar iyi ve yeterli.Bir lensin lpmm cinsinden çözünürlük değeri üzerinde yazar mı? Yazmaz ise nereden öğrenebilicez? Bir de eski lenslerin yeni nesil dijital gövdelerin çözünürlük ihtiyacını karşılayamıyabileceğini söylemişsiniz.Dia pozitif bir filmin,özellikle 64 ASA civarında full sensor boyutunda olduğu düşünülecek olursa çözünürlüğü (megapiksel olarak) günümüzde kaça tekabül ediyor acaba? Zira bu konuda farklı bilgilerle karşılaşıyorum? Teşekkürler..
Teşekkürler. lpmm-MTF50 değerleri lenslerin üzerinde yazmıyor. Hatta çoğu zaman üretici de bu değerleri vermiyor. Bağımsız test yapan kuruluşlar bunları test edip yayınlıyor. Onlar arasında da yöntem farklarından dolayı farklı değerlere rastlanıyor. Ama genellikle aynı test merkezinin farklı lenslere ait değerleri birbiri arasında bir kıyaslamaya imkan tanıyabiliyor. Yine arada büyük farklar varsa bir lensin diğerinden daha keskin olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin kullandığım Tamron 90mm f2.8 makro lens için http://www.lenstip.com/ sitesi Canon EOS 1Ds MkIII gövde ile yaptığı testte 46 lpmm sonuç bulmuş. http://photo.net/ ise EOS 7D ile 80 lpmm sonuç vermiş. Bunları kabaca ele almak gerek…
Bir diğer lensim Otamat101 20mm f2.8 ise 200 lpmm sonuç vermiş. Zaten bu lens 10X’e kadar büyütmelerde kullanabiliyorum. Lpmm bir gösterge oluyor.
Dia film çözünürlüğü ile ilgili malesef bir bilgim yok. Kısa bir araştırma ile de sizin gibi net bir sonuca ulaşamadım. Ölçülmesi zor bir değer olsa gerek. Bazen insan gözü için de şu kadar megapixel gibi bilgilere denk geliyoruz. Bu da zor bir ölçüm olmalı.